Julgransmaränger

Bild från Carina Stewart (video finns på Youtube!)

Supersöta maränger i form av små julgranar – det är ett pyssel som du fixar någon kväll eller helg innan jul. Så här får du till själva marängsmeten:

4 äggvitor
2 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
2 tsk citronsaft

Bild från crumbsandcorkscrew.co.uk

Gör så här: Vispa äggvitorna till hårt skum. Använd gärna en metallbunke om du har, i plastbunkar kan det ibland finnas spår av fett i skåror och repor (maränger gillar inte fett!). Sikta ned sockret, lite i taget. Sen tar du bunken och ställer över en stor kastrull med sjudande vatten och fortsätter att vispa över ett vattenbad. Då smälter sockerkristallerna och gör marängen mer spröd och torr i ugnen. Ta därefter bort den från vattenbadet och fortsätt att vispa den ”kall”. Sikta över vaniljsockret och tillsätt citronsaften. Grädda i ugnen på 100°, 45-60 min. Du kan även stänga av ugnen efter 40 min och ”glömma bort” marängerna en stund. De ska gräddas på låg värme, länge.

Bild från Leannbakes.com

Tips!

• Om du vill ha gröna maränger droppar du i några droppar grön karamellfärg.

• Vill du ha marmorerade maränger så droppar du i liiite karamellfärg på sidan i spritspåsen. Detta är inte helt lätt att få till. Mitt tips: fyll först påsen med marängsmet, sedan gör du ett litet ”spår” på sidan i påsen med ett sugror. Ta sedan bort sugröret och droppa i karamellfärgen i ”rännan”.

• Dekorera marängerna med strössel och små stjärnor i toppen (finns sådant strössel) INNAN du gräddar dem. Om du vill dekorera dem med kristyr (som jag gjort) gör du det i efterhand.

• Om du vill kan du ge marängerna en ”fot” av smält choklad som du format små stubbar av. Innan chokladen stelnat helt placerar du den torra marängen ovanpå.

• Du kan även göra egna stjärnor i toppen av smält choklad.

• Sikta gärna över lite florsocker eller strösocker som ”snö” över dina julgransmaränger.

Bild från bakersroyale.com

Så här blev mina maränger…

Bild från boredfastfood.com

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..