I annonssamarbete med JOTUN/DEMIDEKK

Måla om huset, del 1: 10 viktiga tips innan du målar om huset

Hus 1

Som ni säkert vet har vi låtit måla om huset i sommar. I tre blogginlägg ska jag förklara så detaljerat som möjligt hur denna process har gått till.

Hus 3

Vårt trähus är gulmålat. Det var vackert från början men vi ville sätta vår egen prägel på huset och hade en dröm om ett vitt hus med grå knutar och en knallig, avvikande färg på dörren. Gult är faktiskt den vanligaste fasadfärgen i Sverige (har varit det historiskt sett, även om många idag kanske inte väljer den färgen då de målar om) och vi ville helt enkelt göra en förändring. Om du går i planer att måla om ditt hus bör du först och främst bestämma dig SJÄLV. Vad vill du (eller ni)? Målar du om huset i en färg bara för att blidka någon annan kommer det inte kännas rätt i magen. Var förberedd på att alla kommer att ha åsikter om färgval eller det faktum att du tagit beslutet att måla om (detta gäller förstås bara er som väljer en ny färg och inte bara underhåller den nuvarande). Vi stötte på rätt mycket patrull från både grannar, vänner, familj och vilt främmande åsiktspoliser som tyckte vi gjorde helt fel eftersom de själva tycker att gula hus är det ”vackraste som finns”. Men vi är envisa och helt övertygade om vår magkänsla och ville verkligen byta färg, så det fanns aldrig någon tveksamhet i vårt fall. Nu kör vi!

Hus 6

Att måla om ett hus är ett omfattande projekt som kräver mycket planering. Du behöver göra upp en ekonomisk kalkyl och även en praktisk kalkyl. Här kommer min checklista innan du kan sätta igång:

Charlottas checklista: 10 saker att tänka på innan du målar om ett hus!

  1. Börja med att ta mått på husets sidor, samt eventuella snedtak. Då får du en uppskattning av hur stor yta det handlar om.
  2. Ska grunden målas också? Vi gjorde nämligen det och behövde dessutom mura om den, då den var väldigt skrovlig och i ett skick vi inte önskade. Mät ytan för grunden också i så fall.
  3. Ta reda på vilken typ av målarfärg som huset har i nuläget exteriört. Detta kan du kolla med de förra ägarna eller se om den informationen står uppskriven i köpeshandlingarna. Det är en fördel att fortsätta med samma färgtyp, men det går i de flesta att byta om man vill det. Fråga i butiken vad som gäller i just ditt fall!
  4. Gå till en seriös färghandlare och ställ frågor. Då kan du få ett estimat på hur mycket färg det kan behövas – så kan du skaffa dig en prisbild. Fråga även efter kostnad för rengöring och tvätt av huset.
  5. När du väljer färg – tänk på att allt blir mycket, mycket mer intensivt på en stor yta än vad som syns på det lilla färgprovet i butik. Man brukar säga att färgen ”växer” med storleken. Om du tvekar så ta en ljusare nyans.
  6. Sedan behöver du anlita några som ska utföra själva målningsarbetet. Att måla om hus är ingen picknick. Har du ett mindre hus kan du säkert göra det själv. Men i vårt fall är huset så stort och högt att det kändes säkrast att anlita professionella hantverkare.
  7. När du tar in offerter från hantverkare, ta då även i beräkning eventuella kringkostnader som att bygga upp ställningar runt huset eller hyra skylift (sådant får du som uppdragsgivare ofta stå för själv).
  8. Försök att planera hur lång tid målningen kommer att ta. Det är ju många moment med rengöring/tvätt av fasad, samt torkning, målning, torkning och målning igen. Just torktiderna är viktiga att inte nonchalera.
  9. Kolla väderleksrapporten. Kommer det att regna? Eller vara starkt solsken?  Du kan inte måla i stark sol, eller på solvarma ytor där solen just försvunnit, men däremot i skuggsidan av huset förstås. Det får givetvis inte regna under ommålningen, men träet ska heller inte ha för hög fuktkvot, alltså om virket har blivit för fuktigt för att det har regnat en längre period och den befintliga färgen är i för dåligt skick.
  10. Innan målningen påbörjas är tumregeln att ytan ska vara ”ren, fast och torr”, dvs all smuts och beväxning måste bort. Löst sittande färg ska skrapas bort, grånat trä ska skrapas bort, finns det murkna brädor ska dessa bytas ut. Samma väderförutsättningar gäller då du tvättar/rengör huset (som när du målar), mulet är att föredra. För stark sol gör att tvättmedlet och vattnet torkar för snabbt på ytan och då hinner inte tvättmedlet verka lika länge.
Få se nu, ska vi ha vit, vit, vit eller vit...?

Få se nu, ska vi ha vit, vit, vit eller vit…?

Så kom vi till momentet att välja färg. Jag hade naivt nog ingen aning om hur många sorters nyanser av vitt det finns, haha! När vi stod i Jotuns yrkesbutik och höll i färgproverna blev jag först förvirrad eftersom jag tyckte de var så snarlika. Men nyansskillnader finns förstås. Vi ville inte ha en kall vit nyans, de slår nästan i blått. Dessutom ville vi ha en mjukare övergång från det tidigare gula och en vit färg som passar husets sekelskifteskaraktär. Så vi valde en gräddvit färg som heter ”Kalksten” från Demidekks Brilliant White-kollektion. Brilliant White-serien är särskilt framtagen och utvecklad för vita hus genom att vara smutsavvisande, skydda mot svartmögel och så har den långa underhållsintervall. Läs mer om färgen här.

Det är inte lätt att vid första anblick se skillnad på nyanserna! Men det ÄR faktiskt skillnad som sedan visar sig då färgen sitter uppe.

Det är inte lätt att vid första anblick se skillnad på nyanserna! Men det ÄR faktiskt skillnad som sedan visar sig då färgen sitter uppe.

Hus 2

Sedan var det bara att sätta igång! Målarna kom en tidig onsdagmorgon i juli. De började med att tvätta och rengöra husfasaden och därefter starta själva målningsprocessen. Du kan aldrig tro vad som hände sedan… Det var inte riktigt lika okomplicerat att måla ett så här pass stort hus som vi trodde. Den spännande fortsättningen får du i del två om några dagar!

LOADING..