Trädgårdshelg

Planterar som en galning. Fick en leverans av växter som saknas i min trädgård och nu lackar svetten. Det är nu eller aldrig plantorna ska i jorden, tacksam att jag bor i Skåne med lite mildare väder… Plantorna hade säkert överlevt vintern väl skyddade även i sina krukor, men att komma i jord och kanske till och med rota sig en aning innan frosten kommer är alltid bäst. Igår planterade jag tre blåbärsplantor (storfavorit i familjen), plommonträd, silverpäron, två rosor… kvar ett äppelträd, prydnadsapel, snöbärsbuskar, massa rosor (ska ha rosenhäck i stället för thuja. Kom på att jag vill nog inte stänga in mig helt och hållet, det är rätt trevligt att se grannarna passera och byta ett ord eller två. Och rosor, vad kan vara  vackrare?!!), och diverse perenner. Den här gången (min fjärde trädgård) kommer jag rita en skiss och skriva vad jag har planterat. Minnet är som guldfiskens och det är skönt att ha ordning i planteringarna. Att veta vad som växer var, och för framtida planering. Trädgården är ju inte ett projekt för en säsong direkt… På bilden nedan pågår en plantering av blåbär.

Även om det är höst och regnigt så gäller det att vattna ordentligt. Planteringprinciper som jag jobbar efter:

1. Gräv ett stort hål. Gräv sedan lite till både i djupet och bredden.

2.Häll i rätt typ av jord (läs om vilken typ av jord växten trivs i), blanda med befintligt jord.

3. Placera sedan plantan i gropen i lagom höjd (rosor vill långt ner, pionerna i samma nivå som jorden). Bred ut rötterna (eller läs anvisningarna om hur just din planta vill ha det).

4. Vattna. Rejält. Låt sjunka undan. Täck rötterna med lite jord. Vattna igen.

5. Fyll hålet helt med jordblandningen och trampa lätt så eventuella lufthål försvinner. Vattna igen. Detta rejäla vattnandet görs för att jorden ska rinna ner och omsluta rötterna. Och för att plantan ska få rejält med vatten innan den har rotat sig och kan själv suga vatten från jorden.

6. För att hindra ogräs och uttolkning, täck jorden runt plantan med täckbark eller dekorationsflis.

Buskblåbär har blivit väldigt populära, inte bara hemma hos oss. Tänk på att plantera två plantor, helst av samma familj. Vissa sorter, t ex den svenska sorten ’Putte’, är självfertila, annars behövs flera buskar för att ge skörd.  Men även självfertila sorter ger bättre skörd om man planterar flera.Jag försöker välja E-plantor så ofta det går för att varumärket ’E-planta’ är en kvalitetsmärkning av virusfria träd, buskar och bärväxter utvalda för svenskt klimat.

Jag kunde inte låta bli att välja annat än sorten som heter Emil, samma som äldsta sonen 🙂

 

God och rätt jord är grunden i allt. Blåbär är en surjordsväxt och därför fick jag blanda i extra mycket rhododendronjord i min rätt så leriga jord. Jag vill ju att blåbären ska trivas, växa och ge bär som bara den. Rekommenderar varmt att besöka till exempel den här sidan där Rölundas jordexpert reder ut begreppen och principerna kring rätt sammansatt jord.

  

Rätta verktyg är också en väsentlig del i jobbet. Investerade extra mycket i en spade för att jag visste att det kommer att krävas mycket den här hösten. Den här lilla passar bra i min hand och är lagom att jobba med. Visst hade en stor spade tagit mer jord åt gången, men hade jag orkat lyfta det och hur många gånger… Nä, det fick bli denna och som sagt, den här ska vara extra hållbar och Bulldog, som spaden heter,  har en livsstidsgaranti. Köpte den här.

Snart så (om ett år eller två…) kan vi skörda blåbär.

Bäst att gå ut och gräva vidare 🙂

Ha en underbar helg allihop 🙂

LOADING..