Kolasemifreddotårta på kladdkakebotten med kaffesirap

semi-2

Idag fyller jag år. Varken jämnt eller ungt, helt otrendig ålder på alla vis. Men om du ändå känner att du vill fira mig in spirit på något vis tycker jag att du ska unna dig den godaste av födelsedagstårtor. Because why not, liksom? Det är i mitten på januari, man är pank, det mesta är lite småtråkigt – det är långt kvar till både helgen och nästa högtid (påsk – eller kommer nåt annat kul emellan tro?) – lite comfort food piggar alltid upp!

semi-1

Det här är ett hemmabygge mellan lite olika recept. Kola-semifreddon blev jag bjuden på för första gången för drygt ett år sedan och har sedan dess serverat den med stor framgång hemma på diverse tillställningar. Nu har jag lagt till en botten också så att det blir en liten och nätt tårta. Räcker till cirka 8 små bitar. Eller 4 riktigt glupska sådana, beroende på hur hungriga ni är. Du kan förstås dubbla satsen om du vill och kräma på en större variant. Själva semifreddon tar flera timmar att stelna i frysen så det här behöver du göra med lite framförhållning, men i övrigt är det en snabbfixad tårta utan en massa krångel!

Flinkenbergs kola-semifreddotårta på kladdkakebotten

Kladdkaka:
75 smör
0,5 dl farinsocker
0,75 dl strösocker
1 dl vetemjöl special
1 tsk vaniljsocker
0,5 dl kakao
1 ägg
En nypa salt

Gör så här: Smöra en liten form (max 20 cm i diameter! Jag använde en sån där minipajform). OBS! Bra om du har 2 st snarlika sådana formar hemma! Det råkade jag ha. Två identiska faktiskt. Häll i lite mannagryn eller ströbröd i formen. Sen rör du ihop kaksmeten (behöver inte vara med elvisp, vanlig slev funkar): smält smöret och låt svalna lite. Blanda ihop alla torra ingredienser i en skål. Sedan tillsätter du det smälta smöret lite pö och på. Därefter häller du i ägget. Rör om ordentligt. Sedan stryker ut chokladgeggan i den lilla formen. In i ugnen på 150-165° beroende på hur mkt carreta din ugn har (jag har varmluftsugn så då räcker det med 150°), i ca 20 min. Under tiden tar du tag i fyllningen/fluffet:

semi-3

Semifreddoreceptet är hämtat från boken ”Kärleksmums” av mina duktiga kompisar Emma Hamberg och Anette Rosvall!

Kola-semifreddo:
2 äggvitor
1 dl dulce de leche
1,2 dl vispgrädde
0,75 g strösocker
En rejäl nypa hackade hasselnötter (köp färdighackade i liten påse, blir svindyrt annars om du ska köpa en stor påse hela nötter men ändå bara använda pyttelite).

Gör så här: Vispa äggvitorna och sockret till hårt skum, som när du ska göra maränger. För över fluffet till en separat skål. Sedan vispar du grädden väldigt hårt, så att den nästan kornar sig. Därefter klickar du ned dulce de lechen i grädden och blandar ihop. Sedan tillsätter du äggvittefluffet och rör ihop allt (men rör inte för intensivt utan fös bara ihop allt liksom så det blir en stabil massa). Trä därefter en bit plastfolie över formen som semifreddon ska stelna i. I denna häller du sedan hasselnötshacket/strösslet. Sedan välter du ned semifreddosmeten (som är så sjukt god även i detta ickefrysta tillstånd) och stoppar in allt i frysen.

semi-5

När det gått några timmar i frysen så tar du sedan ut semifreddon och lyfter upp den med plastfoliet och så får du vara lite snabb i vändorna och liksom välta över hela klabbet på kladdkakan. Alternativt lägga kladdkakan ovanpå – hålla i båda komponenterna med fast hand och sedan rotera allt. Om ni förstår.

Slutligen gör du den helt fantastiska kaffesirapen med chokladsmak. Har du inte tid med detta kan du skita i det och helt enkelt ringla över lite köpe-sås på tub (som jag gjort på närbilderna – för då var i ärlighetens namn kaffesirapen slut… plus att den sölar ner härligheten lite mer), men absolut godast med mest distinkt smak är givetvis kaffesirapen! Du kan även hälla på lite mer nötter över tårtan innan den ska serveras.

semi-4

Kaffesirap:
0,5 dl Kahlúa (kaffelikör)
1 dl ljus sirap
1 msk kakao
1 tsk espresso

Gör så här: Koka ihop alla ingredienser i en kastrull. Eller låt det inte koka, utan sjuda upp. Du kan vara liberal med ingredienserna, vill du ha mer kaffesmak, skvätt på med mer Kahlúa och espresso. Vill du ha mer sötma, så kräma på mer sirap osv. Smaka dig fram.

Italien möter vanlig kladdkaka – jag har svårt att komma på ett bättre äktenskap rent smakmässigt, testa redan idag!

  1. Sofie skriver:

    Detta ska jag absolut prova, verkar supergott!!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..