10 fördelar med höst (och att sommaren är slut)

Fantastisk Halloween-dukning! Bild från celebratingeverydaylife.com

Fantastisk Halloween-dukning! Bild från celebratingeverydaylife.com

Saknar du sommaren? Gör inte det! Det kommer en ny. Se fram emot hösten istället. Hösten är en kick ass-årstid, enligt mig. Man är full av energi efter allt slappande under en lång ledighet och sugen på att förändra, förverkliga och förbättra. Hösten är den perioden då man fortfarande faktiskt GÖR dessa saker också och inte bara snackar om dem (så blir det däremot lätt i årstiden som följer därefter, nämligen vintern…).

10 fördelar med höst (och att sommaren är slut)

1. De vintriga accessoarerna du tog fram i vintras, men inte orkat byta/ställa undan blir nu plötsligt passande och relevanta igen. Som våra sammetsgardiner och den där fusk-fluffiga fällen som vi har som sittunderlag på ena sittbänken i matsalen.

Vintrig

Sammetsgardinerna är från Jotex och fluffpälsen från Rusta.

2. Inget slår vackra höstdukningar! Nu kan du gå all in med murriga dukar, guldbestick, vinrött porslin, svulstiga kristallglas och ta in kottar, löv och barrgrenar från naturen som dekorativa inslag.

Bild från Betweennapsontheporch.net

Bild från Betweennapsontheporch.net

3. Hösten är matlagningens högtid! Beach 2018 är lååångt borta. Du kan lika gärna passa på att käka, vi ska gömma oss under en massa lager kläder länge till… Soppor, pajer, hembakta kanelbullar, ugnsstekt kalkon, rotfruktsgratänger – mmm! Ta tillvara på sånt du plockar själv i skogen nu, som kantareller, blåbär och annat och använd dessa i din matlagning och bakning. Investera i en slowcooker så kan du passa på att göra annat medan maten tillagas i din Crock-Pot! Och är vi i ärlighetens namn inte lite trötta på rosévin nu? Testa en god Amarone istället och gör mumsiga kaffedrinkar med grädde och pudrad kanel på. Tjena!

Kantarelltoast till middag, anyone? Bild från theyearinfood.com

Kantarelltoast till middag, anyone? Bild från theyearinfood.com

4. Vi kan elda i öppna spisen igen! Och ni som inte har en öppen spis kanske har en kamin som nu kommer väl till pass igen. Inget höjer mysfaktorn lika mycket som en sprakande brasa. Bor du i lägenhet och saknar både öppen spis eller kamin kan du googla efter ”open fire” på Youtube och koppla upp den till teven. Inte samma charmfaktor, men vad gör man…

Visst har vi fått det fint hemma? Äh, jag bara skämtar. Bilden är inte från oss utan från thespruce.com

Visst har vi fått det fint hemma? Äh, jag bara skämtar. Bilden är inte från oss utan från thespruce.com

5. Du slipper ha ångest och dåligt samvete över att din altan/balkong ser ut så här (som vår på bilden här nedan). Alltså kal, ofixad, utan mattor, växter, möbler, små gulliga krukor och annat lull-lull. Det är ändå för kallt för att sitta ute. Och det är rea på utemöbler nu så du kan ju bunkra inför våren…

Altan

Lika charmigt som väntrummet till en tandläkarmottagning.

6. Ny säsong = giltigt skäl för att shoppa ny inredning till hemmet. Utan någon annan egentlig anledning för att det är…kul. Alltså kul med lite nya saker till hösten. Mässing, sammet, dova juveltoner – åhhh, det har vi ju inte, det bara MÅSTE vi köpa!

Inredning från H&M Home (bilden kommer därifrån också). Soffan går dock inte att köpa där och den vill jag verkligen ha!

Inredning från H&M Home (bilden kommer därifrån också). Soffan går dock inte att köpa där och den vill jag verkligen ha!

7. Fler tillfällen att umgås socialt, kvalitativt. På våren är alla för stressade på grund av studentfiranden, bröllop, skolavslutningar, AW:s och våravslutningar med jobbet. På sommaren är de flesta bortresta eller isolerar sig på sina landställen (som inte har plats eller övernattningsmöjligheter för flera gäster), alternativt klämmer in sig i sina båtar. På vintern är det jul och årets kanske stressigaste årstid på grund av bokslut, luciafiranden, paketlogistik med mera. Men hösten… Jag säger bara HELLO härliga middagar med vänner! Ni vet, den där typen av middagar med kvalitativt häng, när man hinner fundera ut en kreativ trerättersmeny, kanske förbereda en kul musik-quiz till efter kaffet och surr i glada vänners lag till långt in på nätterna. Alternativt härliga bruncher på helgerna som är minst lika mysiga de.

Här sitter jag i vårt kök och bläddrar i kokböcker.

Här sitter jag i vårt kök och bläddrar i kokböcker. Foto: Ragnar Omarson.

8. Lättare att slippa umgås om man nu inte pallar det. Det börjar bli allt kallare, det är mörkt ute, rentav farligt att gå ut på powerwalks sena kvällar (eller väldigt tidiga morgnar), lite småjobbigt att följa med på afterworks med tanke på logistiken med ombyte av kläder, dagishämtningar osv osv. Ingen kommer tycka att du är konstig för att du prioriterar att stanna hemma i mjukisbyxor och klämmer en serie på Netflix med en kopp varm choklad. Ingen. De är förmodligen hemma själva och gör samma sak.

Det här min outfit 25 dagar per månad från oktober till mars. Jag skämtar inte. Plaggen (och bilderna) kommer från Ellos.

Det här min outfit 25 dagar per månad från oktober till mars. Jag skämtar inte. Plaggen (och bilderna) kommer från Ellos.

9. Trädgården kan se ut som f-n, men det gör inget. Kottar som samlas i studsmattan, barr och löv på gräsmattan, växter som ser rätt vildvuxna (och törstiga!) efter denna sommar… Listan kan göras lång på saker man kanske borde ta tag i. Men det kvittar ju för efter krattning och pill så kommer nästa höststorm och dagen efter ser det ut som kriget igen. Så det är liksom ingen idé! Och vem kollar egentligen in din trädgård nu? Nä, exakt. Snart kommer ändå första snön och då behöver du verkligen inte bry dig om trädgården. Faktum är att då blir det krångligare för då dyker snöskottningskravet upp, vilket du just nu slipper ett tag till.

Vårt magnoliaträd är vackrast på våren. Nu är det bara ett trist träd. Och i studsmattan ligger drivor av kottar och barr.

Vårt magnoliaträd är vackrast på våren då det blommar med vita blommor. Nu är det bara ett trist träd. Och i studsmattan ligger drivor av kottar och barr.

10. Höstlovet. Om vi ska vara ärliga är det ett helt meningslöst lov, strax efter den långa sommarledigheten och innan den medellånga julledigheten. Men ack, så uppskattad break! Ja, ni utan barn undrar förstås vad jag snackar om. Vadå höstlov, liksom? Man jobbar väl på som vanligt? Men vi med skolbarn måste på något vis lösa situationen med att barnens skola är stängd under höstlovet. Har du möjlighet att vara ledig hemma med barnen så var det! Man behöver inte resa bort nu (vi åker hellre senare i så fall när det är RIKTIGT deppigt ute) om man inte vill/har råd. Det går utmärkt med en staycation. Själv ska jag ta tag i en massa inredningsprojekt och smårenoveringar hemma under höstlovet. Barnen får kolla på film och hjälpa till, vi ska plocka kottar från trädgården (jag mutar mina barn och låter dem tävla: den som fyller en hink snabbast får en kexchoklad typ), måla någon vägg här och där, sätta upp hyllor, rensa ut kläder, möblera om och storstäda. Jag älskar storstädning – känner mig helt upplyft efteråt, som queen of everything!

Bild från Country Living

Bild från Country Living

  1. Stina skriver:

    Hej!
    Jag blev totalt förälskad i barpallarna som du har i ditt kök! Finns dom i butik någonstans eller är det vintage?

    1. Hej Stina! Tack, vad kul att du gillar dom =) Du kan få köpa mina… 😉 De är från Jysk men egentligen alldeles för höga för vår köksö (vi gjorde misstaget att inte kolla mått innan…). De var billiga och går kanske att köpa fortfarande hos dom, vi köpte dom förra året. Men om du är intresserad kan du annars köpa våra 3 st eftersom vi letar nya. /Charlotta

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..