Trädgård & trender

Nu ska ni få ta del av  en pinfärsk rapport om trädgårdstrenden. Roligaste läsning är att Trädgårdsbarometern* pekar på att intresset för trädgård är stort (som att vi inte visste det :)) Enligt rapporten vill vi kunna laga mat, umgås, bada och sova ute.  6 av 10 svenskar anser också att en välskött trädgård påverkar eller är avgörande vid bostadsbyte. Undersökningen visar också att trädgården fyller en viktig funktion i våra liv. Den ger oss lugn och en känsla av frihet – det är platsen där vi följer utvecklingen över tid och som vi själva kan påverka.
Resultatet av undersökningen pekar på tre tydliga trender:

Trend 1: Den naturliga naturen – Stil- och innehållsmässigt är det naturnära på ingång med växtlighet som träd, bräken, mossor och gräs. Sådant som återfinns vilt i vår nordiska natur. Vi odlar allt mer ätbart och välkomnar nu även småkryp och djur i trädgården. Vi ser att de är en förutsättning för allt liv i trädgården. Odlingen ska vara miljövänlig och odlingen av det ätbara ökar – främst kryddor och grönsaker. 6 av 10 svenskar anser att det viktigaste i trädgården är att den är lättskött och att det är en plats att koppla av på.

”Vi ser en återgång till gamla sorters träd och buskar som vi vet trivs i vårt klimat naturligt. När det gäller lökväxter innebär det att folk gärna köper narcisser, allium och botaniska tulpaner som förökar sig självt” säger Jasper van der Zon, Chefsdesigner på världens största blomsterträdgård, tulpanparken Keukenhof i Nederländerna.

Ha, ha, här är det trendigt värre då. Jag älskar naturen och vill verkligen väva in det i mitt liv, inte bara trädgårdslivet då utan hela. Lite mossa har aldrig skadat – tvärtom!

Trend 2: Rebelliska färger – Årets färger är bångstyriga. Vill man vara i framkant ska man satsa på knalliga färger och gärna i kombination. Bladväxter, redskap, möbler och textilier är färgsprakande. Färgerna återfinns både i brokiga kombinationer och enfärgade.

”Hela bloggvärlden är såld på zinnia, de finns i många härliga färger” konstaterar Anna Hedrén, Landskapsingenjör som driver trädgårdsbloggen Anna Vattenkannas Trädgård.

Hmm – vad ska jag säga… rebelliska färger… dessa zinnior som jag hade förra sommaren, det är rebelliskt för mig. Men att ha hela trädgården som en skrikig färgpalett. Nej tack. Fortfarande inget rött i min trädgård tack (läs mer här). Förutom växthuset då.

Trend 3: Ute ännu mera inne – Inredningsboomen fortsätter ute. Nu nöjer vi oss inte med en enkel utemöbel. Vi vill inreda naturen och ha flera trädgårdsrum. Trenden märks också på att kvinnor och yngre personer är mer benägna än övriga att köpa trädgårdstjänster. 4 av 10 vill gärna ha hjälp av en trädgårdsarkitekt, vilket är fler än de som önskar få hjälp av en trädgårdsmästare – designen är viktig.

”Om man lägger ut ett visst jobb så kan man göra andra saker, som att njuta av sin trädgård. Vi vill ju alla ha åtminstone en sommardag med Hipp Hipp Hurra – känsla”, säger Hannu Sarenström Trädgårdsinspiratör och författare som driver bloggen Hannu på Kinnekulle.

Och jag konstaterar igen att ah, vad jag är trendig. Hade jag fått precis som jag vill hade jag fyllt trädgården med allehanda rustika härliga möbler. Samt skaffat en trädgårdstomte som hade flyttat på dem efter behov 🙂 Nu har jag möbler bara lite här och där. Som byrån ovan. Mannen hade helst velat bränna upp den… jag vaktar den som min dyrbara skatt. Och njuter. Visst är den vacker?!

Trendproffsen rapporterar också att på topplistan över de saker vi vill investera i till trädgården kommer utemöbler, grill och årets nykomling trädgårdsbelysning. Hmm, okej. Allt det behövs. Köp då helst begagnade möbler, eller åtminstone från medvetna tillverkare och leverantörer som säljer miljövänliga saker.
Vad säger ni? Är ni trendiga? Stämmer barometern hos er? Hade varit kul att läsa era tankar.

Njut av söndagen! Det ska jag – nu väntar en rejäl rensning i trädgården!!!

Minna 🙂

* Trädgårdsbarometern är en rapport med trender och fakta om trädgårdsintresset i norden. Rapporten är framtagen i ett samarbete mellan HUI Research och Plantagen.Hela Trädgårdsbarometern-rapporten kan du läsa här.

****

I just read a Swedish Garden trend report about. And you know what – I’m quite trendy. These are the three main in-things when it comes to gardens:

1) Nature – the garden should be as natural as possible. (yes!)

2) Colors – the strong rebeelian colors are coming strongly (hmm, maybe… not red for me though)

3) Decorating & furniture outdoors  is as important as in indoors. (yes!)

 

 1. Gillar inte för mycket färger, men i min trädgård är det mycket rött och vitt, givetvis mycket grönt.
  Birgitta

 2. Karin skriver:

  Jag har glömt att kika in här för att säga grattis!!! Så spännande! Det ska bli kul att fortsätta följa dina äventyr här med uppdateringar varje dag :-).

  Om min trädgård är trendig det vet jag inte, det är du nog bättre på att avgöra än jag, men den är full av trädgårdsglädje och en massa lekande och testande. Nu är dessutom våren här och jag kan äntligen fixa med en del av alla projekt jag drömt om i vinter. Med en extra liten hjälpreda blir de lite modifierade och igår kom jag på ett nytt: Ett snyggt staket runt sparrislandet, det var nämligen väldigt kul att krypa där och det var misstänksamt likt sandlådan… Sedan längtar jag efter att komposterna ska tina för just nu är de två stora frysta klumpar. Sniglarna överlevde dock tyvärr vintern. Man kan inte få allt :-).

  Just nu pluggar så jag är inte alltid hemma jag men du alltid välkommen när jag är det (eller på kolonin vilket är bästa platsen på jorden) och i sommar ska jag och sonen leka semester på kolonin!

  Kram!
  Karin

  1. Minna skriver:

   Tack fina Karin! Vad kul att du hittade hit till mitt nya ”blogghem”. Kommer så gärna o hälsar på, har inte sett lille Elis live än. O måste säkert visa ett eller annat foto från er finaste koloni här också, säkert då när den är med i Allers Trädgård. Stor kram! Minna 🙂

 3. Jag funderar inte så mycket över om det är trendigt eller inte utan jag använder mig av det jag gillar och vad som passar. Ibland är det vitt eller grått men det blir också rött
  😀 minsann! Men jag är på jakt efter någon gammal rostig möbel också. Ha en bra vecka!/Anna-Maria

 4. Kicki skriver:

  Hej!
  Har precis flyttat till nytt hus med liten
  atriumgård som inte är särskilt omskött så jag ska forma den efter bästa förmåga!

 5. Här är det mestadels lugna färger i trädgården, men i krukor och med sommarblommor kan man ju färgexperimentera lite mer!
  Malena

Comments are closed.

LOADING..