Ska du flytta snart? Då behöver du läsa detta. Jag har troligtvis flyttat fler gånger än du (har tappat räkningen, men gissningsvis runt 12, kanske 15 gånger genom åren) och har snappat upp ett och annat på vägen.

Detta behöver du tänka på!

1 • När du packar ned saker, var konsekvent gällande indelningen av kartonger. Tänk rum för rum och kläm inte in aparta saker från ett helt annat ställe i en kartong bara för att det finns en tiondels yta kvar i den kartongen.

2 • När du märker kartongerna: SÄTT INTE LAPPEN PÅ OVANSIDAN AV KARTONGEN. First rule in the book! Fortfarande många som gör detta… Varför det är dåligt? Well, för att flyttfirman staplar kartongerna på varann sedan och hur ska du då kunna se vilken kartong som innehåller vad utan att dra ut dem? Lapparna ska sitta på någon av långsidorna.

3 • Skriv inte direkt på kartongerna, utan använd klisterlappar (kan köpas på Svanströms eller Clas Olson). Varför? Du kanske vill kränga flyttkartongerna efter flytten (ganska bra återbetalning på dessa, man får ofta 10 kr/st och de kostar ca 40 kr/st att köpa nya). Folk kan bli irriterade av att det står ”KALLES RUM!” handskrivet med spritpenna över kartongerna eller liknande.

4 • I nya lägenheten/huset du flyttar till: Se till att ställa in alla kartonger i ett rum som inte kommer att användas akut den närmaste tiden. Förslagsvis vardagsrum. Därifrån utgår du sedan då du ska packa upp kartong för kartong. På så vis slipper du totalkaos i ALLA rum och skapar en sorts struktur i all oreda.

5 • Innan du flyttar: du behöver ett ”emergency kit” – alltså en kartong med följande innehåll: sängkläder, underkläder, en liten handduk, tvål, toalettpapper (VIKTIGT), disktrasor, tandborste, toalettartiklar, en uppsättning bestick (plastbestick och papptallrikar kan funka till en början också) och porslin, kanske nescafé och annat du känner att du verkligen behöver för att överleva de första dygnen i total kaos. Antingen packar du ned detta i en större bag eller en kartong som du ENKELT kan hitta sedan. Vid en stor flytt är det att rekommendera att ta hand om denna ”emergency-kartong” själv, för flyttfirmor tenderar att liksom blanda ihop alla kartonger och vara väldigt rationella.

6 • Har du barn? Det bästa är om de inte bor i nya lägenheten/villan de första tre dygnen, så hinner du prioritera den viktigaste uppackningen. Kan du ordna barnvakt så gör det. Det blir totalkaos även utan förvirrade barn. Barn är ofta i vägen dessutom under själva flytten och det kan rent av vara farligt med tunga saker som lastas och flyttpersonal som har dålig sikt på grund av skrymmande saker med mera. Bort med onödiga stressmoment och sorry, men barn är ett sådant i flyttsammanhang.

7 • Gällande uppackningen så behöver du prioritera följande rum: 1. Kök. 2. Sovrum. Allt annat får liksom vänta. Matvaror som är kylda måste givetvis in i frys och kyl DIREKT. Skafferiprylar får vänta, liksom alla miljoner koppar och porslin som ska sorteras. Men maten måste du lösa asap. Och sängarna behöver också upp fort för mitt i allt är du helt slut och behöver tvärsova och då är det ingen höjdare att börja leta efter kuddar och liknande (se punkt 5).

8 • Uppackningsproceduren är kanske den jobbigaste vid en flytt. Folk underskattar hur lång tid det tar och tror att saker och ting bara flyger in på rätt plats direkt. Så är det inte. Men misströsta inte. Bli inte förtvivlad över mängden kartonger som står och blänger på dig, ouppackade. Sätt upp små delmål. Typ 5 kartonger ska upp per timme, eller liknande. Ta även tydliga raster då du kanske lämnar nya boendet för lite luft, matbreak eller bara rensa hjärnan för att inte bli tokig. Men sitt inte och gnäll och slösurfa och ryck lite godtyckligt i samma kartong i 45 minuter, jalla jalla!

9 • Flyttstädningen av ditt förra boende som du sålt: låt en städfirma fixa detta. Ta den kostnaden. Det vanligaste misstaget folk gör är att de TROR att de kan göra en flyttstädning själva utan problem. De blir dumsnåla. Men INSER du hur omfattande en flyttstädning är? Vi snackar total ugnsrengöring med typ tops, rensa alla avlopp, städa runt eluttag, ja varenda jäkla millemeter av hemmet. Låt dom som kan detta fixa biffen istället!

10 • Se flytten som en sorts allmän katharsis. Att flytta är ett utmärkt tillfälle att rensa och göra sig av med gammal skit man gått och dragit på helt i onödan i flera år. Flytta inte vidare den skiten till nästa boende. INNAN du packar ned saker inför flytten så granskar du kritiskt innehållet. Kommer du att packa upp detta i nästa boende eller är det något som direkt åker ner i källaren/upp på vinden? Kan du kasta det istället? Eller skänka bort/sälja? Det är nu du ska passa på. Kanske gör du dig rent av en hacka via Blocket eller köp- och säljgrupper på Facebook när du ändå är i rensartagen. Behöver du upphämtning/bortforsling av prylar/bråte så är appen Tiptapp helt OUTSTANDNING.

Foto iStock

 1. Hej!
  Är det en blogg så ska det vara personligt språk och det har du, håll fast vid det. Språket har alltid förnyats med nya uttryck. Jag gillar speciellt ditt tips nummer 9, kollar man vad folk klagar mest på i samband med flytt så är det flyttstädning och att flyttfirman blivit dyrare…Kolla själv vad som behöver göras i samband med flyttstädning https://moveria.se/flyttchecklistor/checklista-flyttstadning/

  När det gäller andra tips gällande flytten så är det väl att komma ihåg elavtal och göra adressändring 🙂

 2. EvaBi skriver:

  Ja det är mycket med flytt, en av de händelser som efter död, sjukdom och skilsmässa anses vara mest stresshöjande för nutidsmänniskan. En flytt handlar ju om tusen och åter tusen prylar som ska sorteras.

  Flera bra tips här men artikelförfattaren (som skriver lite slarvigt, mycket svengelska uttryck i onödan bara för att… Vad är det för fel med RAST t ex jämfört med BREAK, känns töntigt att ha längre krångligare ord bara för att det är status att visa att man kan ett annat språk) har glömt den kanske viktigaste saken när man står i ny bostad med femton-tjugo väl igentejpade flyttlådor med tjocka snören runt och undrar var i allsindar la vi SAXEN, i vilken av alla lådor???? Så du som är i flyttagen, tänk på att ha en redig sax med dig i en påse så du kan öppna lådorna utan att bryta ihop av frustration….

  1. Kul att du gillade flera av tipsen! En blogg skrivs ofta med slängigt språk eftersom det är ungefär som en dagbok fast i publik form online. Jag skriver som jag pratar och jag använder både svengelska och engelska och även andra språk både då jag pratar och skriver. Jag gör det verkligen inte för att imponera, då känner du mig inte alls eller har en förståelse för min humor. Men man kan inte glädja alla! Utmärkt tilläggstips med saxen! Min mamma hade surrat ihop sina kartongen väldigt omsorgsfullt med snören. Varför vet jag inte riktigt, kanske gjorde man så förr då man packade dem tyngre, vad vet jag. Enligt mig är det helt onödigt och stjäl bara tid då det inte fyller någon egentlig funktion. Men alla gör som dom vill.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..