Spökmaränger på 2 sätt till Halloween

Marmorerade maränger med eleganta silverögon och klassiska spökmaränger – det är 2 varianter du kan göra i samma svep när du bakar till Halloween-fikat! Ofta ser man marmorerade maränger med pastellfärger, men det blir mer sofistikerat att använda svart hushållsfärg som ger karaktär och edge åt marängerna (funkar förstås även då det inte är Halloween också).

Ingredienser:

3 äggvitor
1 dl strösocker
1/2 dl florsocker
1 tsk citronsaft
Några droppar svart hushållsfärg
Mörk blockchoklad
Silverkulor

Gör så här

 1. Ta fram en bunke. Vispa äggvitor i den tills det blir tjockt skum. OBS! Det får inte finnas några fettrester i bunken, den måste vara helt nydiskad, ren och torr! Och slarva inte med delningen av äggen – minsta spår av äggula sabbar marängsmeten totalt.
 2. Häll i strösockret i äggvitesmeten och fortsätt att vispa.
 3. Sätt på en stor kastrull med vatten och koka upp, sänk sedan värmen.
 4. Fortsätt att vispa bunken med marängsmeten, fast nu över ett vattenbad. Vispa, vispa, vispa. Värmen gör att sockerkristallerna smälter och gifter sig bättre med äggvitorna i smeten (alltså hela hemligheten för bra maränger!).
 5. Pudra över florsockret och fortsätt att vispa över vattenbadet.
 6. När du har vispat så du inte orkar längre så ställer du bunken åt sidan. Fortsätt sedan att vispa i kanske 4 minuter till nu då smeten har kallnat.
 7. Fyll halva delen av smeten i en spritspåse. Tryck ut höga och ståtliga marängtoppar på ett bakplåtspapper på en plåt.
 8. Sedan droppar du i liiiite svart hushållsfärg som liksom får rinna som en liten stril på ena sidan i spritspåsen (överdosera inte!).
 9. Därefter klickar du i resten av marängsmeten och spritsar ut. Nu ska du få ut vackert svartvitgrå-marmomerade marängtoppar.
 10. De marmorerade spökmarängerna får små silverkulor till ögon och dessa måste du trycka in i topparna innan gräddning. Använd en pincett.
 11. Grädda marängerna i ugnen på 100° i minst en timma (minst – du hinner gå ut med hunden, kolla instagram och kanske lägga en sheetmask också under tiden). Under tiden kan du städa upp i katastrofzonen i köket, diska, mm. Det gör inget om marängerna är inne lite för länge, de bränns liksom inte.
 12. Ta ut marängerna och låt dem svalna ordentligt.
 13. Värm lite mörk choklad så att den smälter och dutta sedan på små ögon på de vita marängerna.
 14. Stoppa sedan in marängerna i kylskåpet så att chokladen på ögonen stelnar.
 15. Sedan har du färdiga, snygga glamourmaränger av spöklig karaktär! Förvara marängerna i en tättförslutande plåtburk (sådan man har pepparkakor i).

 

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..