9 sätt att renovera billigt

3449072303_2_8_1

Går det att renovera utan en fet plånbok? Vad kostar det? Förstås individuellt och svårt att svara på (hur långt är ett snöre?). Men jag har förstått att många är nyfikna över att göra om hemma, men blir avskräckta för att de tror att det blir för dyrt. Jag ska försöka reda ut lite begrepp som vi har lärt oss efter ett antal hus- och lägenhetsrenoveringar. Både själva renoveringen ifråga samt inköp av möbler (man vill ofta byta ut en del då man ändå gör om). Det går att renovera utan att ruinera sig! Här kommer tipsen som sparar tusenlappar (ja, hundratals tusenlappar om du sköter ekonomikorten rätt):

Bli en prisjägare! Det gäller allt ifrån att anlita hantverkare till att googla vilket byggvaruhus som just nu har bäst erbjudande på kaklet ni vill köpa. Det är tråkigt, tidskrävande och ibland frustrerande att hela tiden leta efter det billigaste alternativet. Men det lönar sig, tro mig! Aldrig, aldrig acceptera första bästa pryl/pris som dyker upp. Leta vidare.

Man får inte alltid det man betalar för… Var en jobbig, kritisk och kräsen konsument. Låt dig inte förföras av snajdiga reklamkampanjer, flotta varuhus/konceptbutiker och dyra prislappar. Vi har varit nära att köpa badrumskommoder för 35 000 kronor (styck!) från ”fina märket”. Men tyckte att kvalitén såg lite svajig och det visade sig att det var samma MDF-skräp som du köper hos lågbudgetkedjor. Kläm på grejerna, fråga vad de är gjorda av. Då det gäller möbler så tillverkas de flesta idag från ett fåtal fabriker i Kina anyway, så det kvittar liksom lite var du köper dem (nu generaliserar jag förstås grovt och det finns givetvis undantag med närproducerade, genuina hantverk, men de är tyvärr rätt så sällsynta i webbshoppar eller hos större möbelkedjor). Samma sak gällande hantverkshjälp. Var inte så tvärsäker på offerten på 100 000 kronor per automatik innebär att jobbet blir bättre utfört än någon som offererar hälften. Be om referenser, fråga vänner på Facebook, be dom visa upp andra saker de gjort. Kontrollera. Ifrågasätt.

Pruta! Jo, lite genant förstås! Man känner sig som på bazaaren utomlands. Men det funkar förvånansvärt ofta! Var fräck, men inte oförskämd. Möbler går ofta att få ner några hundringar eller mer. Särskilt sånt de ändå ska rea ut, då vill de ofta bara bli av med sakerna. Det finns många möbelbutiker/kedjor idag och ett ytterst fåtal av dessa går ens runt, så – pruta.

Nonchalera inte småutgifterna! Jo, vi vet, vi har alla känt ”Men herregud, vem ORKAR kolla runt efter eluttag liksom? Här ligger de ju precis framför mig på Bauhaus och de kostar ju ändå inte så mycket”. Nähä? Vet du hur många eluttag/strömbrytare/dimmers vi har köpt till vårt hus totalt? Och vet du hur stor prisskillnaden hade blivit om vi kollade upp detta innan vi ”bara köpte”? Femtusen kronor!

Man kommer långt med enbart färg! Tog nästan alla pengar slut till annat? Köp färg istället! Färg kan göra underverk. Måla om väggar (billigare än att tapetsera), dekormåla fina stjärnor, hjärtan, bladverk på väggarna och i taket till ungarnas rum. Köp sprayfärg i metallic (finns på Hornbach och flera av de stora byggkedjorna) och förvandla trista stolar och slitna hurtsar till balla blickfång. Måla ett slitet trägolv grått (det gjorde vi i trappan och på vinden!), eller i annan fin färg (mycket dyrare att slipa, luta, hårdvaxolja, osv).

”Pimpa” möbler du redan har istället för att köpa nya! Känns IKEA-byrån lite plain? Sätt på en snirklig golvsockel och byt ut knopparna/handtagen. Finns jättefina och billiga knoppar på Indiska och Zara Home. Byt klädsel till soffan.

Sälj innan köp! Enkel regel: Vill du köpa något nytt måste först något gammalt säljas, för minst hälften av den summan du tänkt köpa för. Alltså: sugen på ny säng? Då måste ni göra er av med den gamla först. Blir inte den förmodade förtjänsten tillräckligt stor för att finansiera minst hälften av nya sängen? Well, sälj något mer då du ändå är igång! Hej hej Blocket!

Var ute i god tid! En god planering och framförhållning underlättar bara inte praktiskt för er som renoverar. Man vill inte bo i ett bygginferno allt för länge, plus att det kan bli dyrt och krångligt att bo på annan ort under den jobbigaste perioden (kanske om golv ska bilas, väggar ska fixas, golv ska slipas, mm). Är du ute i god tid kan du hitta hantverkare som kan synka med varandra (golvläggare, målare, elektriker, rörmokare, kökssnickare osv, samt dina egna insatser om du nu råkar vara händig). Här krävs en hel del logistik om det är mycket som ska göras och en byggledare måste utses (antingen du själv eller någon du litar på som kan delegera uppdrag åt alla så att de görs på rätt tidpunkt). Risken finns annars att hantverkarna jobbar lite ”strötimmar” här och där eftersom de har uppdrag på andra byggen/kunder parallellt och där står du lite halvirriterad med ett badrum som är tredjedels kaklat. Att vara ute i god tid innebär också att du behöver kalkylera med lååånga leveranstider för vissa inköp då inte allt finns i lager. Exempelvis så kan det ta 2 veckor att få hem mosaik, eller ta sju (!) veckor för att få en kyl/frys levererad.

• Gör inte bara en budget – håll den också. Många brukar kokettera med att deras renovering blev ”dubbelt så dyr som planerat”. Inget bara ”blir”. Ta kommando över kostnaderna. Håll koll och skriv upp varenda skruv och tapetrulle på en lista. Våga bromsa om det drar iväg. Tänk på alternativa lösningar. Kompromissa. Vi övervägde exempelvis mässing på kranar/dusch mm till badrummen. Men när det blev dubbelt så dyrt som vi tänkt oss så fick vi välja silver istället. Men i kontoret har vi fått in mycket mässingsdetaljer, som enstaka accessoarer (blomkrukor, saxar, ljusstakar, lampa) är ju inte mässing lika dyrt (jämfört med badrum, där det plötsligt blir svindyrt). Tryck på stopp (eller paus om du hellre vill se det så!) när kostnaderna börjar skena. Ett tips är att köra rum för rum och arbeta sig successivt fram. Då blir det inte så stökigt om ni inte har råd tillfälligt att slutföra vissa arbeten (jobbigt om man rivit vägg eller blåst ut en toalett sen fanns det inte pengar kvar att sätta in nytt golv osv).

Bra länkar gällande detta område: 
Checklista när du anlitar hantverkare

Renovera kök billigt

Frågor och svar gällande ROT-avdraget

Bilden är från Zara Home

 

  1. helena skriver:

    Otroligt bra tips! TACK!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..