Enklaste, endimensionella pepparkakshuset!

Orkar/hinner du inte bygga ett ”äkta” pepparkakshus så här helgen strax innan julafton? I hear you, sister/brother! Ibland pallar man ju bara inte. Att bygga pepparkakshus kräver planering, tålamod och oceaner av tid. Men det finns ett tjuvknep som trollar fram supervackra och dekorativa pepparkakshus – nämligen att tillverka dem som platta kakor istället och lägga allt fokus på kristyren/pimpandet med godis!

Denna bild och även bilden ovan kommer från bettycrocker.com.

Så här gör du:

  1. Kavla ut pepparkaksdeg (köpt för tusan. Talar vi tidsnöd så talar vi tidsnöd, herregud). Den kan vara något tjockare än då du gör vanliga pepparkakor. Jag brukar kavla ut pepparkaksdegen direkt på ett bakplåtspapper så slipper du krångla med mjöl och att behöva lyfta över de olika bitarna sen till plåten.
  2. Skär ut silhuetten av en framsida (eller sida) på ett hus. Behöver inte vara så krånglig design. Vill du ha med en skorsten skär du ut även detta i silhuetten. Roligast är kanske att skära ut lite olika husmodeller? Om du kavlat ut degen direkt på bakplåtspappret så behöver du förstås lite space mellan varje ”hus”.
  3. Ta bort överflödig deg runt husen. Grädda sedan på 200° till husen fått en vacker färg. Passa noga! Pepparkakor bränns lätt.
  4. Låt svalna.
  5. Ställ fram hela dekorationsartilleriet på matbordet och börja pimpa ditt hus! OBS! Detta är ett enkelt pyssel för barn, som annars kan bli ledsna när riktiga pepparkakshus kraschar sönder. Förbered fram till denna punkt och låt dem sedan gå loss med godis och kristyr. Less is bore!

Mörkgrön kristyr, varför inte? Bild från Toronto.com

Tips! Sikta lite strösocker över kristyren för känslan av äkta snö. Foto: Pinterest.

Snåla inte med kristyren! Inspo från goboldwithbutter.com

Husen behöver inte vara stora, de små blir supercharmiga! Bild från Pinterest

Ursöta små huskakor från jennysteffens.blogspot.se

  1. Bonustips! Ställ kakan i en stor glasburk med bomull i botten och ljusslinga bakom.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..