Renande krukväxter som har flyttat in hos mig.

 

Har inhandlat lite nya växter nu till hösten.
Växter som har en viss förmåga att rena hemmet, tänker att det passar bra nu när vi tillbringar allt mer tid inomhus.

bergs potter

Foto: åsa myrberg

Först ut en svärmorstunga,
-som jag äntligen planterat i en av de snygga  Bergs potter krukor – Copenhagen-   som jag fyndade för halva priset hos Iillums, när vi var i Skagen tidigare i år.

En gammal krukväxt som kommit på tapeten igen. En växt som är nästintill omöjlig att döda, passar alltså perfekt hos den med aningen väldigt ljust gröna fingrar. Svärmorstungan absorberar farliga miljögifter i hemmet som tex. flamskyddsmedel som finns i nya möbler & hus.

gullranka

Foto: åsa myrberg

Sen har vi gullrankan, minns när jag som tonåring hade en
sådan i mitt rum, den växte sig hur lång som helst.  Gullrankan är även den väldigt svårt att misslyckas med, en lättodlad krukväxt alltså.
Gullrankan har hög avdunstnings grad & minskar halten av kemiska gaser
i inomhusluften

eucalyptus som krukväxt

Foto: åsa myrberg

Fick en eukalyptus i kruka, även denna är bra för vår kropp & framförallt för våra luftvägar då denna växt har förmågan att reducera halsirritation & rensa luftvägarna. Jag kommer nog flytta upp eukalyptusen ill sovrummet,
låter som en perfekt växt att ha där.

stilleben

Foto: åsa myrberg

En annan växt som börjar komma tillbaka i våra svenska hem är ampelliljan,- även den hade jag många av under tonårstiden- 
Ampelliljan är en lämplig växt för allergiker & den har förmågan att ta upp & binda giftiga ämnen som formaldehyd ur luften i ditt rum.

Stilleben

Foto: åsa myrberg

Vad gäller växten palettblad har jag inte kunnat hitta om den har några hälsomässiga fördelar MEN effekten hos olika växter varierar när det gäller de fysiska hälsomässiga aspekterna, men när det gäller de psykologiska effekterna är det bara våra egna känslor som bestämmer vilka växter vi mår bäst av.

krusigt palettblad

Foto: åsa myrberg

När jag såg denna aningen krusiga variant av palettblad, så var det exakt de känslorna jag fick … en må bra känsla alltså & den känslan får vi ju absolut inte förringa eller hur?

..

..

 

 1. Annika skriver:

  Visst är det kul att de gamla krukväxterna är tillbaka igen! Och att de samtidigt har så mycket positiva egenskaper!

 2. Är den större växten till höger om svärmorstungan en filodendron? Vad är det för stöd du har till den? Anar någonting där i mitten som stöder den. Den är väldigt lik min gamla filodendron som jag har runt fönstren i mitt kök. Väldigt snäll och lättskött växt.

  1. åsa skriver:

   Åh tack snälla Nini, en filodendron är det, kom inte alls ihåg vad den hette.
   Stödet har jag gjort av hönsnät som jag enbart klippt av en bit från min rulle jag har liggandes här i trädgården. Skönt att höra att filodendron är lättskött, då kanske jag kan hoppas att den växer sig riktigt stor:)

   1. Tro mig, filodendron kan bli riktigt stor. Jag har haft min i många år, minst 16 eller så, och har klippt ner den ett apr gånger när den drog iväg. Numera får den bara växa vidare. Jag har den istället för gardiner i mina köksfönster (två i vinkel) där den nu är på god väg in över fönster nummer två. Den är fäst i gardinstängerna. Bild här http://www.ninisworld.com/wordpress/some-of-the-plants-in-the-kitchen/ Syns bäst på första och sista bilden.

 3. Hej Åsa!
  Växter har verkligen en må-bra-känsla med sig 🙂
  Å då gör det ju inget om de samtidigt har andra bra egenskaper!
  Ha en fin onsdag!
  Kram Anna

  1. åsa skriver:

   Javisst är det väl så att växterna bidrar till så mycket må-bra-känsla i våra hem.
   Nu när hösten kommit känns det viktigt att få in mycket grönska här hemma:)
   Ha en härlig kväll!
   Kramar

Comments are closed.

LOADING..