Status i renoveringskaoset

Åhhh, håller tummarna för att det nu funkar med denna mosaik, kommer bli sååå snyggt!

Åhhh, håller tummarna för att det nu funkar med denna mosaik, kommer bli sååå snyggt!

Tyckte väl att det mesta flöt på lite för bra i renoveringen av huset! Nu har de första dikeskörningarna börjat dyka upp… Suck. Så här är det varje gång, man tror att saker är under kontroll, sen börjar det ena efter det andra strula. Då detta är en ärlig blogg så skriver jag även om när det kör ihop sig – och hur man tar sig vidare. Det är bara små gupp i vägen. Man får sakta in och köra över dom sakta. Eller ta en genväg och köra runt.

MOSAIK TILL BADRUM: Var ju inte alls löst, via Bauhaus, som jag trodde igår. Vi hade missat den lilla detaljen att kolla LAGERSALDO hos de olika varuhusen. Och trots att vi har relativt små badrum och inte heller ska täcka både golv och väggar med mosaik utan bara golv och i duscharna, så går det åt en ansenlig mängd – typ 20 kvm. Och alla leverantörer som Bauhaus jobbar med har redan tagit julstängt (?!) och levererar någon gång i mitten på januari. Ehhh, blir lite knasigt eftersom våra badrum måste vara klara innan nyår. Så tillbaks på ruta ett här.
Lösning: Nu gäller det inte bara att hitta en mosaik vi båda gillar, IGEN, utan någon som finns i lager eller kan beställas hit på 4-5 dagar (det brukar gå att lösa från de lite ”finare” leverantörerna). Vi tror att vi har hittat ett snyggt och snabbt alternativ här som vi får besked om idag, se bilden – hur vacker är inte denna mosaik? Blev lite dyrare än Bauhaus, men vi får ta den smällen.

KÖKET: Kommer inte heller att bli klart innan nyår som vi trodde. Det är en mycket mer komplex historia än vi kunde ana gällande montering samt anpassning av marmorskiva mm (som inte kan beställas/tillverkas förrän köket är färdigmonterat, för annars litar de inte på måtten eftersom det är ett platsbyggt kök och trät är levande och så vidare).
Lösning: Well, vi ska nyårsgäster och middag den 31:a dec. Planerat sedan länge. Och vi ska laga mat i cirka 2-3 veckor utan kök. Planen blir att köpa ett sånt där billigt system för matlagning, typ 2 kokplattor och en ugn. Som får stå…ja, inte vet jag. I serveringsgången kanske? Extra kylskåp (2 st faktiskt!) har vi i källaren, så det löser sig. Och det finns väl takeaway…? Jag oroar mig inte för det, mer för hur vi ska kunna diska allt sen…

BADRUMSINREDNING: Vi letade kommoder i två månader utan att hitta det vi ville ha. Blev frustrerade över hur dyra (och rätt fula) alternativen är här i Sverige, och då är det ändå MDF-material och inte massivt trä. Så vi tog beslutet att beställa specialgjorda kommoder och skåp från en fabrik i Kina. Kommer bli superbra! Ett problem är ju dock leveranstiden. De kommer någon gång i början på nästa år. Vi kommer alltså ha badrummen hyfsat klara med väggar, golv, dusch och toa. Men inga kommoder och inga handfat, inga kranar. Under 2-3 veckor. Och vi är 5 personer.
Lösning: Vi får helt enkelt köra tandborstnings-kö i det MINIMALA handfatet som vi ställer in på den MINIMALA toaletten. Eller så får man borsta tänderna mm i duschen! Allt går.

VÄGGAR/TAPETER/TAK: Tanken var att vi skulle behålla de vackra ursprungstapeterna i två av de större rummen, allrum och vardagsrum. Men väggarna/tapeterna var i sämre skick än vi trodde och måste stärkas upp med skivor, spacklas mm, annars blir det buckligt resultat. Och i hallen på övre plan hade vi tänkt slippa måla om väggarna då de är vita och ser helt okej ut. Men där råkade hantverkarna skada delar av väggen när de satte panel i taket så nu ser de inte okej ut längre.
Lösning: Fler tapeter har beställts och vi är jättenöjda med valet av dem. Kommer bli otroligt vackert! Vi har även beställt en tjusig dekorbård från England (ska visa den senare) som ska gå runt upptill i ett helt rum. Och väggarna i hallen upptill – jaja, men sånt händer. Byggledaren tog på sig ansvaret och vill kompensera oss så vi köper mer panel som de sätter upp kostnadsfritt. Panel är ju ändå snyggare än vanliga vita, tråkiga väggar – så det blir ju bra i slutändan ändå!

Men nu vore det toppen om resten flyter på hyfsat smidigt framöver… Förutom att dessa bekymmer tar tid och gör det besvärligt för oss med inflyttningsprocessen, så blir allt krångel också dyrare i slutändan. 

 1. Erika skriver:

  Hej Charlotta,
  Det kommer nog bli kanon!
  Hur beställer du specialbyggt från Kina? Vilka kontakter behövs för det. Låter så intressant. Kan du inte berätta mer?
  Tack på förhand!

  1. Hej Erika! Jag lovar att berätta mer när (och om…?!) produkterna vi har beställt dyker upp… Vilket lär bli efter årsskiftet någongång. Är faktiskt inte alls särskilt krångligt eller svårt, men man får vara lite om sig och kring sig. /C

 2. Elin skriver:

  Lycka till med allt! Så kul att se alla bitar av renoveringen och följa utvecklingen

  1. Hej Elin, stort tack! Ja, jag tycker också att det ska bli spännande. Håller tummarna för att det blir som vi planerat… =)

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..