Citronmarängpajer och chokladcupcakes – med edge

fest-1

Jessica, jag och värdinnan Sabina, min vackra svägerska!

I fredags stod jag för efterrätten på en mysig tjejmiddag som min svägerska hade arrangerat. Jag är inte så haj på matlagning men hyfsat skicklig med sötsaker. Så jag snodde ihop två sorters dessert: citronmarängbakelser med ingefära och chokladcupcakes med kaffefrosting!

När jag bakar så utgår jag ofta ifrån traditionella recept. Som jag sedan ger min egen edge, mest av trots, för det känns så himla trist att göra exakt som alla andra. Citronmarängpajen är ju en vanlig sådan dessert som jag gav extra sting med lite ingefära i lemon curden. Och chokladcupcakesen kände jag behövde lite vuxen karaktär så jag smög in lite espresso i frostingen.

tjejfest-2

Visst blev dom snygga? Man ska egentligen bränna av marängen med gasolbrännare men det gick åt h-e…

Båda blev mycket uppskattade.

marang

Recept citronmarängbakelser med ingefära
(Räcker till ca 16 småpajer/bakelser)

Pajdeg:
125 g rumstempererat smör
1 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
1 ägg
4 dl vetemjöl

Fyllning:
Rivet skal av 2 citroner
Juicen från 2 citroner
3 äggulor
125 g smör
2 dl strösocker
1 tsk färsk, riven ingefära (sånt där pulver funkar också)

Maräng:
3 äggvitor
2 dl strösocker

Mixa smör, socker och ägg smidigt. Rör ner mjölet och knåda ihop till en deg. Låt degen stå i kylskåp i en timme, typ. Under tiden gör du den ljuvliga geggamojan, lemon curden. Tvätta citronerna väl. Riv skalet fint och pressa ut juicen. Vispa samman citronjuice, citronskal, riven ingefära och äggulor. Smält smöret och blanda ner socker och citronblandningen. Sjud på svag värme tills krämen tjocknar. Sedan låter du den kallna och drar kastrullen från plattan.

Under tiden tar du ut pajdegen ur kylen. Fördela ut och kläm ut den pajdegen i små portionsformar (finns att köpa på Ica, mazarinformar). Skär bort överflödig deg runt kanten med en kniv så att det blir jämnt. Tryck ut degen ordentligt i formen, särskilt i botten, annars blir det för mkt pajskal och dina småpajer blir klumpiga. Sedan gräddar du pajerna på 200° i ca 10 minuter. OBS! Kolla så att de inte bränns! I originalreceptet jag tog står det 225° men då brände jag nästan samtliga i kanterna, funkar kanske inte på de mindre portionspajerna och bara när du gör en större variant (då kan du höja värmen). Ta ut pajerna och låt dem svalna. Sedan portionerar du ut klickar av citronkrämen i varje pajform.

Marängtoppingen, ja – det är ju ett litet kapitel för sig! Enligt min kompis, bakkungen Roy Fares, så är det VÄLDIGT viktigt att inte den minsta gnutta fett får komma i kontakt med marängsmeten! Det är därför väldigt noga med att ingen droppe äggula har smugit sig ner i äggviteblandningen. Och formen du vispar i måste också vara rengjord så det inte finns några flottiga smörrester i botten eller liknande. Klar med detta? Då är det dags att vispa, syster! Du vispar äggvitorna med elvisp på full carreta. Sedan tillsätter du sockret LITE i taget som du siktar över smeten. Och så fortsätter du vispa. Och fortsätter. Och fortsätter. Smeten ska vara styvare och tjockare än du tror. Så när du tror att du är färdig behöver du troligtvis vispa 3 min till.

Marängsmeten klickar du sedan i i en sån där spritspåse. Sedan har du två val: 1. Antingen kör du hardcorevarianten (orginalet), där du spritsar ut små kluttar till marängtoppar på dina citronpajer. Därefter ger du marängtopparna en elegant svedd yta med en gasolbrännare. Sedan är dina citronmarängpajer klara! Men jag hade inte HELT koll på vart den förbaskade gasolbrännaren var någonstans här hemma, så jag tog det säkra för det osäkra och körde plan B. 2. Spritsa ut marängerna i SMÅ kluttar på ett bakplåtspapper (vi snackar 1×1 cm, de sväller ändå under gräddningen och är de för stora får du inte plats med dom sedan). In i ugnen på 140° i en timme. Har du gott om tid får de gärna vara inne ännu längre tid i ugnen på lägre värme, alltså 100°. Men då gäller det att ha framförhållning. När marängerna är färdiga trycker du fast dom försiktigt på citronpajerna – klart! 3. Man ska tydligen kunna klutta ut marängsmeten på pajerna och sedan skjutsa in allt i ugnen igen på 250°, grill eller enbart övervärme. Denna metod har jag inte testat själv och kan därmed inte gå i god för! Eftersom mina pajskal blev i princip kremerade efter första vändan i ugnen vågade jag inte köra in dem där igen.

Jag hittade för övrigt gasolbrännaren lagom till att marängerna gräddats klart. Tänkte ge dom en sån där snygg finish. Men då började de brinna. Så det funkar nog bara på ”rå” marängsmet.

burn-2

Det går ju bra det här!

burn-1

…eller inte.

Recept chokladcupcakes med espressofrosting
(Räcker till ca 16 cupcakes, beroende på hur mkt smet du käkar)

Cupcakes:
2 ägg
3 dl strösocker
4 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
1,5 dl vetemjöl
100 g smör

Frosting:
200 g florsocker (men man brukar liksom alltid behöva mer än så, så var standby med paketet!)
75 g rumsvarmt smör
3 msk kakao
150 g Philadelphia
1 msk starkt kaffe (espresso eller nescafé)
Riven kokos (det kan du hoppa över om du vill, eller ersätta med annat krafs som står i skafferiet, typ silverkulor eller strössel, eller finhackade nötter, eller flagad mandel)

Blanda ägg och socker med en visp, eller elvisp. Handvisp eller slev går bra, det här ska inte panikvispas på samma sätt som marängrackarna ovan utan old school-style går bra. Lugnt och fint. Sedan i med de övriga torra ingredienserna och sist smöret. Portionera ut smeten i folieformar, eller muffinsformar (har du vanliga mähä-formar, typ bullformar, så kommer de kapsejsa i ugnen, så ställ dom gärna i såna där muffins-kakformar för att hålla stabiliteten). Grädda i ugnen, långt ned på 180° i 20 minuter – INTE mer!

Frostingen gör du så här: vispa smör, kakao och Philadelphia ordentligt. Blanda sedan ner florsockret och därefter kaffet. Det ska inte vara för rinnigt så tillsätt mer florsocker tills du får en tjock smet som går att spritsa. Fyll en spritspåse och dekorera dina cupcakes. Sedan toppar du dem med riven kokos (eller något annat). Därefter är det bara att hämta in komplimangerna!

tjejfest-3

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..