I annonssamarbete med JOTUN/DEMIDEKK

Måla om huset, del 2: 4 tips under ommålningen

hus gult och vitt

När man målar om ett hus är det tre saker man inte får nonchalera: 1. Väderleken. 2. Husets storlek och framförallt höjd. 3. Säkerheten. Alla dessa tre faktorer blev vi varse när vi målade om vårt hus i somras.

Vi bor i ett sekelskifteshus med tre våningar och en källare. Det är ett stort hus, sidorna på huset är 12,5 meter högt. Det är svårt att föreställa sig hur högt det är, men låt mig säga så här: att tro att man kan måla om så här stora hus med enbart stege är en omöjlighet och dessutom farligt. Stege når till en viss höjd, sen funkar det inte längre.

Du kan läsa här om den viktiga checklistan för att måla om huset i förra inlägget!

Hus 5

Så här såg huset ut innan vi satte igång!

För att kunna komma åt och tvätta/rengöra husfasaden (och även måla) krävdes byggnadsställningar på vissa ställen och skylift på andra. Eftersom vårt hus står på ena sidan mot en slänt funkade det inte att ställa en skylift där. Och eftersom det är olika underlag runtom huset samt lite kuperad terräng på vissa ställen så krävs dessutom olika sorters skylifts beroende på vilken sida som skulle tvättas/målas.

Förvandlingen är fascinerande!

Förvandlingen är fascinerande!

Som om inte detta vore nog krångligt så bor vi på en ganska smal gata och att köra upp med såna där maskiner på vår uppfart är inte helt okomplicerat pga svängradien. Och för att göra allt ännu mer komplicerat så gick ena skyliften sönder… Detta tekniska fel innebar att vi hade hantverkare som inte kunde utföra sitt jobb i den ordning de tänkt, så därför fick de avvakta med övre delen av huset en dag (på grund av det tekniska felet med skyliften). Annars målar man vanligtvis uppifrån och ned.

Halvfärdigt… På grund av teknikstrul med skylift fick vi måla nedre delen först.

Halvfärdigt… På grund av teknikstrul med skylift fick vi måla nedre delen först.

En byggnadsställning går dock fortare att montera upp och ned än jag trodde, så det blev en positiv överraskning!

Smidigt med byggnadsställning.

Smidigt med byggnadsställning.

Sedan var det ju det här med vädret… Vi hade ganska tur under själva rengörings/tvättprocessen av huset. Då var det soligt och fint. Just sol är kanske inte det bästa ur vädersynpunkt då man tvättar huset, eftersom solen torkar ut. Men huset har som sagt flera sidor och man kan ju stå i skuggläge under rengöringen. Första tiden under målningen var det så där utmärkt mulet men ändå varmt, alltså optimala förutsättningar. Men sen kom det en period av både stark sol och tillfälliga regnskurar vilket krävde väldigt mycket flexibilitet i kombination med planering.

Skylift behövdes till vissa delar av huset.

Skylift behövdes till vissa delar av huset.

Tips under ommålningen

  1. Det ska som sagt vara en torr, ren och fast yta innan du sätter igång med att måla. Slarva inte med grundarbetet.
  2. Säkerheten framför allt! Vingla inte på höga stegar med tunga färgburkar. En skylift kostar cirka 2000 kronor att hyra för en dag. Men se till att underlaget klarar av den skylift du tänkt att hyra. Behöver du en larvbandslift eller annan modell? Rådgör med hantverkarna/målarna först. OBS! En skylift behöver du särskilt körtillstånd för, så du som privatperson kan inte köra/styra den. Byggnadsställningar kostar cirka 500 kronor att hyra per dag (första dagen är dyrast, men har du dem längre blir det mycket billigare).
  3. Håll koll på vädret och torktiden. Du bör inte måla i stark sol och ytan du målar får heller inte alldeles nyss ha stått i sol. Titta hur solen ”vandrar” och försök tajma rätt. Ha även koll på hur väderleksrapporten ser ut för varje TIMME framöver. Kommer det regna på eftermiddagen så kan det exempelvis vara något att ta i beaktande osv.
  4. Har du barn, försök att ha dem på annat ställe under ommålningen. Barn är nyfikna och kan bli en säkerhetsrisk. Det är en dålig kombo att ha barn som springer in och ut ur huset och leker på tomten, när man målar om hus. Sladdar, byggställningar, skylifts och verktyg är inga leksaker som bekant.

Fler vettiga tips från proffsen gällande ommålning hittar du på Jotuns hemsida!

Hus 1

Grunden på huset var i dåligt skick med ful och ”knottrig” yta. Det ville vi åtgärda när vi ändå målade om huset.

 

Hus 2

Muraren gjorde ett fantastiskt jobb och var extremt noggrann!

LOADING..