Rapport från balkongen

Nu när vårsolen tittar fram så kan jag ju inte hålla mig. I måndags rusade jag iväg för att skaffa några vårtecken för att varsamt öppna balkongen för säsongen.

Växthuset hittade jag på Tirups örtagård en vecka sen. Jag älskar små söta växthus och saknade en svart i min samling. Så jag var bara tvungen att köpa den 🙂 Bra bas att göra roliga stilleben med. Samt ett perfekt ställe för lite känsligare växter så här på våren.

Det fick bli penséer och en glad bellis. Tåliga söta vårblommor som man kan lita på.

Måste bara visa detta också. För det finns säkert fler som har ett olivträd ute på balkongen. Mitt träd stod ute hela förra vintern och klarade sig fint, fram tills solen kom fram. Den var så stark, att den brände alla bladen. Jag var helt säker på att trädet hade dött, och lyckan hade inga gränser när små blad började visa sig. Det tog en hel månad, men sen var olivträdet finare än fin igen. I år har jag alltså lärt mig, och har nu klätt in trädet i juteväv för att ge det skugga från den starka vårsolen. Nu håller jag bara fingrarna, att trädet inte frusit ihjäl istället, det har varit kallt så länge… 

I en liten korg planterade jag lite annan typ av penséer, storblommiga skrynkliga saker. Vackra i sin enkelhet. Ska dock tilläggas att dessa storblommiga är känsligare för kyla än de med små blommor. Har täckt över dem med en hink på nätterna. Bara för säkerhets skull.

I balkonglådorna planterade jag penséer och pärlhyacinter. Tåliga som bara den, och även om penséerna kan se lite hängiga ut på morgonkvisten, hämtar de sig snabbt när temperaturen sen stigen igen. Jag älskar ju skog och natur, och om inte jag kommer till skogen alla gånger så får den komma till mig. I balkonglådorna i form av kottar, kastanjer, mossa och små kvistar. Till och med bruna löv så här på våren är fint. Tycker jag alltså.

I ena hörnet av balkongen har jag ett litet flyttbar zinkbord (gammal, inköpt på Netto) där jag samlade lite vårigheter. En trotjänare är plättar i luften som många säkert känner till och  har inomhus. Men nu ska ni få höra. Den klarar minusgrader! Jag har haft plantor som stått ute hela vintern här i Skåne. De har sett stendöda ut, men på våren har de börjat växa som vilka perenner som helst. Jag bara älskar denna växt – både i samplanteringar, och ensam så klart. Här den storbladiga varianten. Lite våriga kvistar som jag knyckte från grannens forsythia piggar upp helheten. Dem har jag haft inomhus ca en vecka innan den slog ut.

 

Så ja, slut på rapport från balkongen. Men bara för denna gång 🙂 Det kommer mera!

Innan jag slutar helt och hållet idag, måste jag bara tacka er för alla underbara kommentarer, gillningar ( gilla på facebook alltså) och mail. Känns så härligt att ni är med mig!

Kram, Minna 🙂

****

This is a short report from my balcony. I just had to get some spring flowers since the weather seems very promising and the sun is shining again. Hope you can get som inspiration – and lots of sunshine of course!

Talk to you soon again dear friends,

Minna 🙂

  1. Liisa skriver:

    Såå underbara bilder, som man har sällan sett!!
    Min favorit blogg from idag, helt klart! Mycket inspirerande!

  2. Nenne skriver:

    Hej! Underbart att du börjat blogga för Sköna hem för detta gjorde att jag hittade din fina blogg. Så nu ligger den som en favorit bland mina bloggar. Ska bli kul att få följa dej, lycka till! Kram

  3. Åh det ser ljuvligt ut! Underbart att få plantera och göra fint på balkongen=)

Comments are closed.

LOADING..