I annonssamarbete med JOTUN/DEMIDEKK

Måla om huset, del 3: Dörren blev pricken över i:et!

Hus 1

Färgstarka dörrar är bland det vackraste jag vet ihop med vita hus! Redan från start hade vi planer på en ommålad ytterdörr som skulle bli ett riktigt utropstecken. Vi valde som sagt en gräddvit färg, JOTUN 1574 ”Kalksten” (från Demidekks Brilliant White-kollektion). Till detta valde vi ljusgrå knutar, färgen JOTUN 0762 ”Capri”.

Så här såg huset ut från start!

Så här såg huset ut från start!

Läs mer här om tipsen du bör tänka på innan du målar om huset!

När ommålningen var i princip klar så blev förvandlingen väldigt elegant, men samtidigt sober och lite stram. Huset är väldigt vackert i sin nya vita skrud, men det var något som saknades. Ni kan själva se att det ser lite karaktärslöst ut när dörren fortfarande är vit.

Här är fasaden färdigmålad. Men något saknas, eller hur...?

Här är fasaden färdigmålad. Men något saknas, eller hur…?

Att välja en avvikande färg till dörren var inget lätt uppdrag. Jag och maken hade enats om att dörren skulle gå i en grön ton, åt det turkosa hållet. Men om ni bara VISSTE hur många olika gröna nyanser det finns… Jag som är väldigt förtjust i mintgrönt, var lite inne på det spåret ett tag. Men efter flera om och men enades vi till slut om en jättesnygg färg. Men nähä, den gick tydligen inte att blanda och använda för ytterdörr! Så då fick vi börja om. Slutligen föll vi båda pladask för denna ganska starka, grönturkosa färg, JOTUN 6203”Divine Green” (passande namn…). Den erfarne medarbetaren inne på Jotuns yrkesbutik för målare såg lite tveksam ut och sade förmanande: ”Ni vet att den här blir VÄLDIGT intensiv på en större yta, va?”. Men vi nickade ivrigt och bad honom blanda till den.

Mintgrönt, turkosgrönt, ljusgrönt, limegrönt...hjälp! Vad blir finast?

Mintgrönt, turkosgrönt, ljusgrönt, limegrönt…hjälp! Vad blir finast?

Läs mer här om bra tips under själva ommålningen!

En helt ny entré!

En helt ny entré!

Och grön blev den allt! Som om inte grannarna hade tillräckligt att skvallra om när de såg att vi målade om detta gula hus (som säkert varit gult i över 70 år) till vitt… De måste ha svimmat när de såg att vår vita ytterdörr ändrade kostym några dagar senare! Men oj, vad nöjda vi är. Jag ångrar det inte en sekund. Till husfasaden tog vi hjälp av hantverkare för att måla om men dörren målade vi själva. Eller rättare sagt, min man gjorde det (och jag tittade på…).

Hus 4

Till och med i skuggläge på eftermiddagarna så ”lyser” vår entrédörr som ett utropstecken!

Tips då du ska välja färg på ytterdörr!

  1. Fega inte! En ytterdörr är en förhållandevis liten yta. Det tar kanske 1,5-2 timmar att måla. Och om du tröttnar på färgen efter något halvår eller år – då är det bara att måla om igen! Se dörren som en kul accessoar, vars färg kan bytas ut med lite jämnare mellanrum än själva husfasaden.
  2. Rengöringen och förarbetet är lika viktigt här, som på husfasaden. Skruva bort dörrhandtag dörrbeslag innan du sätter igång. Skrapa bort gammal färg om dörren är sliten och tvätta rent ordentligt. Det ska vara rent, fast och torrt innan du sätter igång.
  3. Du kan inte använda en fasadfärg för att måla dörren utan en särskild sorts färg anpassad för ytterdörrar krävs, som är slitstark med bra kanttäckning osv. Hör dig för med din målarbutik och be om hjälp.
  4. När du väljer färg, ta i beaktande hur ljuset faller på dörren. Står entrédörren i skugga större delen av dagen eller i solljus? Du kanske har entrén under ett tak? Detta påverkar hur färgen uppfattas.
  5. Tänk på att det tar längre tid för färgen att torka ju lägre temperatur ute det är. Du kan inte stänga dörren förrän färgen har torkat helt.

Här får du fler tips på hur du väljer färg med mera gällande dörrar, fönster och övriga detaljer!

Muraren gjorde så pass bra jobb med att släta till grunden så att vi nästan övervägde att strunta i att måla den. Men det måste man för hållbarhetens skull. Här är den fortfarande omålad.

Muraren gjorde så pass bra jobb med att släta till grunden så att vi nästan övervägde att strunta i att måla den. Men det måste man för hållbarhetens skull. Här är den fortfarande omålad.

Sammantaget blev ommålningen ett riktigt lyft för huset och nu tycker vi att det mer känns som ”vårt”. Det är våra färgval, vår smak och vår prägel som sitter på husfasaden och ytterdörren nu. Och även om det må verka konventionellt med ett vitt hus så finns det inget hus som har exakt den här kombinationen med grå knutar OCH just den här turkosgröna färgen på dörr.

Vi är oerhört nöjda, vilken makeover!

Vi är oerhört nöjda, vilken makeover!

  1. Elin skriver:

    Vilket fint hus! Vilken färg valde ni att måla grunden i?

    1. Tack snälla! Vi har faktiskt inte valt en färg än… Och har inte målat grunden heller för den delen =) Färgen som syns nu är betong. Men vi ska välja något åt det hållet!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..