En uppskattad dessert så här under varma månader är en kolasemifreddo, alltså glass på italienskt vis. Den är väldigt enkel att göra och jag har modifierat receptet något på mitt vis eftersom jag älskar lite sting av kaffe i glass. Ta med denna på nästa parmiddag och du kommer att behandlas som en drottning!

Flinkenbergs italienska kolasemifreddo med kaffesmak

(Räcker till typ 6 vuxna, kanske fler om ni inte är så glupska)

2 stora äggvitor
3 dl vispgrädde
Drygt en halv burk dulce de leche
1 dl strösocker (har du muscovadosocker ger det fin smak)
1 msk starkt kaffe
Krossade, finhackade hasselnötter

Gör så här: Vispa äggvitorna och sockret till hårt skum. För över fluffet till en separat skål. Sedan vispar du grädden väldigt hårt. Klickar därefter ned dulce de lechen i grädden och rör ihop med en sked (inte med elvisp!). Tillsätt äggvitefluffet och det starka kaffet och rör ihop allt med varsam hand tills du får en koladoftande ljuvlig massa.

Trä därefter en bit plastfolie över en form som semifreddon ska stelna i. I denna häller du sedan i hasselnötshacket i botten. Sedan välter du ned semifreddosmeten och tjongar in allt i frysen. Det tar cirka 4 timmar innan den stelnat helt.

Överkurs 1: Helst ska du servera semifreddon med en kaffesirap med chokladsmak. Den gör du av 0,5 dl Kahlúa (kaffelikör), 1 dl ljus sirap, 1 msk kakao och 1 tsk espresso/starkt kaffe. Låt dessa ingredienser sjuda ihop i en kastrull och häll sedan över såsen i en såssnipa, den ska vara varm då den hälls över den italienska glassdesserten.

Överkurs 2: Gör en italiensk tårta av alltihopa och använd en kladdkaka som botten. Du kan läsa hur man gör detta här!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..