5 tips för att undvika de vanligaste nybörjarfelen i trädgården

God morgon, eller god förmiddag snarare!

Den senaste tiden har jag tagit det skapligt piano och boostat välbefinnandet med trädgårdsarbete. Jag har helt gått upp i det livgivande klorofyllet, vilket medfört att trädgården kring vår sekelskiftesvilla är på gång!

Sedan 12 år tillbaka har jag bott i hus med tillhörande trädgård. Dvs jag har under 12 års tid kört ”trial and error” i trädgårdsodling.

Jag har under dessa 12 år  kommit fram till följande enkla förhållningsorder för att lyckas med mina planteringar:

1. Plantera rätt växt på rätt plats. Försök inte motverka naturlagarna det blir bara jobbigt. Växter som vill ha sol ska stå i sol, och växter som vill ha skugga ska vara i skuggan.

2. Jorden och framför allt gödslingen är a och o. Växter älskar hönsgödsel (finns i pelletsform för den som tycker att det luktar skunk med hönskompost)!

3. Plantera inte för tätt. Växter som trivs blir större än du tror och även om det ser tasigt och glest ut till en början, blir det snyggt och inte hysteriskt trassligt sedan.

4. De flesta växter tål mer än man tror. Flytta, dela och flytta igen, otroligt vad de tar sig snabbt! Har man tålamod att vänta och dela sina växter efterhand behöver det heller inte bli så dyrt att anlägga en trädgård.

5. Vattna, vattna och åter vattna. Vattna även när det regnar! Det kommer sällan tillräckligt med regn för att rötterna ska få sitt. Gräv i jorden efter en regnskur får du se, 1 dm ned i backen = torrt.

Rabatten på framsidan (eller är det baksidan, vi kan inte bestämma oss) har äntligen blivit fixad. Jag valde växter som sköter sig själva på sikt.

Buxbomsklot, för att de ger lugn och struktur, och så är de vintergröna. Blodfläder valde jag för den vackra färgens skull, älskar de där nästan svarta bladverken som blir en vacker kontrast till det gröna, och så är den mer lättsam än den japanska lönnen. Funkia (tuvorna som är längst ut till höger och vänster), för att den är vacker och anspråkslös vad gäller kravet på sol. Mellan alla plantor sitter små murgrönor, som knappt syns. Tanken är att de ska bilda en tät matta och hålla ogräs borta.

Rabatten ser lite tom och fjuttig ut just nu, men som sagt, jag har tidigare i mitt liv planterat alldeles för tätt och det har inte blivit bra, så nu gör jag rätt från början istället. Det är enklare att fylla på efter ett tag än att trassla ut en massa växter som växer på varandra…

En fin Kristihimmelfärdsdag önskar jag er!

Kram kram Helena

  1. Härligt med trädgårdsarbete, man lär sig med åren

Comments are closed.

LOADING..