5 saker att göra hemma under trettonhelgen

Det är inte lika kul högtid som julen, visst, men under trettonhelgen kan det vara skönt att passa på att kräma ut det sista vintermyset och säga farväl till julpyntet på ett finstämt sätt. Långledigt innebär ju lite mer tid över för hemmafix – så låt oss hemmafixa!

5 saker att göra hemma under trettonhelgen

pepparkakscheesecake

1. Gör en cheesecake med hjälp av överblivna pepparkakor. Det finns ett flertal recept om du googlar och just pepparkakor är tacksamma att ersätta de traditionella Digestive-kexen med, som annars utgör basen till botten i en cheesecake. Jag fastnade direkt för denna tjusiga tårta singerad The Pioneer Woman. Bjussa på denna på flott middag i helgen så kan du kamma hem många stilpoäng!

granen

Ledsen kära kungsgran, det var roligt så länge det varade – men vi visste båda att det skulle sluta så här…

2. Elda upp granen. Funkar förstås bara om du bor i hus, alternativt har en lägenhet med öppen spis eller liknande. Det smattrar och låter som smällare om kvistarna då det brinner men virke som virke, liksom! Jag gör det, Charlotte Perrelli gör det – så consider it a trend. Du slipper släpa ut eländet och hitta en bra avställningsplats och virke är ju högvilt nu så här när vargavintern gjort comeback.

ljusslingor

Vår sänggavel fick sig ett lyft!

3. Sätt upp julgransbelysningen/ljusslingorna på andra ställen i hemmet. Packa inte undan slingorna än, de har du stor nytta av på alla möjliga ställen i hemmet under hela den mörka årstiden! Jag har dekorerat sänggaveln med slingor, men det är bara ett användningsområde. Du kan säkert hitta en massa mer ställen att placera dem på.

granola

4. Gör egen granola av alla överblivna julnötter som ligger och skräpar! Köpt granola innehåller massa tillsatt socker och crap. Gör egen istället! Här har du mitt eget recept
(Svårt att säga hur många portioner detta räcker till, för mig är det liksom aldrig tillräckligt…)

2 dl havregryn (mathavre funkar också bra och ger fin knaprighet)
2 dl hackade nötter (valnötter blandat med hasselnötter blir godast om du frågar mig)
1 dl proteinpulver med vaniljsmak (helst inte chokladsmak, eftersom kanelsmaken inte kommer till sin rätt då)
1 msk chiafrön
1 msk kanel
1 tsk vaniljpulver (kan uteslutas)
3 msk jordnötssmör eller annat nötsmör
3 msk flytande honung eller agavesirap (du kan även ta i stevia strö istället som sötningskälla, men då behöver du lägga till lite mer vätska, typ vatten eller olja)
Flingsalt
Lite chiliflakes (eller flingsalt med chilismak så har du saken löst)

Tips! Du kan blanda i lite vad du vill faktiskt. Testa dig fram. Solrosfrön, kokosflingor och pumpafrön är också gott. Eller russin om du gillar sånt, kanske torkade bär.

Gör så här: Blanda alla torra ingredienser i en skål. Sedan tillsätter du de blöta ingredienserna. Degen ska bli kladdig men rätt så fast i konsistensen. Blir degen för trög/torr så spä ut med liiite vatten. Eller olja om du vill men då ökar du energiinnehållet rätt markant. Strö ut granola-geggamojan över en plåt med bakplåtspapper. Platta till den så att den blir någorlunda jämn, använd en slickepott som redskap. In i ugnen på 175°. Granolan ska vara inne i 30 minuter – max. Men du måste ta ut plåten och röra om var 10:e minut så det inte bränns i kanterna. Sen tar du ut plåten och låter granolan svalna innan du knäcker den i bitar i en glasburk med lock som går att försluta.

plattkonst

5. Rama in ungarnas pärlplattor. Jag vet inte hur era barn har roat sig under julledigheten men mina tvillingar har producerat kanske 249 olika pärlplattor i varierade storlekar som jag mödosamt har strukit. Men vad gör man med dom sen? Jo, man kan rama in dom!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..