Flipp(er) eller flopp?

Flipper 2

Min man tjatade i flera år om ett flipperspel och jag tröttnade på att höra hans tjat om detta och sa: ”Sluta snacka då, köp ett bara!”. Jag är liksom inte den som hindrar folk att köpa saker. Man ångrar nästan bara köpen man aldrig gjorde ändå.

Men det var inte fullt så enkelt att köpa ett flipperspel som man kanske tror. Jag trodde naivt att det bara var att googla efter ett och kolla på Blocket i närområdet där man bor. Och det kan man förstås göra, men du har inte riktigt koll på vad det är du köper då. Det finns särskilda communitys i Sverige för flipperspel och de som är engagerade i dessa communitys vårdar sina flipperspel som om det vore deras egna barn. Svenska Flippersällskapet är ett sådant. Här finns även mycket kunskap om tekniken bakom dessa spelmaskiner. Eftersom många flipperspel har ett flertal år på nacken så är det viktigt att den man köper spelet av har koll på hur man servar maskinen, vad man ska tänka på osv.

Flipper heter ”pinball game” på engelska. Det finns nya sådana maskiner att köpa också, men du skulle förmodligen trilla baklänges av de priserna. Ett nytt flipperspel kostar nämligen cirka 75-100 000 kronor (!). Begagnade kan du få för allt mellan 5000-50 000 kronor, beroende på skick, årgång, spelets uppbyggnad, efterfrågan/popularitet osv.

Vi köpte Lethal Weapon 3 med 90-talsmusik – C&C Music Factory ”Gonna Make You Sweat (Everybody Dance Now)” – och allt!

Tänk på följande om du är sugen på att köpa ett flipperspel:
• Underskatta inte spelets vikt! Ett flipper väger asmycket och räkna med att ni måste vara tre-fyra starka män (eller kvinnor) för att lyfta in ett spel i huset/lägenheten.

• Spelen är skrymmande. De tar inte så stor plats på bredden – men spelen är långa och sticker ut väldigt mycket i ett rum. Kolla måtten i förväg innan du slår till och uppskatta ytan hemma där du tänkt ha det.

• Räkna med att behöva laga spelet förr eller senare. Som alla gamla elektromagnetiska prylar så kommer det troligtvis att gå sönder eller behöva reservdelar som ska bytas ut. Är du tekniskt lagd kan du kanske ge dig på detta själv, eller så kontaktar du flipper-communityt och ber om hjälp.

• Barnen ledsnar ganska snabbt på ett flipper, så köp det inte för deras skull. Små barn når heller inte upp för att se spelplanen, så de kan behöva en sån där badrumspall att stå på.

• Ett flipperspel LÅTER väldigt mycket. Just saying…

Fördelar med flipper: Det är en bra isbrytare när ni har parmiddagar, en rolig detalj i inredningen, det är kul på ett kitschigt vis och andrahandsvärdet är rätt stabilt förutsatt att du tar hand om spelet.

Flipper 1

  1. Åh du är ett så härligt avbrott i inredningsvärlden!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..