Söndagsbak

Det finns två enkla saker att baka som alltid blir succé: Kladdkaka och kolasnittar! De är ganska enkla att göra och tar inte särskilt lång tid. En eftermiddag hinner du baka båda utan problem. Här kommer recepten!

baka 1

KLADDKAKA
(receptet kommer från boken Kärleksmums av Emma Hamberg och Anette Rosvall)

2 ägg
3 dl socker
100 g smält smör
1,5 dl mjöl
4 msk kakao
2 tsk vaniljsocker

Gör så här: Rör ihop socker och ägg med en slev. Inte med visp. Lugnt och fint. Sedan smälter du smöret och låter svalna (jag smälter på medel-mesig värme i mikron, så att det inte börjar stänka smör upp i taket på mikron och fräsa). Rör ner mjölet och kakaon i äggsockersmeten. Sist häller du ned smöret. Vänd ner allt i en smörad form som du skakat över med lite mannagryn. In i ugnen på 180° i 20 min. Inte mer. Under tiden kan du påbörja nästa bakprojekt.

KOLASNITTAR

200 g smör
2 dl socker
2 msk ljus sirap
2 msk vaniljsocker
1 tsk salt
2 tsk bakpulver
3 tsk mald ingefära
5 dl vetemjöl

Gör så här: Blanda rumsvarmt smör, socker och sirap. Jag gör detta med elvisp i en bunke. Sedan tillsätter du vaniljsocker, ingefära och bakpulvret utblandat med mjöl. Hela hemligheten med detta recept ligger i ingefäran som ger ljuvlig karaktär (och doft!) åt snittarna. Nu är degen rätt så fast och ”kornig” så då kan du arbeta ihop den med händerna och ta ut den från bunken. Dela upp degen i 4 lika stora delar. Knåda ut/rulla ut 4 st ”ormar” som du sedan lägger på ett bakplåtspapper på en plåt. Jag brukar dock använda den 4:e delen av degen och ge till barnen så får de lattja med den och göra syltkakor eller annat kul.

Platta till de avlånga ”ormarna” med en osthyvel eller stekspade. Sen tjongar du in dem i ugnen på 175° i ca 15 minuter. Ta sedan ut dem och skär dem i bitar innan de svalnat helt.

Baka 3

Baka 4

Baka 2

 

 

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..