Tre sätt att pimpa lussebullarna!

lussebak-1

Lussebullar är egentligen inte min favorit bland gofika, eftersom jag tycker det är mycket deg och lite fyllning (jag tillhör Team Kanelbulle) – dessutom gillar jag inte russin. Men får jag göra lussebullar på MITT sätt och skruva till dom lite (bokstavligt talat), så är det en helt annan femma!

lussebak-3

Här kommer mina tre bästa sätt att impa-pimpa lussebullarna så att du kan hämta hem några sköna ”oooohhh!” från omgivningen nu på söndag inför första advent:

 1. Välj några udda former till saffransbrödet. Vanliga lussekatter (som egentligen är en inkorrekt benämning då de tydligen heter ”lussegalter”, alltså om man menar den där vanligaste formen) är lite väl konventionellt. Hitta på en egen form! Hjärtformen exempelvis är väldigt rar och dekorativ. Eller snurra degen runt såna där engångsspett av trä (som när man gör pinnbröd) så får du en trevlig form.
 2. Pudra florsocker över dem istället för pärlsocker. Det ger en elegantare touch. Allt man pudrar florsocker över ser så där Roy Fares-proffsigt ut! Bonus dessutom att du kan dölja eventuella ojämnheter i gräddningen med florsockret. Så här pudrar du florsocker: ta en sil, häll i liiite florsocker i silen, ”knacka” sedan försiktigt på silen då du håller den över bakverket så börjar det ”snöa” ett fint lager florsocker.
 3. Gör minibullar i knäckformar! Många tycker att det blir för mastigt att trycka i sig en stor lussebulle. Erbjud söta små Barbie-sizeade varianter som alternativ också. Ser väldigt coolt och hotellbuffé-mässigt ut.
lussebak-2

Minibullar, eller Lussekattungar, för dig som vill komma i Den Lilla Röda på julafton…

Det var allt från tant Flinkenbergs bakskola denna gång. Nästa lördag, inför andra advent, tipsar jag om hur du impa-pimpar pepparkakor!

lussebak-4

lussebak-5

Dom är mindre än vad man tror, dessa ryms alltså i knäckformar. Men de sväller förstås i ugnen sedan. Gör dom inte för stora!

 1. Yvonne skriver:

  Hej
  Älskar att göra lussekatter av alla möjliga olika former – känns nästan lite förbjudet att ägna sig åt sådana hedniska mönster:)
  Yvonne

  1. Hej Yvonne! Jag älskar hedningar, hehe. Men håller med om att det känns som att svära i kyrkan så fort man ”rör” de där heliga recepten =)

 2. Malin skriver:

  Haha smaken är verkligen som baken, jag ÄLSKAR lussebullar! Jag brukar ha massor av russin i degen och göra riktigt saftiga varianter, självklart den klassiska formen och det skulle aldrig falla mig in att ha varken pärlsocker eller florsocker på (även om jag håller med om att det sistnämnda blir fint på de flesta bakverk!). Tänk så olika det kan vara! 😀 Jag njuter av lussebullar men tillåter mig själv att enbart baka det en gång om året för jag kan lätt trycka i mig flera stora bullar varenda dag om de fanns hemma!

  1. Haha, ja man får verkligen tycka olika! Russin är bland det värsta jag vet, men det ser ju väldigt äkta och fint ut då man dekorerar med det. Äter man bara lussebullar än gång per år gör det ju inget om man trycker i sig flera stycken =)

 3. Annette skriver:

  MEN så fint! Man får tom lust att baka 🙏🏻😃
  Annars är jag den mamman som när dotterns var liten o att baka lussebullar till fika i skolan gjorde jättebeställning på 7 eleven, sen satt i bilen o packade om dom till plastpåsar och helt fult låtsades att jag hade gjort dom själv 😳
  Sånt behöver inte du göra, du kommer farande med dom finaste lussebullar som funnits…. Kanske LITE små om du tar dom i knäckformar 😂💗

  1. Kära Annette! Varmt tack för din fina komplimang! Jag blir alldeles rörd när jag hör över din stress om lussebullarna… Herregud sådan igenkänning. Just nu har jag mer tid över då jag har förmånen att kunna arbeta hemifrån. Då finns lite mer tid över för sånt pyssel. Men jag minns också tiden när jag precis hade startat en ny tidning och tvillingarna var nyfödda och jag var tillbaks på kontoret då de var sex månader. Då var det minsann hektiskt och inte direkt läge för hembakat. Inte hemlagat heller, jag köpte färdiga pannkakor som jag klippte ner i stekpannan för att det skulle gå fort och för att jag inte skulle behöva skära de varma pannkakorna åt dem senare… Det ställs för mkt krav på småbarnsföräldrar. Ditt tips med 7 Eleven-bullar i plastpåsar är både genialiskt men hemskt på samma gång, då det signalerar så många krav och måsten. Kram på dig! PS: Jag skulle av princip aldrig ta med såna här ”skrytbullar” till förskolan/skolan utan då skulle barnen få ta med sina egenbakade varianter istället.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..