Tjära nån!


Igår tillbringade jag fem timmar uppe på min mammas tak. Hennes hus är rena motsatsen mot vårt: platt, tegel, byggt på 60-talet, enplansvilla. Platta tak innebär mycket arbete förstås pga tyngd från snö och risk för att det läcker in. Så det kräver en del underhåll, som att täta det med tjära, vilket jag gjorde igår. 

Mamma hade tänkt att göra det själv, vilket är typiskt henne, hon vill aldrig ha hjälp med något. Och även om hon är pigg för att vara 82 så är det en dålig idé att vingla upp på en stege och sen utföra detta ganska tunga arbete. Så min systers man gjorde en del av taket i förrgår och sedan slutförde jag resten igår. Det var ju fint väder iallafall! 

Tips! Ni som har platta tak och behöver göra detta – tjäran är extremt seg och trögflytande, som tjocknat tapetklistret av tuggummi-karaktär, vilket blir nästan omöjligt att smeta ut. Värm tjäran först så går den lättare att jobba med och blir smidig! Vi ställde en kupévärmare bredvid ”tunnan” (den svintunga ”burken” med tjära”) och liksom flyttade tunnan var 15e min så att värmen skulle fördelas. Och så måste man röra om ordentligt med en lång träpinne eller liknande.

  1. Annika skriver:

    Bra jobbat! En undran: är det inte brandfarligt att ställa en kupè värmare bredvid en sån burk?

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..