Så rensar du ditt hem (och blir lyckligare)

Känner du lättnaden och lugnet? Finns inget bättre än att ha rensat hemma! Bild från homeedit.com

Få saker gör mig så tillfredsställd som att få göra mig av med saker. Jag är antitesen till en hoarder (patologisk samlare) och det gäller allt: kläder, möbler, prylar, vänner på Facebook, ”måsten” i agendan – allt. Jag rensar. Och rensar. Och rensar. Och mår så mycket bättre av detta! Det är som katharsis för själen. Min högst empiriska studie är att människor som samlar på sig för mycket prylar har något neurotiskt över sig och behöver släppa ut känslor (kanske aggressioner) och lätta på trycket. De är oroade och ickespontana och sitter ofta och väntar på ”det rätta tillfället” när det gäller det mesta. Nu generaliserar jag enormt, förstås. Och jag menar inte att vara oförskämd eller kliva på några ömma tår (vilket jag säkert gör). Men jag vill helt enkelt hjälpa dig att rensa ut en del skit i ditt liv, så du får plats för reflektion, återhämtning och underlättande av din vardag, rent praktiskt.

Bild från nordicspacedesign.com

Min inre rensar-bulldozer innebär att jag inte sällan hamnar i konflikt med folk, som min man exempelvis. Han är väl ingen hoarder i egentlig mening, men däremot är han rätt förtjust i att spara gamla CD-skivor (eeehhh?), teknikprylar som inte längre används (but why?), sina 275 identiska skjortor (varav han använder kanske 3 st). Jag å andra sidan slänger barnens hemgjorda pyssel de släpar hem från skolan (när de vänder ryggen till). Hemskt, jag vet. Jag sparar de allra finaste grejerna, men herregud – hur många pärlplattor kan ett hem rymma?

Och nu ska min mamma sälja sitt hus och kommer behöva rensa bland sina tusentals (jag överdriver inte) böcker och DET kommer att bli en kamp.

Just den här typen av förvaring är mer fashion än function, för vem f-n orkar klättra upp och hämta grejerna längst upp varje gång? För att inte tala om hur dammigt det lär bli där… Men snyggt är det! Bild från goodhousekeeping.com

11 proffsrensartips!

1. Var inte överambitiös, utan mikroambitiös. Ta rensningen i små etapper, annars pallar du aldrig. Många går all in med en stursk vision om att ”idag ska jag rensa ut alla garderober, vinden och källaren och kökshyllorna!”. Kommer inte att funka. Man orkar inte. Ta närområdet och vidga sedan dina vyer. Alltså: börja med att rensa ditt nattygsbord. Sedan kan du ge dig på att rensa i din strumplåda. Därefter kökslådorna (men inte alla, bara tre i taget). Osv.

2. Estimera tiden ungefär så här: Ytan i kvadratmeter representerar ungefär en timme, grovt räknat. Om du har ett sminkskåp som rymmer ungefär en kvm smink så kommer det ta dig en timme att sortera ut, kasta, plocka bort, torka av och organisera om allt. Om du har ett vindsförråd på 6 kvm kommer det att ta 6 timmar att rensa.

3. Var kritisk i förväg mot förvaringslösningarna. Tänk bara bara bara funktion. Det måste vara praktiskt, annars blir det bara skit och röra av allt inom några dagar igen. Alternativt att du inte använder den tilltänkta förvaringslösningen alls. Jag menar att du seriöst måste ta ett snack med dig själv om du verkligen är typen som är noggrann och gör hål i papper, eller placerar dem i plastfickor med hål och stoppar in i pärmar (för kontoret)? Seriöst? Det låter fint i teorin, men när du har bråttom, hur blir det då? Och de där tjusiga boxarna med lock och en trevlig lapp på som man ser i flotta inredningsmagasin, som står staplade PÅ varandra… Vet du hur krångligt det är att dra ut varenda boxjävel för att få upp locket och sedan stoppa tillbaka grejerna?

4. Visualisera en eldsvåda. Föreställ dig att ditt hem börjar brinna. Vilka saker kastar du dig över först, för att rädda från lågorna? De sakerna kan du vårda ömt. Resten kan du faktiskt kasta/skänka/sälja. Låter hårt, men blir en ögonöppnare för verkligheten.

5. Var turist i ditt eget hem. Jag har i perioder haft både möbler och kläder magasinerade på grund av att vi varit ”mitt emellan boenden” så att säga. Under ett och ett halvt år bodde vi på en yta som motsvarade en tredjedel av del storlek vi flyttade ifrån (sedan flyttade vi till större igen). Under den tiden fick jag snällt hushålla med de kläder och möbler som rymdes. Man klarar sig på framförallt mycket mindre kläder än man tror. En väninna (som älskar mode) gjorde samma sak fast ännu värre, de hade sålt lägenheten och inte fått tillträde till nya huset än. Så deras familj (4 st) fick vara inneboende hos hennes svärmor, som bodde i en stor 1:a. Visserligen bara i två veckor, men ändå. Hon fick ha en resväska med sig med kläder mm, that’s it. Testa att göra detsamma hemma – att leka turist i ditt eget hem!

6. Släpp det sentimentala och satsa på foton istället. En snäcka, en servett med hälsning från studentskivan, en torkad blomma, första skridskorna, barnens mjölktänder, gamla vinylskivor… Listan kan göras lång på charmiga saker man egentligen inte använder längre men som gör dig nostalgisk. Men släpp det sentimentala. Släng! Det enda som är viktigt att spara är minnen (som lagras fiffigt i hårddisken i ditt huvud, rymmer mer än du tror) och bilder, alltså foton. Se till att spara foton ordentligt – skriv gärna ut dom och gör dem synliga, annars glöms de bara bort i album eller någon mobil. Resten är oftast bara trams.

7. Låt dig triggas av säljpotentialen. Nej, alla vill inte ha en lökig gammal lampskärm. Men vissa saker kan folk faktiskt betala för, även om du själv har svårt att förstå det. Googla snarlika objekt på Blocket, Tradera eller lokala köp & sälj-grupper på Facebook. Tro mig, när man väl börjar se den ena summan efter den andra swisha in, så går det betydligt snabbare att rensa!

8. Skänk och känn eufori. Om du inte vill kasta sakerna eftersom de kanske är hela (men omoderna) och betingar ett visst värde fast för någon annan, så skänk dom till bättre behövande. Kolla lokala grupper på Facebook i närheten av där du bor. Skänk till flyktingförläggningar, kvinnofängelser, ensamstående föräldrar mm. Det är en riktig kick att kunna glädja andra med sådant du ändå hade tänkt kasta.

9. Njut av tomheten. Ersätt inte den nya luftiga ytan med nya prylar eller plagg som ska fylla tomrummet. Låt det vara tomt! Tids nog kommer du ändå att köpa saker som ska in där, eller få i present. Det är bättre att det finns lite space att ta av för framtiden.

10. Ge renoveringsobjekten en deadline. Vissa plagg, möbler eller prylar kan vara sådant som har en plats i hemmet bara de lagas, målas om, kompletteras, justeras, modifieras, kläs om mm. Det är inget fel med att ha renoveringsprojekt, men du behöver ge objekten en deadline. Sätt post it-lappar med realistiska datum på prylarna/plaggen ifråga. Om du inte orkat ta tag i förändringarna när datumet förfallit så får du helt enkelt släppa taget, då blir det troligtvis aldrig genomfört.

11. Ställ dig frågorna: vem, var, när, varför, hur? Alltså gällande prylen ifråga. Vem ska använda den (om det inte är du ligger prylen redan där risigt till). Var ska du använda den, hemma, på träning, på semester, utomlands, i bara vissa rum? När är det tänkt att du ska använda den? Varje dag? Då och då? Någon gång per år? Vid något ”speciellt tillfälle” (hej hej fonduegrytan, chokladfontänen och pingisbordet)? Varför har du ens den där saken – gör den dig lycklig? Underlättar den ditt liv? Hur ska du använda saken ifråga, vet du ens hur den fungerar?

Ren och skär skafferiporr. Bild från decorpad.com

 1. Wini skriver:

  Jag använder tjänster av ett företag som heter Ania’s Städ. Naturligtvis på en daglig basis så städar jag själv, men vid speciella tillfällen som jul eller påsk, när det finns så mycket att göra, föredrar jag att anställa en professionell städservice, som Ania’s Städ. De är snabba och professionella, de använder även sina egna speciella rengöringsmedel.

 2. Rita skriver:

  Innan jag flyttade från min gamla lägenhet var jag tvungen att städa den. Då jag hade en hel del arbete med att flytta, anlitade jag en städfirma som rekommenderades till mig – Ania’s Städ. De städade bokstavligen allt – mattor, golv, fönster. Allt var fläckfritt. Ania’s Städ är verkligen ett pålitligt, professionellt företag, jag kommer säkert använda deras tjänster igen.

  1. Flyttstädning är ofta något folk underskattar, alltså hur mycket som KRÄVS för att få det riktigt rent. Det är nästan alltid en bättre idé att ta in proffs då som får det i toppskick!

 3. Eva skriver:

  Bra tips! Håller faktiskt på just nu med rensning i lägenheten. Tar rum för rum. Blir mycket säckar att skänka till Shalom!

 4. Helt underbart inlägg! Försöker också rensa hela tiden och som du skriver man mår bättre av att rensa ut

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..