Så ska du hänga upp julgransbelysningen!

Bild från Biltmorebeacon.com

Julgransbelysningen, hänger du upp den horisontellt i cirklande rörelser runt trädet, eller vertikalt? Börjar du uppifrån eller nedifrån? Använder du en jättelång ljusslinga eller tre olika (och behöver en fleruttagskontakt/förlängningssladd precis invid granen)? Föredrar du ljusglimtar i form av diskret punktbelysningen eller ska det vara old school-style med luciakrone-liknande ljus i slingan?

Bild från Thewhitecompany.com

Det finns väldigt många läror och ”regler” kring detta! Och efter att ha frågat runt lite bland vänner och bekanta märker jag vilken het potatis detta är (nästan värre än då jag undrade på instagram vilken sida av knäckemackan man brer smöret på, den lite strävare ytan, eller den mer bubbliga, släta ytan – fast med mer håligheter, ja – ni som vet, vet).

Bild från Goodhousekeeping.com

Jag har djupdykt i ämnet och här kommer den enda SANNA skolan till hur det varde ljus i julgranen din! Eventuella åsikter som inte stämmer överens med nedanstående tips går utmärkt att skrivas i kommentarsfältet 😉

Tips för att hänga rätt

• Börja uppifrån, med den del av slingan som inte har kontakten dinglandes i ena sidan. Denna del av granen är mest känslig visuellt, här syns alla eventuella skavanker tydligare än längre ned, där det finns tätare grenverk där man kan ”gömma” saker och skarva lite mer.

• Med ovanstående sagt… Testa även denna variant: Börja nedifrån och arbeta dig upp i tre sektioner av granen. Först ljussätter du den nedersta tredjedelen, sedan den mittersta. Sist den översta tredjedelen. Kräver dock tre ljusslingor vilket kan bli lite meckigt. Eller en svinlång slinga.

• Horisontellt i ett slingrande fall runt granen, eller vertikalt fall? Här finns olika skolor och läror. Personligen tycker jag det är enklare att smyga undan den fula sladden mellan lamporna då man kör vertikal hängning. Däremot tycker jag inte att det ska bli ett RAKT fall uppifrån och ned, utan jag tycker det ger mest naturlig effekt om du kör lite sicksack om ni är med på vad jag menar. Det är även lättare att ”klä av” granen denna ljusslinge-dräkt sedan framemot trettondagen. Bonustips! Gör dig själv och kommande jular en tjänst genom att investera i den här fiffiga allt-i-ett-lösningen för just vertikalt fall. SÅ smart!

Bild från Soilassociation.org

Hur många och långa slingor? Ja, det beror förstås på hur stor gran du har! Min erfarenhet säger mig att de längder jag har köpt av standardformat inte räcker ett skit. Jag har tre stycken som jag sedan sätter ihop med en metalltråd bakom själva granen så att sladdarna liksom ”möts, innan de sedan ska fortsätta vandra iväg till varsitt uttag. Jättekrångligt förstås och inte alls optimal lösning. Dessutom inte särskilt säkert (två brukar vara max), för det blir större risk för att proppar går när du behöver koppla in så många sladder. Köp istället en mycket längre ljusslinga! Nackdelen är förstås att det blir VÄLDIGT trassligt att hålla koll på EN sådan lång rackare och reda ut varje gång den ska ner från/eller upp i granen…

• Grundregeln framför alla är ändå: du kan aldrig ha för många ljuspunkter! The more the merrier. Så om du tvekar mellan en medellång eller löjligt lång slinga, ta alltid den sistnämnda.

• Hur långt in mot stammen ska du placera ljusslingan? Nja, inte särskilt långt, min vän. Om du är orolig över den ojämna ljusspridningen så kan du lura ögat visuellt genom att placera dina allra mest glittriga och skinande julgranskulor långt in på grenarna, närmare stammen, så reflekterar dessa sedan ljusslingornas sken som sitter längre ut.

• När du tycker att du är färdig, backa några steg bakåt. Studera granen med kisande ögon så att den blir alldeles suddig. De mörka ”håligheter” du ser nu, är där du kan behöva justera belysningen och flytta slingan så att det hamnar ljus där också.

Julgransljus som försöker efterlikna the real thing? Finns ju fjärrstyrda sådana med inbyggt ”flimmer”. Alltså – nej, nej och nej. Ingen tror att de är äkta ändå, det ser mest knasigt ut. Levande ljus är förstås det allra vackraste, men nu vill vi inte ställa till med eldsvåda och grejer. Många julgransbelysningar har dock placerat sina LED-lampor på mörka, ljusliknande plaststumpar och de funkar, enligt mig.

Färgade ljus i olika kulörer eller enfärgat i gulvitt sken? Vet ni, de flesta svarar säkert ”absolut inte flerfärgade lampor!”. Men om du verkligen blir glad av flerfärgade lampor i Las Vegas style så KÖR, bara kör! Även här gäller devisen MÅNGA lampor i så fall. Det är när det blir GLEST som det blir illa. Du vill ju inte att vibbarna ska bli Gles Vegas, eller hur?

Överkurs!

OK, om du verkligen vill imponera på släktingarna och känner att julen får kosta lite extra – så kan du beställa den senaste hi-tech-innovationen inom julgransbelysning: Twinkly. Den styr du via din smartphone och du kan välja olika mönster med lamporna och sedan aktivera. Läs mer här.

 

 

 

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..