8 möbeltips som räddar loppisköpet

Idag fortsätter Helena sin serie för oss loppinistor med åtta värdefulla möbeltips som räddar loppisköpet. Häng med vet jag! (säger Minna som är så stolt över sin medarbetare, förra inlägget var en totalsuccé, läs här om du missade).

På secondhandbutiker, loppisar och Blocket hittar allt fler av oss viktiga tillskott till vårt möblemang. Det kan vara sängbord, fåtöljer eller stora skåp. Oftast är de bra mycket billigare än vad det skulle kosta att köpa nytt och – det som lockar mest – man har chans att hitta något med ett helt unikt uttryck! Men begagnat betyder förstås att någon annan använt det vi köper före oss, och hur mycket vi än älskar vacker patina och snyggt slitage kan det finnas aspekter vi inte tilltalas lika mycket av. Så vad gör man när den fina byråns lådor kärvar och soffbordet i teak ser trött och slitet ut? Mycket går att fixa med kunskap och omsorg – häng med på guidad tur i secondhandmöblernas fantastiska värld!

  1. Rengöring. I mitt eget hem finns (förutom sängen) bara begagnade möbler och när en ny gammal skönhet kommer över tröskeln blir den tvagad innan den kommer på plats. Lackade, målade och fernissade träytor tvättas med linoljesåpa, jag brukar ta några droppar såpa på en vanlig städsvamp och eftertorka med fuktig trasa. Oljade och trärena ytor brukar bli ljusare av samma behandling, oftast är det bara gammal smuts som effektivt tvättas bort men testa om möjligt på möbelns baksida eller något annat ställe som inte syns och se till att träet inte blir för blött. Tänk på att fanérade ytor ofta är känsligare för vatten, är fanéren dessutom trasig finns risk för att skadan förvärras, rengör då med väl urkramad svamp eller trasa och eftertorka med en torr diskhandduk. En stoppad möbel rengörs bäst med dammsugaren och om klädseln är avtagbar går den oftast fint att trätta i maskin.

  2. Vacker tass. Möbeltassar är ett måste för varje nytillkommen möbel enligt mig. Golven skonas och det blir lättare att möblera om utan hjälp även om möblerna är tunga. Välj varianten man spikar fast eller den snabba självhäftande.

  3. Enkelt glid. En skrivbords- eller byrålåda som kärvar när den ska dras ut eller skjutas in kan bli ett frustrerande moment i vardagen. Oftast är lösningen väldigt enkelt: ta fram ett stearinljus (en stump duger gott, det går inte åt så mycket) och gnid in alla ytor som ska glida mot andra ytor med stearin. Det vill säga lådans sidor samt över- och underkant liksom spåret eller listen där lådan ska skjutas in i möbeln. Om lådan fortfarande är trög efter stearinknepet kan den ha slagit sig och blivit sned, detta avhjälper man i bästa fall med att sandpappra på de utskjutande delarna och i värsta fall får man snickra om lådan. Men testa ljusmetoden först – den brukar göra susen!

  4. Vem är det som gnager? På äldre möbler är det inte ovanligt med en mängd små hål i träet och om man inte vet varifrån de kommer är det lätt att bli orolig. Det finns några olika insekter som tycker om att kalasa på trähus men det är egentligen bara en som är vanlig i möbler och den utgör inte något problem i en modern bostad. Dess namn är strimmig trägnagare, men den kallas ofta trämask eller möbelmask. Egentligen är det ingen mask det är fråga om utan en liten flygande skalbagge vars larv mumsar i sig trävirke och sedan förpuppar sig och omvandlas till insekt innan den gnager sig ut och lämnar möbeln för att para sig. Både larvens vindlande gångar i träet och det runda hål den färdiga trägnagaren tar sig ut genom är 1.5-2mm i diameter, och även om vissa gamla möbler har rikligt med hål brukar det inte vara någon fara för möbelns konstruktion. Den strimmiga trägnagaren trivs i fuktig luft, minst 50-60% relativ luftfuktighet, och den ideala temperaturen är 22-23 grader men de klarar sig även när det är svalare och finns också utomhus. Fukten är dock helt avgörande, och att ta in en maskstungen möbel i ett uppvärmt modernt hem är därför riskfritt, trägnagarna kommer att dö i den torra inomhusluften. Ett pågående angrepp syns på de små högar med gulaktigt sågspån som larverna puttar ut ur sina gångar, om du ser sådana på golvet under en gammal möbel kan du sopa upp dem och hålla koll på att det inte kommer nya. Säkra sätt att ta kål på trägnagare är, förutom att torka ut dem, köldbehandling i -20 grader under en veckas tid (detta kräver kylrum eller kallt klimat) alternativt värmebehandling i minst 46 grader, gärna varmare men temperaturer över 60 grader kan vara skadligt för möbeln. Ställ möbeln i bastun några timmar eller placera den helt enkelt i ett torrt rum, såväl centralvärme som vedeldning driver effektivt ut fukt. De övriga virkesätande insekterna, tex husbock, behöver man som regel inte oroa sig för i möbler, men det kan kännas tryggt att veta att husbockens flyghål är ovala, 3x6mm, något oregelbundna i formen och med fransiga kanter. Väldigt olikt den strimmiga trägnagarens nästan perfekt cirkelrunda hål alltså!

  5. Det luktar! Ibland får man hem en pjäs man gillar och upptäcker att den luktar unket. Måste den då flytta ut igen? Inte innan du försökt göra något åt problemet, mycket går faktiskt att åtgärda. En möbel av trä kan tvättas med mina favoritrengörare linoljesåpa eller olivtvål, var försiktig så att ytan inte blir för blöt. Ättika är en god vän i kampen mot dålig lukt och om problemet finns inuti ett skåp kan man sätta in en skål med ättikslösning och stänga dörren, låt det stå någon dag och provlukta när ättikslukten avtagit. Värre är det med stoppade möbler, där är det egentligen bara vädring som hjälper. Alternativet är att klä om möbeln.

  6. Den stora loppisskräcken: vägglöss! Cimex, Bed Bugs, vägglöss – okärt barn har många namn! Vägglöss är ett växande problem och många ororar sig för att få med sig de avskyvärda krypen hem när de handlar secondhand. En viktig sak att komma ihåg är att det inte är gamla saker i sig som innehåller vägglöss – några kvarlevor från fattigsverige riskerar man inte att köpa tillsammans med den vackra hundraåriga kökssoffan. Däremot möbler som stått i beresta människors hem bör man kolla lite extra noga, och när man är på loppis har man förstås ingen aning om varifrån möblerna kommer. Då kan det vara bra att lära sig lite grundläggande vägglusfakta! En fullvuxen vägglus är ungefär i storlek med en äpplekärna, nästan genomskinlig när den är tom på blod och annars gul/brun/brunröd. Dagtid gömmer de sig väl i skrymslen och vrår för att komma fram på natten och suga blod. De saker som framförallt skulle kunna vara angripna är sängar, soffor som använts som sovplats samt andra, främst stoppade, möbler och föremål som stått nära en säng. Kolla resårmadrasser noggrannt, även i kanterna. Kolla gärna undersidan av möbler, främst där soff- och sängben möter stoppningen. Det man främst kan se är lössens spillning i form av små kolsvarta prickar, samt eventuellt ljusbruka skalrester från när lössen ömsat skinn. Själva lusen syns oftast inte till. Om man är osäker vad gäller kläder, textil och andra mindre föremål finns det säkra sätt att sanera dem. Stoppa dem i täta plastpåsar innan du tar in sakerna i hemmet (lössen kan inte ta sig igenom plast) och frys i minst en vecka, i -18 grader. Textil som tål det kan tvättas i 60 grader och även värmebehandling i torkskåp eller torktumlare tar död på vägglöss i alla stadier av sin levnad. Se till att temperaturen är över 55 grader och låt behandlingen pågå i minst 1h. Om du misstänker att du fått in vägglöss i ditt hem bör du omedelbart kontakta ditt försäkringsbolag för att påbörja sanering, den som bor i hyresrätt får hjälp av sin hyresvärd. Sist vill jag bara understryka att jag själv aldrig ens sett spår av vägglöss trots att jag arbetat med secondhand i tre år och handlar såväl möbler som prylar och kläder begagnat, men för den som drabbas är vägglöss ett stort problem som bör tas på största allvar. Då kan det vara bra att veta hur man kan undvika att drabbas! Mer informtion samt tips och råd om hur du undviker att få med dig vägglöss hem från utlandsresan finns på anticimex.se.

  7. Omklädning. Om du hittar en stoppad möbel med helt rätt form men fel färg på tyget – eller helt enkelt med smutsigt eller trasigt tyg – går det förstås att göra något åt saken. De lättaste stolarna att klä om själv är de med rygg i trä och löstagbar sits, men är du händig och tålmodig kan du ge dig på även mer avancerade modeller. På YouTube finns gott om instruktiva filmer på olika projekt, titta gärna på några stycken innan du börjar. Värdefulla möbler och svåra omklädningar gör du bäst i att lämna till tapetserare, och har du aldrig klätt om en möbel förut så kom ihåg att börja med något enkelt!

8. Snygga till ytan. Många äldre möbler kan se matta och torra ut i träet och innan du ger dig på en omfattande renovering med slipning och ny ytbehandling finns enklare åtgärder att prova. Möbelpolish av två delar olivolja och en del citronjuice som skakas väl och stryks ut med en trasa kan hjälpa till exempel ett teakbord som tappat lystern. I brist på annat har jag behandlat ekskåp med några droppar ren olivolja på en frottéhandduk och det fungerade alldeles utmärkt. Vill du istället måla blir resultatet alltid bättre ju noggrannare förarbete du gör.

Tänk på att välja miljömärkt färg – kanske linoljefärg som ger en så vackert levande yta? – så blir ditt loppisfynd en än mer hållbar investering!

Comments are closed.

LOADING..