Dessa svarta, matta barstolar/pallar till köket har vi fyndat från Bosättningspiraten. Jag hade länge retat mig på de gamla vita pallarna i snirklig stil. De var från Jysk och kostade typ fem öre och ett halvt snöre, men höll därefter också – alltså inte alls. De blev vingliga, rangliga och dessutom missade vi korkat nog att mäta korrekt höjd på dem innan vi köpte dem. Så de har alltid varit liiite för höga så att gästerna som sitter på dem knappt får in låren under köksön, haha…

Dessa är i rätt höjd och bryter av fint mot den övriga sekelskiftesstilen i vår lantkök tycker jag! Dessutom matchar de den stora svarta taklampan.

Jag brukar få många frågor om vår marmorskiva i köket. Är det ett hållbart material? Dyrt? Är det inte svårt att parera fläckar? Hur rengör vi det? Och så vidare.

Här kommer ett ärligt svar: marmor är 1. Dyrt (vi har en av de dyraste stenarna, carrara-marmor). 2. Opraktiskt i det avseendet att det lätt uppstår fläckar. 3. Hållbart (tycker det står pall för slag och smällar rätt bra). 4. Otroligt vackert och tidlöst.

För oss har det inte varit några större problem med att hålla efter marmorn. Vi går inte och gnussar med sån där polerings-impregnering i tid och otid och vi har tre barn som alla sitter och käkar frukost vid den där köksön flera gånger i veckan. Plus att vi har middagsgäster som slår sig ner och tar en drink där på helgerna.

Det vi är noga med är dock att snabbt torka av ytan om något av känslig karaktär kommer i kontakt med marmorn. Då menar jag saker som missfärgar materialet: kaffe, rödbetor, blåbär, rödvin eller olika sorters citronsyror från citrusfrukter (kan verka frätande på materialet). Detta för att vi lärde oss en läxa och råkade skapa en fläck nästan direkt då köksön var ny, när en kaffekopp utan fat fick stå en natt direkt på skivan och hade lite kaffespill under sig. Då blev det en rund ring till fläck (som förvisso försvann med tiden). Inte ens vattenfläckar kan du lämna kvar på en marmoryta, det kan också ge fläckar! Du måste helt enkelt alltid torka av ytan – och inte med starka rengöringsprodukter som kan slita på stenen.

Tittar man i olika vinklar så är marmorskivans ytan lite konstig och ser liksom matt ut på vissa ställen och glansig på andra och texturen känns ojämn. Men marmor är ett sådant material, man får liksom gilla läget helt enkelt!

Vi kör ofta fashion före function i vårt hem vilket provocerar många. Men det är vårt val. Vi låter inte barnen äta utan underlägg, vi torkar noga efteråt och vi låter inte rödvinsfläckar ligga oupptäckta. Vi är om oss och kring oss och då funkar det helt utmärkt. Vi har även haft vit skinnsoffa under småbarnsåren vilket många höjde på ögonbrynen åt… Men det funkade också!

Vill du väldigt gärna ha en marmorskiva så köp det! En investering för livet som är vacker att se på. Men om ovanstående beskrivning skrämmer dig – köp ett tåligare material som komposit eller liknande.

 

 

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

LOADING..