Praktiskt? Äsch. Bara det är snyggt, så…

marmorskiva

Marmorskivan i vårt kök har skänkt oss både glädje och huvudvärk…

Många råder mig/oss att ”tänka praktiskt” när vi inreder. Förmodligen av omtanke och det faktum att vi har tre barn. Folk säger: ”Åhhhh – det kommer ALDRIG att gå med högblanka ytor! Varenda fingeravtryck kommer att synas!”, eller ”Vit skinnsoffa?! Är ni inte kloka?”. Eller ”Mörklaserat golv? Det skulle jag vara väldigt försiktig med – varenda dammkorn syns.” Eller ”Vitlaserade golv? Men hur gör ni med fläckar på dessa sen?”. Eller: ”Marmorskiva i köket?! Ja, det är ju godnatt och adjö efter minsta rödvinsfläck.” Eller: ”Glasmosaik…på golvet?! Hur tänkte ni här?”. Eller: ”Vit heltäckningsmatta?! Du måste vara galen?!”.

Så där håller det på.

Och jag och maken nickar medkännande. Lyssnar. Hummar. Sen, när ”rådgivarna” har åkt hem så tittar vi på varandra och säger samtidigt: ”LET’S DO IT!”. Som två ungar i trotsåldern.

Men apropå ungar: ja, vi har tre barn. Som kladdar och målar och spiller lika mycket som andra barn. Skillnaden är kanske att vi försöker minimera skadorna genom att vara förutseende. Vi låter dem inte sitta med varsin kexchoklad i soffan, utan sånt får de äta vid matbordet. Vi ser till att de har underlägg om de äter frukt vid köksön med marmorskivan. Och vi är VÄLDIGT noga med att de tvättar händerna ALLTID efter att ha ätit.

vardagsrum

Vardagsrummet i vårt förra hus: mörkbetsade golv (de var mörkare i verkligheten än vad som återges på denna bild) och vit skinnsoffa…

Med andra ord så struntar vi i function vissa gånger och satsar på fashion istället. Det är inte alltid särskilt smart, det kan jag verkligen hålla med om. Men fasen så mycket roligare – och vackrare! YOLO och allt det där. Om jag själv, som är rätt omdömeslös, ändå får ge lite tips så blir mina råd följande:

• Vita golv som är lutade, oljade och vaxade klarar av en hel del stryk. Så var inte rädd för att måla om det trista furugolvet hemma. Vi har (inte med flit men ändå) hällt ut grå målarfärg (typ 10 liter) på golvet samt drällt blåbärspaj på det (som råkade ligga lite för länge på golvet) och även råkat tappa färgpatroner till skrivaren på det, så att det stänkte bläck så det stod härliga till. Golvet har klarat samtliga dessa påfrestningar utan permanenta fläckar.

• Vit skinnsoffa: ingen biggie heller, trust me! Skinn går att torka av. Faktiskt lättare att hålla skinn rent än tyg.

• Vit heltäckningsmatta – kör! OK, du kanske inte ska ta med varm choklad eller rödvin in i just det rummet för att utmana ödet.

• Glasmosaik på golv i badrum, jajamen – inga problem (om mosaiken är anpassad för golv, vill säga). Det funkar/håller att gå på. Blir ju asdyrt om du ska täcka väggarna med det istället eftersom det går åt mer material då. Så tänk tvärtom och sätt kakel på väggarna.

• Mörkbetsade golv: well… Här skulle jag ändå vilja höja ett varningens finger. Vi hade det i vårt förra hus och det gav en fantastiskt vacker och dramatisk kontrast åt den i övrigt ljusa inredningen. Men varenda blonda hårstrå och dammkorn syns. Alltså VARJE dammkorn syns. Sådant man inte tänker på när man har ljusbruna/träfärgade eller vita golv. Rött golv har vi testat i kökssammanhang i ett tidigare boende och det är också en finfin ”neutral” faktiskt där inte smuts syns så bra!

• Marmorskiva: extremt känsligt! Krångligt att hålla rent, blir konstiga ”spökfläckar” som ser ut som om det är en annan textur som varit framme på skivan. Spelar mindre roll om du impregnerat skivan med olja först. Citrusfläckar, rött vin eller blåbär – då är du KÖRD. Alltså om du låter fläcken absorberas mer än några minuter vill säga. Du måste ha stenkoll, för att vara lite ordvitsig. Med det sagt – finns inget snyggare, så skitsamma. Drick vitt vin istället! Eller champagne…

jotex-3495-kr

Jag blir lite sugen på att köpa denna vita sammetssoffa. Från Jotex, 3495 kr. Kanske till Elsas rum? Så kan hon sitta där med sina tuschpennor och pyssla…

 1. Lotta skriver:

  ÅÅÅÅÅÅÅÅ så befriande att läsa, jag är precis likadan! Vi valde marmorskivor och rostfritt i köket (ja de är fläckiga men vi väljer att kalla det patina), matta golv utan lack (blir liksom lackade golv också repiga), ljus soffa med två barn (som aldrig – and I repeat, ALDRIG – får äta Nutella-mackor i soffan) och vi är så lyckliga!

  1. Vad härligt att höra att det finns fler som oss! Jag trodde faktiskt ett tag att vi var ensamma om detta, just det faktum att vi är småbarnsföräldrar men har den här typen av möbler/inredning. Patina är ju för övrigt en genialisk benämning! =)

 2. Johanna skriver:

  Hahaha Så sköna ni är! Tusché! 😉

  Tusch du!? 😛

 3. Hahahaaaaa ASG….älskar dig!!!!! <3

  1. Och jag älskar när jag får dig att skratta! Tack för att du läser =)

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..