Så lyckas du med nätauktioner – Guide för nybörjare

Glasbord: PK 61, Poul Kjaerholm – Svart fåtölj: Ox Chair, Hans J Wegner – Skinnsoffa: LC-3 Le Corbusier – Lampa: 2097, Sarfatti – Tavla: Okänd kostnär – Köksbord med marmorskiva: Okänt ursprung – Stålfåtölj: Diamond Chair, Harry Bertoia – Oljemålning i blått och gult: Välgörenhetsauktion på Lauritz.com där konstnärer donerade sina verk och pengarna gick till utsatta barn.

.

.

Drömmer du om det fantastiska klippet?

.

Drömmen för många är att göra det där fantastiska jätteklippet på en auktion. Ni vet när man lyckas med konststycket att vara den enda personen som inser det egentliga ekonomiska värdet i det som auktioneras ut och gör världshistoriens bästa köp när man kommer över en äkta Svanen för 500 kr!

Sorry, måste göra er besvikna här, det kommer inte att hända! Aldrig! Inte på en nätauktion i alla fall… Auktionshusen och de som sysslar med auktioner har alldeles för bra koll på vad saker är värda idag. Internet gör detta möjligt och krymper således chanserna till att få till det där vansinnigt sköna klippen.

Men misströsta inte för det, det är nämligen fullt möjligt att göra riktigt bra affärer ändå!

För att lyckas behöver man känna till ett antal saker. Sedan underlättare det förstås om man får några ”hemliga tips” också.

.
Jag kommer att ge er båda 🙂

.

 

Hur fungerar det?

.

1. Nätauktionerna fungerar som så, att auktionshuset lägger löpande upp det som ska auktioneras ut på en ständigt rullande sajt. Man kan oftast välja att lista objekten efter antingen senast inkomna, högsta eller lägsta pris, kortast tid kvar, typ av objekt eller formgivare.

2. För att kunna bjuda på varorna behöver du ”skapa ett konto”. Det går lätt och är helt självinstruerande. Ha ditt kontokort till hands för registrering.

3. Auktionen pågår fram till ett givet datum och klockslag. Du kan följa nedräkningen online.

.

.

Vad innebär begreppen?

.

För att kunna handla på auktion är det bra att känna till vad följande begrepp innebär

1. Utropspris = Det pris auktionshuset värderar varan till, det de tror att den kommer att säljas för. Det priset är ett slags genomsnitt på vad just den varan brukar klubbas för.

2.  Aktuellt bud = Det senast lagda budet, det bud som leder budgivningen. Om du budar blir det en summa över den summan som är aktuell. Ofta handlar det om 100-150 kr eller så. Generellt sett kan man säga att ju högre priset är desto högre är ”nästa bud”.  Titta på ”budhistoriken” så ser du hur mycket varje bud ligger på.

3. Bevakningspris = Vissa auktionshus använder sig av sig av ”Bevakningspris”. Det är rätt och slätt den lägsta summan säljaren kan tänka sig att sälja sitt föremål för. Det innebär att även om du är den enda budgivaren får du lov att ”bjuda över dig själv” fram till det att du nått upp till bevakningspriset. Det är inte alltid det framgår att ett ”Bevakningspris” finns förrän du lägger ett bud. Det är inte alla auktionshus som har det och det är heller inte alla varor som har detsamma. Du märker snart vilka de är. Bevakningspriset är hemligt, men brukar ligga runt 25% under utropspriset.

4. Maxbud = Maxbud fungerar som så att du lägger in det maximala beloppet du kan tänka dig att betala för varan så sköter datorn budgivningen. Ett exempel – Aktuellt bud är 100 kr, du lägger ett maxbud på 700 kr, datorn lägger då bud åt dig på 200 kr = du leder budgivningen! Sedan dyker det upp någon som bjuder 300 kr, då lägger datorn automatiskt ett bud från dig på 400 kr och så fortsätter det upp till 700 kr om och när nya bud kommer. Kommer inga nya bud vinner du budgivningen på det sista budet datorn lade åt dig.

.

 .

Vad kostar det?

.

Det är viktigt att känna till att det tillkommer ett antal kostnader på vinnande bud, dvs ”klubbslaget”.

1. Klubbslagsavgift =En avgift på runt 100-lappen som tillkommer på alla köp.

2. Provision = Auktionshusets påslag på vinnande bud, det brukar ligga runt 20% på klubbslaget. Kolla villkoren för säkerhets skull.

3. Följerätt = Följerätt kallas även droit de suite eller konstnärsavgiftoch det är en avgift som tillkommer vid vidareförsäljning av konstverk och brukskonstverk. Den är en upphovsrättslig ersättning till konstnären (upphovsmannen) under dennes livstid och därefter till dennes arvingar under sjuttio år efter det år då konstnären avled. Avgiften beräknas på klubbat pris och beloppet är 5 % av klubbat pris eller lägre. Detta är vanligast när det gäller konst.

4. Kortavgift = Några auktionshus tar betalt för att du betalar med kort. Det börjar försvinna, men kolla villkoren för säkerhets skull, det kan röra sig om någon hundring och är vanligast på utländska sajter.

5. Frakt = Fraktkostnaden är tyvärr en ganska stor kostnad i sammanhanget. Minsta lilla tavla kan kosta några hundra att få hemskickad. Auktionshusen har ofta utlämningsställen/filialer i olika städer, och det är då möjligt att få något som ropats in i en del av landet flyttad, mot en kostnad, till ett utlämningsställe/filial där du själv kan hämta. Det blir oftast lite billigare. Vill du ha det hemskickat hjälper auktionshuset till med det genom att koppla ihop dig med ett antal lämpliga fraktfirmor, så får du förslag på vad det kan kosta. Det låter lite krångligt men är det faktiskt inte! Allt sker via mail!

 .

.

Så hittar du guldkornen!

.

1. Följ auktionerna slavisk! Är du på jakt efter en speciell sak – ta reda på allt du kan om den. Kolla klubbslagen några år tillbaka i tiden (googla ”saken” + auktion + klubbslag). Kolla alla tillgängliga auktioner (googla ”saken” + auktion). Jag brukar börja med att välja ”Bilder” istället för Webben på Google när jag söker. Då vet jag att det blir exakt rätt ”sak” direkt. Det är absolut väsentligt att känna till vad priserna brukar ligga på för att inte dras med i budgivningen och betala överpris!

2. Om du hittar precis det du vill ha, ”men skicket är inget vidare”, kolla med tapetserare och snickare vad det kan kosta att renovera. Tänk bara på att en omklädd eller renoverad designmöbel inte är lika mycket värd som en i originalskick. Passa dig så att inte snålheten bedrar visheten och du i slutändan faktiskt får betala mer än vad saken faktiskt är värd. Vänta istället till en originalpryl dyker upp, eller låt renovera men se då till att inköpspris + renovering = lika mycket eller mindre än vad andra renoverade möbler av samma sort gått för de senaste åren.

3. Kolla varje dag vad som kommer in, eller om du letar efter något speciellt, bevaka den varan via olika tjänster på sajten. De flesta sidorna har tjänster där du kan följa budgivning etc via mail. Dvs du får mail när det är 1 dag kvar eller 1 timma kvar till klubbslag osv. Budar du får du också automatisk mail när du blir överbjuden. Du kan också hos vissa anmäla att du är intresserad av en viss möbel. När den sedan kommer in till försäljning får du ett mail!

 .

.

Hemliga tipsen för en lyckad budgivning!

.

1. Det är alltid lättare att vinna en budgivningar som slutar kl 17.00 en tisdag (alla lagar mat och hämtar barn på dagis) än en budgivning som slutar kl 20.00 en söndag (alla har precis öppnat datorn för att uppdatera sig inför kommande vecka)! Tänk efter – när har folk tid att hänga runt på auktionssajter och när har de det inte?

2. Lägg inga bud förrän max ett par min kvarstår (helst 1 min eller mindre om du har tillräckligt med is i magen) för att inte trissa upp priset i onödan. Läggs bud i sista sekunden (när det är typ 1 min kvar) förlängs budgivningen med någon minut. Har du tur är det någon som lagt ett lågt maxbud (och således inte sitter vid datorn) som leder budgivningen och inte märker att du bjuder över förrän det är för sent!

3. Lägg själv ett maxbud när det är 1 min kvar, det kan skrämma iväg en annan budgivare som då tänker att ”shit, här är det någon som vet vad den vill ha, detta kan dra iväg” och så hoppar denne av.

4. Bestäm redan innan hur mycket du vill betala för en pryl. Är aktuellt bud redan över det priset, bry dig inte ens om att haka på. När du sedan ger dig in i en lämplig budgivning, håll dig fortsatt till en plan med ett maxbelopp du kan tänka dig betala, och låt dig inte ryckas med i en galen budgivning! Saken du så hett önskar lägga vantarna på kommer att komma ut igen och igen och igen, bara du har tålamod att vänta på rätt läge. Plötsligt händer det!

5. En regel vi har här hemma är att aldrig buda över utropspriset. Hoppa av om utropspriset uppnås. Håller man sig under utropspriset vet man att man förmodligen har gjort en mycket bra affär!

6. Ha en miniräknare med dig när du budar, så att du hela tiden kan hålla dig uppdaterad på totalpriset (som skiljer sig mycket från klubbslaget).

7. Ladda hem appar från auktionshusen (de som har), så kan du buda oavsett om du är på promenad eller sitter i bussen/bilen eller är i skidbacken.

8. Lägg skambud som maxbud och hoppas på tur! Detta kan fungera på saker som inte verkar vara så ”inne” just nu men som du ser storheten i.

9. Skaffa dig ett konto och logga in i god tid innan auktionen löper ut så att du inte behöver stressa med det när det börjar hetta till. Det är också bra att följa budgivningen och läsa budgivarnas mönster innan du ger dig in i leken. Är det någon som är het? Hur många budgivare är aktuella? Har någon lagt maxbud? Är Bevakningspriset uppnått osv.

.

.

Slutligen!

.

Det är sjukt kul, och har du tillräckligt med tålamod kommer du till slut att kunna köpa den där hett efterlängtade saken till ett vettigt pris en bra bit under nypris och du kommer att känna dig som en vinnare!!

.

.

Lycka till!

 .

Kram kram

Helena

 

 

 

 

 

  1. Kristin skriver:

    Jättebra och informativt! Får nog testa det där med nätauktion, verkar roligt. 😀

  2. Tina skriver:

    Minns ett avsnitt av Oprah Show där någon funnit 2 st Svanen av A.J i en container, i utförandet Cognac dessutom. Gaah!!
    Själv köpte jag min första möbelklassiker hos LAURITZ till bra pris. En Wassily av Marcel Breuer som nu pryder ena hörnet i vårt kök:-).

Comments are closed.

LOADING..