När får man börja julpynta?

Jag är en riktig sucker för julen. Finns ingen högtid jag älskar mer. När många (alla?) andra suckar då det börjar bli mörkare och kallare ute tänker jag för mig själv: ”Yes, inte långt kvar nu!” och jag NJUTER maximalt av inomhusmyset med öppen brasa, pepparkaksbak, lussebak, knäckkokande, julpynt och att klä granen.

Därför undrar jag – när kan man egentligen börja julpynta? Jag förstår att det är för tidigt att börja nu, alltså idag. Men… Man vill ju suga på karamellen INNAN jul, för efter jul känns ju allt så vemodigt och då är det bara en enda lång transportsträcka tills nästa roliga högtid (påsk).

Vad tycker ni – okej att smygstarta julpyntandet lite redan innan första advent? Alltså med granris inomhus, ljusslingor (det har jag förvisso året runt!), röda julgardiner och lite…änglar här och där? Eller tycker folk att man tappat det helt då?

Här har jag hittat lite charmiga saker till hemmet som man kan tjuvstarta med om man vill!

hm-home-2

Kudde som sätter an stämningen direkt! H&M Home, 80 kr.

ellos

Ljusslingor från Ellos.

hm-home-1

Vacker tallrik från H&M Home, 60 kr.

himla-899

Pläd från märket Himla, säljs bl a på Ellos, 899 kr.

laura-2

Stilig, men dyr! Laura Ashley, 6900 kr.

kungakrona

Charmig kungakrona som ljusstake, från InWhite4you, 599 kr.

 

 1. Torsdag eller fredag innan första advent, inte tidigare. 🙂 Julen plockas bort tjugondag knut, d v s den 13 januari. Ibland är det härligt att längta och man kan ju alltid förbereda sig så att allt finns på plats när det är dags att börja pynta. Kram 🙂

  1. OK – bra med lite riktlinjer! Det verkar vara ordning och reda på dig. Du borde ta jobb som julgeneral! Kram tillbaks, C =)

 2. De senaste åren så har jag inte kunnat hålla mig längre än veckan innan första advent… det går bara inte! Jag är SÅ sugen på julen. Dock tycker jag det är fjantigt av Lugna favoriter (lyssnar på jobbet) som kör julmusik från nu på fredag (!) till annandagen. Vad fan är det? Är ju julmys ett tag till!

  1. Just julmusiken känner jag att jag kan pausa lite till… Men allt övrigt är jag helt med på! Funderar på att baka pepparkakor i helgen faktiskt…

 3. Jag tycker man kan vinterpynta så snart vintermånaderna kommit och stanna till våren kommer. Jag tycker det är fint om alla årstiderna får följa med in i huset varefter de kommer. Sen just julpyntspremiär vid advent och kvar över jul. Nyår vill jag hellre ha glitter och glam än röda tomtar. 😉 Varje högtid har sitt pynt och får vara en del av årstidspyntet!

  1. Jag håller med att det röda får åka ner i källaren igen till nyår! Sen brukar jag vilja köra guld och rött till jul med vitt och silver till nyår… Har liksom blivit en fix idé för mig… haha

 4. Jag kör på vinterbelysning (alltså vitt/gult ljus, inte röda blinkande renar..) från när jag tycker att det är alldeles för mörkt. Dvs dom är redan uppe. Adventsljusstakar och stjärnor väntar jag med men det kommer rätt bra julkänsla bara med ljusslingor tycker jag 🙂 Tänker att gränsen (för mig) går lite vid tomtar och adventsljusstakar, det får vänta till första advent. Älskar också julen även fast många runtomkring ser ut att vilja gå i ide när man nämner det.. Heja julen!

  1. Jag erkänner, ljusslingorna redan uppe här med, men som sagt, jag tar ju i princip inte bort dom, men nu är det nog dags att ta fram de där RIKTIGA jul-ljusslingorna med stjärnor mm. Ja, heja julen – verkligen!

 5. Jag har en imponerande samling julgranskulor i glas, kanske 200 olika… Varje år längtar jag efter att få gå bananas med julgranen, men bara där. Inga tomtar eller julgardiner, bara en sjujäkla Disneygran…

  1. 200 st? Oj – det var inte dåligt! Finns ju liksom inget bättre än en Disneygran! Måste ta typ en timma eller längre att klä den?

 6. 1 oktober är ok, då börjar jag julpynta med stjärnor och slingor. Röda kuddar i soffan, mörkare och murrig matta. Är alltid först i min bostadsrättsförening, hahaha!!

 7. Att julpynta fullt ut i början av november kan jag tycka är för tidigt, men klart man får börja innan första advent! I vår familj brukade vi ofta ha kalas just första advent, så då skulle pepparkakorna vara bakade och det första pyntet skulle vara uppe 🙂 Men man behöver ju klä julgranen så tidigt haha! Men ljusslingor, plädar och sånt kan jag tycka kan få komma fram lite innan första advent men man kan ju spara adventsljusstakarna till just första advent 🙂

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..