Att vinterförvara äpplen

Dagen har gått i äpplens tecken. De är ju överallt. Mannen har byggt ett isolerat vinterförråd och där ligger nu flera lådor av varsamt plockade äppleni vinterförvaring (inte som på bilden, de på bilden är samlade från marken och ska till djuren). Första gången vi gör detta så allt jag säger nu är baserat på andras erfarenheter.

Detta har vi jobbat efter:

plocka äpplena från trädet, inga från marken – viktigt att äpplet inte är skadad för då kan det ruttna lättare. Hantera varsamt.

lägg luftigt i (luftiga) lådor. Vi använde lådor av frigolit, med hål i botten och i sidorna, ställde två ovanför varandra, inte fler, just in case…

om du vill minimera spridning av ”ruttningsbakterier” – linda äpplena i tidningspapper

ställ mörkt, svalt och frost- samt musfritt

 

Hoppas på goda egna äpplen att kalasa på till julafton. Och några veckor efter det. Återstå att se hur det går, jag rapporterar.

/Minna 🙂

 

 

 1. Vi satte ett äppelträd för många år sedan, men älgen förstörde det… så det blev inga mera.
  Har fått av grannen, underbart goda…
  http://underbarahem.wordpress.com

  1. Minna skriver:

   Ja dem där älskade besökare som kommer ibland… Jag har sänkt mina ambitioner väldigt, och försöker att inse att det finns ngt som heter naturskatt, minst hälften av det som man planterar överlever inte… Men försöker glädjas över det som överlever 🙂 Äpplen har vi i överflöd, försöker få folk komma och plocka…

 2. Så gott och ha egna äpplen framåt jul. Jag har provat att vinterförvara äpplen på olika sätt, bl a genom att linda in dem i tidningspapper och även att stoppa in dem i platspåsar där man suger ut all luft ur. Tidningspappret fungerade bäst men sen beror det också på vilken äppelsort man har. Tack för fina inspirerande bilder!
  Hälsn/Merja

  1. Minna skriver:

   Vad kul att höra om andras erfarenheter, tack Merja! Rapporterar om hur våra klarar sig.. o smakar. Roligt att kunna inspirera, kram!

 3. Vackert & gottit – Känner riktigt den ljuvliga Äppeldoften!
  /Kram

  1. Minna skriver:

   Äpplen är verkligen höstens höjdare! På alla vis! Kram till dig med Annmi!

Comments are closed.

LOADING..