Kanelåttor av pinnbrödsdeg

Ungarna tjatar ofta om pinnbröd på helgerna, nu när studsmattan har monterats upp (detta ständiga elände i tidsväg VARJE vår/höst, haha…) i trädgården. Men min erfarenhet säger att de mest tycker att det är kul med själva snurrandet av pinnbrödet och att få grilla dem. Men sen är de inte så dödsförtjusta i bröden, det är alltid något barn som inte äter upp osv.

Därför har jag nu lärt mig och delar upp degen i två delar: en för det traditionella pinnbrödet och en som jag gör följande gottis av (och DETTA mina vänner behöver man inte truga barnen med, massor av socker och fett och mumsigheter!):

Flinkenbergs kanelåttor av pinnbrödsdeg

Halv sats pinnbrödsdeg:
3,5 dl vetemjöl
0,75 tsk salt
37 g smör
1,1 dl mjölk
0,75 tsk bakpulver

65 g smör
Socker + kanel (vet inte mängden exakt, du får liksom välja själv hur sött och kaneligt det ska bli! Snåla inte, är mitt tips)

Ett uppvispat ägg till pensling
Pärlsocker + ev florsocker att pudra över

Gör så här: 
1. Låt smöret bli rumsvarmt och mjukt. 2. Mät upp de torra ingredienserna i en skål. 3. Blanda ner de mjuka smöret och mjölken i skålen. 4. Knåda, min vän, knåda. Du kan få justera lite med mjölmängd mm om det blir för kladdigt. Degen ska bli smidig. 5. Rör ihop smör/kanel/socker-geggamojan. 6. Kavla ut en avlång platta. 7. Bre på geggamojan och rulla ihop plattan, precis som då du gör vanliga kanelbullar. 8. Skär ut små kanelsnurror. 9. Stick igenom en grillspett av trä genom snurrorna, två stycken på varje pinne. 10. Lägg kanelåttorna på bakplåtspapper. 11. Pensla på ett uppvispat ägg. 12. Strö över lite pärlsocker. 13. Tjonga in i ugnen på cirka 210-225° (beroende på hur varm ugn du har, vår är varmluft och det räcker ofta med 210° då) i tio minuter, sen är de klara!

Överkurs är att pudra över florsocker då de svalnat. KAN ha blivit lite too much i sockerväg. Men men.

Goda blev de i alla fall! Ett bra tips om du inte orkar/hinner göra vanliga kanelbullar men vill ha något gott till fikat och barnens utomhuslekar. De går däremot inte att lägga på en vanlig grill, som pinnbröden. Kan vara bra att veta.

Se bara till att de inte springer omkring med de vassa träpinnarna och sätter dem i halsen… Våra ungar fick snällt sitta ner på trappen och äta dessa.

 

 

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..