Så blir du en influencer!

marockansk-kakel

Marockanskt kakel. En skicklig influencer hade krystat ur sig en fiffigare bildtext än detta, men jag är ny i gamet.

Hetaste yrket just nu är att vara influencer! Det är trendigare än marockanskt kakel eller de där sammetsplaggen som alla plötsligt bär. För något år sedan var man ”bara” bloggare, men herregud, det är ju en evighet sedan, nu ska bloggarna inspirera (vilket okej, de kanske gjorde förut) och påverka (gjorde de nog också förut) och vara med lite överallt och sälja in sig själva och andra saker (what’s new…?) eller andras saker. Vill man vara lite taskig skulle man kunna säga att influencer bara är ett sånt där hittepå-ord för att få något att låta lite viktigare än det egentligen är, men nu ska vi inte vara sådana!

frida-fahrman_mama-gala-2016_daisy-grace-rosa-kostym

Superproffsiga influencern Frida Fahrman, klädd i en rosa sammetskostym från märket Daisy Grace, som för övrigt drivs av två av Sveriges mest tongivande influencers, Hannah & Amanda.

Till influencerns yrkesfördelar hör: sovmorgnar (när det inte vankas pressfrukost med goodiebags förstås), ett oklädsamt smickrande av ditt ego, möjlighet att följa med på roliga events och resor – i tjänsten, att du får betalt för något som i princip är en trevlig hobby och inte nödvändigtvis något du är världsledande eller unik inom, att du får ta del av och testa nyheter före många andra och att det är ett jätteroligt jobb som inte är särskilt krävande. Alltså, det kan vara krävande på sätt folk inte föreställer sig, men inte krävande av typen ”förbered kalkyl för en budgetdragning imorgon” eller ”du behöver jobba utomhus i tio minusgrader, utan fikarast”.

Till influencerns yrkesnackdelar hör: omgivningens avundsjuka och inte särskilt sublima himlanden med ögonen när man säger att ”det är sjukt mycket nu!” (särskilt om omgivningen har riktiga och viktiga jobb som lärare, sjukvårdspersonal, kirurg, utrikeskorrespondent eller elektriker), viss publik backstabbing (om dina följare inte gillar din tröja eller hur du har stylat ditt vardagsrum berättar de gärna det för dig så att alla kan se), samt det faktum att ditt kontor förvandlas till något som påminner om Tomteboda postcentral pga alla inbjudningar och ”kreativa reklamutskick” i form av skrymmande lådor, folierade vätgasballonger mm som budas till dig i hopp om att företag vill att du (av ren tacksamhetsskuld) ska känna dig obligerad att instagramma, blogga och twittra om deras varumärken.

Känner du – som många andra – att: ”Hur svårt kan det där vara? Jag vill också bli en influencer!”, så kommer här mina insidertips till dig!

Flinkenbergs guide till att bli en framgångsrik influencer:

manuela-kjeilen

Manuela Kjeilen började baka mycket hemma då maken var svårt sjuk, för att familjen skulle tänka på annat. Hennes hobby har blivit hennes varumärke och Manuelas insta @passionforbaking har imponerande 1,2 miljoner följare! (Foto: TV3)

1. Var relativt duktig på något. Förslagsvis att baka, laga mat (eller duktig på att äta den, gärna på tid – finns många framgångscase om detta på YouTube), träna, sminka dig, ha starka åsikter om i princip det mesta, spela TV-spel, pyssla med handarbete eller ha en fallenhet för inredning. OBS! Det får inte vara något ämne som är för SVÅRT eller kräver en examen av något slag, inget som är krångligt eller obegripligt för den stora publiken utan det ska vara något allmänputtrigt och enkelt som alla kan relatera till.

trendycurvy

Kristine från Kalifornien startade bloggen trendycurvy.com 2013 för att ge kurviga kvinnor inspiration att klä sig snyggt. Hennes fantastiska outfits och bilder har uppmärksammats av flera internationella modemagasin.

2. Är du inte särskilt enastående på något av ovanstående? Synd. Men hur klär du dig då? Är du duktig på att sno ihop fina outfits som andra ger dig beröm för – ja, då är du i princip redan kvalificerad som stylist, fashionblogger, blivande moderedaktör eller vad som helst.

bianca-ingrosso

Bianca Ingrosso Wahlgren. Vacker, kända föräldrar, har varit med i Let’s Dance, uppdaterar sin blogg flitigt, millennial – alltså – det går inte att bli mer klockren som influencer! (Bilden är snodd från Biancas blogg).

3. Var känd. Eller åtminstone barn till en kändis. Om du redan är det är du självskriven som influencer, grattis!

4. Om du inte är känd, bli ihop med en kändis. Kan också funka! GDSGD. Går Det Så Går Det.

5. Stämmer inte punkt 1-4 in på dig? Hmm… Men du kanske är ovanligt vacker? Aha, då har du också en framtid som influencer!

sartorialist

Scott Schuman bakom The Sartorialist är en av de som framgångsrikt har dragit nytta av streetstyle-hypen.

6. Inte tillräckligt photogenique eller för blyg för att själv stå i centrum, men skicklig på att lyfta fram andra med fina bilder? Finns massor av exempel på sådana influencers som tjänar sitt uppehälle på att vara sofistikerade doldisar som låter andra vara de som influerar.

7. När du bestämt dig för vilken sorts influencer du ska vara (av punkt 1-6), så gäller det att städa upp dina sociala plattformar och göra dem mer influencer-anpassade. Till att börja med bör du skaffa ett snajdigt nickname som är lätt att komma ihåg. Du kan byta namn helt och hållet också om du vill vara lite mer märkvärdig.

8. När namnbytet är klart bör du överväga att skriva alla dina statusar från och med nu på engelska, då det är det internationella influencer-språket. Att dina knappa initiala följare till 100% är från Sverige och kanske rent av från samma ort som du får du liksom vifta bort. Man låter lite mer ”business” om man skriver på engelska. Alla andra gör det ju, så varför ska du göra annorlunda? Du kan samtidigt passa på att ändra din yrkestitel på instagram till ”Public Figure”. Vad det egentligen betyder är lite oklart (”känd person”?). Men alla balla influencers med minst 500k följare på instagram kallar sig för det så det kan inte vara helt fel!

9. Om du har en blogg så promotar du givetvis den i någon/några av dina övriga 15 sociala mediekanaler. Och bloggen döper du till något superinnovativt och fyndigt, typ ”Le Blog”, ”Bloggy”, ”Bloggis”, The Blog”, ”Bloggeliblogg”.

oldblack

Gamla kan de med ibland! Hitta några coola instagrans på instagram att inspireras av.

10. Glöm inte att hashtagga, länka, vlogga, och SEO-optimera. Behöver du googla dessa uttryck har du en del att ta igen, om vi säger så. Tillhör du den äldre generationen influencers (som jag) rekommenderar jag dig att låta någons lillasyster eller lillebror hjälpa dig. Förslagsvis en millennial, alltså någon född mellan 1982 och år 2004, ca. Ju yngre, desto bättre då det gäller att vara vass på teknik.

influenca-flinkenberg

Däbbt i näsan? Saknar något att skriva om? Ojdå, då har du drabbats av influenca. Buhu. Get over it. Inspiration är en myt.

11. Nu borde din influencer-verksamhet redan vara i full gång! Då får du inte glömma ditt enda åtagande: att uppdatera flitigt. Och då menar vi inte en gång i veckan men då med en drapa av 45 olika bilder på en klänning i motljus, eller en nyinköpt vas, eller det helt sjukt icke-unika faktum att du i sällskap med 450 andra influencers var och bevittnade en (rätt trist för allmänheten) pressvisning, åt snittar och drack gratis bubbel. Flitigt uppdaterande är dagligen. Helst två-tre ggr om dagen. Och please, börja inte direkt gnälla om att ”jag har haft så mycket att stå i” (really?), eller ”Förlåt att jag inte hunnit blogga på flera dagar, men…” – aka influenca. Dina följare struntar i skälet till din digitala frånvaro – uppdatera, or die. You had one job, osv.

Lycka till!

 1. Haha, åh vad jag behövde läsa detta! Tack för alla dina tips!

 2. Sofie skriver:

  Haha, rappt skrivet! Visst brukar du skriva på engelska på instagram? 😄

  1. Haha, tack! OK, guilty to that! Jag skriver dock både på svenska och engelska… Ibland pallar jag inte att översätta till engelska däremot =)

 3. Jissus så roligt skrivet. High five på den!

 4. Så roligt, bra och klockrent skrivet! Influenser är nog inget att satsa på för mig men du är en härligt influenser för mig! Bjussar på dig själv, delar med dig av din erfarenhet, karriärtips och framförallt känns du väldigt genuin i den inte alltid så verklighetsförankrade nätvärlden. Tack för en härlig blog! /Clara

  1. Det gör mig väldigt glad att höra, jag bugar och bockar för så fina ord, Clara! Tack för att du läser =)

 5. Som en stillsam betraktare av den (semi-)proffesionella bloggvärlden…….så klockrent beskrivet

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..