Söndagar är mina favoritdagar då det gäller att ta tag i städning. Antingen den klassiska städningen, som att dammtorka, dammsuga och sådant. Men även allt annat som i svepande ordalag kan tillskrivas rubriken ”Städa”. Alltså följande:

• Tvätta fönster
• Renbädda
• Tvätta – och vika tvätt/sortera i lådor
• Städa i lådor (kökslådor, kontorslådor, mm)
• Garageröjning
• Rensa i barnens rum (hur länge sedan var det egentligen de lekte med Ben10-prylar? Och den där gamla dockvagnen, kan den kanske få ett nytt hem?)
• Sortera papper och slänga saker från kontoret
• Sätta upp nya gardiner, skruva upp hyllor, sätta upp speglar, rama in foton
• Möblera om

Jag tillhör det ovanliga släktet människor som är både bra på att stöka till OCH att städa. Jag gillar nog båda delarna lika mycket också, dessvärre. Det hade varit enklare om jag varit pedantiskt lagd (som min man), men i perioder så stör jag mig inte på att det blir lite rörigt. Jag har ett stressigt jobb och liv och då är det svårt att ha ett flawless hem.

Samtidigt så är det få saker som gör mig så LUGN och HARMONISK som ett välstädat hem. När allt ligger på plats, då det är lätt att hitta och huset utstrålar kontroll och ser inbjudande ut. När man inte får panik över oväntade besök och slipper hetsstäda så fort mamma eller barnens kompisar bestämmer sig för att komma över på en spontanfika. Jag tycker själv att jag har blivit rätt bra på att städa, eller i vart fall ta tag i surdegar innan de växer sig till skyskrapor. Här kommer mina tips!

Flinkenbergs 12 bästa städtips

 1. Prioritera att bädda sängen. Om du inte hinner med något annat just den dagen, se åtminstone till att bädda sängen omsorgsfullt (helst allas sängar i hushållet, såvida du inte har drillade/uppfostrade barn som självständigt tar hand om detta). Sängen är den största möbeln i ett rum och den som drar flest blickar till sig (särskilt i obäddat skick).
 2. Överkurs till punkt 1 är att ha ett överkast till sängen, då ser den inte lika ”naken” ut. Dessutom är det att föredra ur hygienisk aspekt, eftersom folk ibland använder sängen som sittplats och kanske kommer med kläder som de haft på tunnelbanan eller i skolan mm, varpå det kommer rätt mkt baciller till din sängmiljö. Vilket du inte vill.
 3. Badrum går rätt fort att hålla fräscha, men kräver kontinuerlig övervakning! Jag vet inte hur det ser ut hemma hos er, men hos oss bildas en äcklig hinna av saliv, slem, hårstrån och tandkräm i handfaten så fort man vänder ryggen till – ackompanjerat av tandkrämsstänk på spegeln. Och handduken för att torka sig då man tvättat händerna är ofta solkig och fuktig. Jag är rationell av mig och brukar helt enkelt fukta den solkiga handduken och torka av ytorna samt handfaten med den. Sen slänger jag den i tvätten och hänger fram en ny. Klart!
 4. Satsa på flera billiga tvättkorgar/påsar istället för någon enstaka finare som är klumpig. Vi har såna där praktiska med handtag från Ikea, tre stycken. En korg per badrum (2 st) för smutstvätt – och en för att transportera the shitloads av kläder som ständigt är i rotation från de olika våningarna i huset och tvättstugan nere i källaren.
 5. Avsätt sju minuter per dag för att städa undan det värsta. Fem minuter kan räcka, men för oss gör det aldrig det. På sju minuter hinner du släcka följande bränder: sopa bort smulor från köksbord, vattna blommorna, fylla diskmaskinen, gå ut med soporna, plocka upp kläder och annat från golvet (största stökorsaken hemma hos oss! Våra barn råkar ”tappa” allt de äger just på golvet…), vika en filt/pläd i soffan fint och ”puffa till” kuddarna i soffan. Bädda sängen är exkluderat från dessa minuter dock.
 6. Döda tristessen genom att lyssna på musik då du städar! Du kan även lyssna på en podd, vilket har räddat mig flera långa pass i trädgården under rabattrensning, eller då jag kör ett långpass nere i tvättstugan.
 7. Avsätt cirka en timme per vecka för att göra något som underlättar din vardag den kommande veckan/perioden. Det kan vara saker som att tvätta exakt alla kläder och vika dem. Eller att sätta dig och gå igenom barnens alla pysselgrejer och kasta ritpennor som inte fungerar, arkivera teckningar (eller ehrmm… ”råka” lägga dem i pappersåtervinningen), sortera din egen underklädes/strumplåda och kasta trasiga saker/komplettera med det som behövs (så slipper du framtida frustration), gå igenom barnens ytterplagg och skor (har alla gummistövlar? Var finns de i så fall? Och vårjackor, hänger de lättillgängligt?), städa i besticklådorna och kryddlådorna och kolla vilka kryddor som behöver kastas (kolla datummärkningen!) eller fyllas på. Du kan även stryka de plagg som behöver strykas (inte för att jag någonsin gör det, men jag jobbar ju i mjukisbyxor vilket kanske inte alla gör) och gå igenom vilka kläder som behöver lagas, sy i knappar eller liknande. Annat jag brukar göra en genomgång av då och då är hygienartiklar och kolla igenom familjens eltandborstar (alltså byta borsthuvuden och rengöra tandborstarna som brukar se ut som slemmiga monster efter en tid), se till att det finns tandtråd, tops och toapapper samt schampo och balsam, deodorant mm. Du kan även gå med saker till återvinningen och tömma förbrukade batterier, glas/flaskor, kartonger, mm.
 8. Gör rent gosedjur eller sammetskuddar mm med en klädvårdsrulle. Perfekt sätt att ta bort dammet ifrån vissa ytor!
 9. Investera i flera uppsättningar sängkläder. Anledningen till att många drar sig för att tvätta sina sängkläder så pass ofta som man bör (en gång i veckan!), är för att det tar rätt mkt tid att tvätta och torka dem. Har man inga att byta med så kan det sluta med att står där sen på kvällen och inte har rena eller torra sängkläder att byta till. Jag tycker också detta är ett stressmoment och anser att man egentligen aldrig kan ha för många uppsättningar sängkläder! Det är dessutom roligt och ger lite förnyelse åt hemmet.
 10. Använd billiga toalettborstar – och byt dom ofta. Gärna sådana för typ 9 spänn på Ikea! Jag har aldrig förstått poängen med eleganta toalettborstar som står i ett porslinställ eller liknande. Så sjukt äckligt efter ett tag. Har du lust att rengöra ett sådant…? Nä, skulle inte tro det. Köp av plast och byt efterhand.
 11. Gör eget rengöringsmedel! Om alla dödskallemärkta kemikalieflaskor är slut i städskåpet kan du testa följande husmorsknep till rengöringsmedel: Blanda 4 msk bikarbonat med 1 liter varmvatten. Fyll en sprayflaska med detta och spraya på ytor som behöver rengöras, torka bort med torr trasa eller mikrofiberduk.
 12. Använd diskmaskinen för annat än porslin. Plastleksaker (snuskigt lego, anyone?), tandborsthållare, flipflops (!), hårborstar, duschborstar, diskborstar, sopskyfflar, vissa verktyg som skiftnycklar och skruvmejslar och avtagbara dammsugarmunstycken. Placera vissa av dessa saker i besticklådan för att hindra dem från att slungas iväg under tvättningen. Jag ÄLSKAR att utnyttja diskmaskinen till fullo!

En av våra tvättkorgspåsar med handtag från Ikea!

Foto iStock, privat

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..