När vuxna mobbar barn i Aftonbladet

I skolan hade det kallats mobbning

Vad är det för fel på folk? Varför vill journalister, rubriksättare och diverse vuxna artister till varje pris ta ifrån en 17-årig kille möjligheten att för en kväll, eller möjligen ett par dagar, få vara en lycklig vinnare fullt ut? Vad är det som gör att de här personerna tycker sig ha rätten att helt ogenerat, kritisera och göra ned en omyndig tonåring som ännu inte lämnat målbrottet, inför hela Svenska folket. Och hur kommer det sig att Aftonbladet låter detta ske på deras konto, helt utan att skämmas ett minsta dugg?

Smaken är bekant som baken och alla har rätt till sin egen åsikt, men snälla nån här handlar det om ett barn som precis vunnit Sveriges största musiktävling. Är det verkligen nödvändigt och känns det på riktigt ok att jämföra ett barns musikaliska framträdande med ”En mikrovågsugn som står och surrar i köket” eller ”En tvättmaskin som småbullrar på 40 grader i badrummet”? Herre Gud, det hade ju kunnat vara din unge Markus Larsson!

Sen undra jag vad som hände med segerrapporteringen och rubriker som ”Grattis Frans du är en vinnare!!!”, ”Frans tog hem priset, nu håller vi tummarna inför Eurovision Song Contest”, ”Frans sopade mattan med konkurrenterna”? Vart tog alla de positiva texterna, superlativen, de glada tillropen och segerrubrikerna vägen? De uteblev till förmån för ”De dömer ut Frans: Har inte en chans”, ”Frans vinnarlåt är en droppade kran” och så toppas rapporteringen med ”Här är Frans betyg från skolan” och en massa förvirrat dravel om Danny och Molly och ett påstått frieri, som visade sig ha ägt rum redan för flera veckor sedan. Och så, kanske värst av allt – bilder av två gamla stötar (Tommy Körberg och Claes af Geijerstam) som dömer ut grabbens chanser i den stora finalen fullständigt. Varför väljer Aftonbladet att göra såhär? Jo, därför att det är sån skit som säljer. Det är intriger och ”avslöjanden” och ogenerad kritik och slag under bältet som folk vill ha, det är sånt som genererar de i mediabranschen så hett efterlängtade klicken, och då spelar det liksom ingen roll att det är ett barn som råkar hamna mitt i skottgluggen…

Det som både Markus Larsson och övriga Aftonbladet verkar ha glömt är att den här typen av kommentarer i skolan kallas för mobbning. De är just det här som sliter hjärtat ur drabbade barn och föräldrar runt om i landet varje dag. Det är sånt här som gör att många barn får ont i magen bara av tanken på att sportlovet är över och de måste gå tillbaka till skolan, eller kanske ännu värre, överväger alternativen…

Vad är det för signaler ni vuxna människor sänder ut till alla barn som idag ville läsa om sina idoler i er tidning? Att det är ok att helt utan någon som helst konstruktiv ådra kritisera andras prestationer helt öppet och offentligt? Att det är ok att göra sig lustig över någons scenframträdande? Barn gör som bekant som vi gör och inte som vi säger, så det spelar liksom ingen roll att Aftonbladet vid 47 tillfällen sedan 2011 lyft frågan om mobbningsproblematiken i landet i sin tidning, när de själva ägnar sig åt just detsamma!

Om vi någon gång ska kunna få bukt med problemen med mobbning måste vi alla börja gräva där vi står. Hur uppför jag mig mot andra? Är jag en god förebild för mina och andras barn? Det går inte att bara prata om problemen när de redan finns där, arbetet måste börja tidigare och överallt, till och med i en blaska som Aftonbladet.

Kram kram

Helena

Här finner du fler inlägg i bloggen Drömhus

 

 1. Hej, har läst din blogg i många år och låtit mig inspirerats av dina bilder. Jag har aldrig lämnat någon kommentar tidigare, för jag har aldrig känt att jag behövt det. Men idag känner jag annorlunda: JAG VILL BARA SÄGA TACK, ett fantastiskt bra inlägg!!! Skäms AFTONBLADET, Heja FRANS!!!

  Hälsningar Camilla

  Hälsningar Camilla

 2. Ja herregud, jag har också förundrats, både igår och idag. Inte vara av Aftonbladet, det gäller flera stora tidningar, och massor skit skrivs bland kommentarerna. Fine att en inte gillar låten och hade en annan favorit men det är trots allt bara melodifestivalen. En skulle ju kunna tro att det faktiskt var något riktigt viktigt (för somliga är det säkert det, inte minst artisterna men för gemene man/kvinna tror jag att ”problemet” förvinner ur tanken ganska snart). Tänk om folk skulle vara så här engagerade när det verkligen gäller, och lägga sin energi på positiva saker istället för att ösa ur sig elakheter. Vilken mycket bättre värd vi hade levt i.

 3. Fantastiskt bra rutet Helena!! Jag har inte läst rapporteringen efter Mello, ooorkar inte med alla rubriker och dålig text överlag runt alla de här eventen, det räcker liksom att se själv och ha sin egen uppfattning – och OMDÖME. Det som tycks saknas helt ibland ute i medierna, inte minst de sociala där påhopp är vardag. Gah någon borde knipsa dem i näsan. Kram Milla

 4. Så bra skrivet Helena!!
  Håller med dig!!jag blir fundersam och orolig över det hårda och kalla klimat som genomsyrar så mkt i vårt samhälle idag, allt ska vändas och vridas negativt. Människor som vill väl och uttrycker humanistiska medmänskliga värderingar förlöjligas.
  Ibland känner jag mig som ett stort frågetecken kring vår samtid.

 5. Håller med dig… Jag gillade egentligen inte bidraget som sådant utan röstade på annat men tycker Frans är en fantastisk kille som förtjänar ALL respekt. Det verkar som om ”ger man sig i leken in, får man leken tåla” är det som pressen ursäktar sig med men jag undrar som du också antyder, hur de yänker när de försöker sänka en så ung människa. Har själv en son på 18 och skulle spricka av ångest om han blev kommenterad och påhoppad på det där sättet. Usch.

 6. Heja dig och heja Frans! Så himla bra skrivit av dig, verkligen. I och med att jag själv är från Ystad och känner till Frans berör det mig så klart lite extra, och blir så less av att läsa allt som skrivs. Håller med dig till punkt och pricka! Kram Vendela

 7. Superbra rutet! Hade totalt missat allt detta eftersom jag var glad o nöjd med att Frans vann. Ingen borde få utstå ngt liknande! Bra av dig att ta upp det ??

 8. Superbra skrivet! Jag har delat ditt inlägg på min FB-sida nu. Jag hade missat den där ”rapporteringen”. Det var länge sen jag slutade läsa Aftonbladet. Jag vill liksom inte vara med och bidra till en massa skräpjournalistik. Helt obegripligt att man väljer att uttrycka sig så där över huvud taget. Att det sen är gentemot ett barn visar bara på vilken nivå journalisten och tidningen själva är på. Av 1000 positiva kommentarer så svider en elak kommentar mera. Jag kan tänka mig att Frans och hans familjs glädje över vinsten överskuggas en hel del av såna där elaka dumheter! Usch!

  Ha en fin start på veckan!

  Kram Lena

 9. Bra!!! Jag reagerade på samma sätt när jag läste på Aftonbladet igår. Mobbning på hög nivå. Och av vuxna? det kunde lika gärna ha varit min dotter det handlade om. Aftonbladet ska be Frans om ursäkt. Offentligt!

 10. Hej!
  Fantastiskt bra inlägg!! Instämmer till 100%. Det är ett välbehövligt och sunt inlägg till skillnad från den osunda hets/skandaljakt som Aftonbladet ägnar sig åt. Hoppas bara att du mailat det direkt till Aftonbladets ”journalist” också. Jag kommenterar aldrig, men detta inlägg förtjänar en massa kommentarer! (Har själv en son i samma ålder som Frans, men som tur är är han inte med i ESC, så jag slipper läsa nedvärderande kommentarer om honom……)

 11. Detta tycker jag är ett mycket alvar problem! Mycket bra skrivet och jag håller med dig till 100%!

 12. Du satte ord på mina tankar, helt paff av rubrikerna igår och allt det negativa som haglade över årets vinnare.
  Det lät ju onekligen lite annorlunda förra året…. Och då var man även snabb att hylla Måns eftersom han tar ställning och engagerar sig mot mobbning.
  Bra skrivet Helena, jag kommer att länka till ditt i lägg i min blogg lite senare.

  Kram Anette

 13. Ditt inlägg värmdei hjärtat efter Aftonbladets artiklar. Markus Larsson kan inte bättre har jag kommit underfund med sen länge. Tror han missat något i sin utbildning, om han ens har någon.
  Musikartister borde också lära sig att hålla sig till sång!
  Vackert att läsa ditt inlägg.
  Mme Fellini

 14. Hej Helena!
  Såååå bra skrivet! Detta är vad de borde publicera.
  Man undrar om de helt tappat omdömet när det kommer till journalistik och stoltheten för sitt jobb..?
  Bra där!

 15. Jag har följt och inspirerats av dig i flera år och tyrkar alltid dina inlägg är toppen men idag måste jag bara kommentera – TACK, tack för att du är du och tack för din klokhet och uppriktighet! Ingen kunde sagt det du säger bättre! Du är toppen och jag önskar och hoppas att vi alla kunde tänka som dig och att Markus Larsson han själv fick argumentera mot dig! Fy skäms Markus och alla andra i detta avlånga land som inte ger våra barn och ungdomar den framtidstro dom behöver för att klara den värld vi lever i idag! Tack igen och stor kram till dig – du är toppen!

 16. Då kan man vända på Aftonbladets artiklar..det är ju faktiskt en hel del svenskar som röstat fram Frans.. är de oxå intelligensbefriade då?? Varför har vi en tävling om inte svenska folket får tycka vad de vill??? Svenska folket har röstat fram Frans för de tyckte han var bra och att de tror att han kan göra Sverige stolt!! Jag röstade oxå på honom.
  Det kommer alltid finnas sur katter som tycker annorlunda.. det köper jag.. men därifrån att gå över o mobba DET är INTE ok!! Fick lära mig att har man inget snällt o säga var tyst.. för varje elak kommentar krävs tio snälla för att sudda bort den elaka..
  Jättebra inlägg Helena!!

 17. Håller med dig till 100% !!
  Bra att någon säger ifrån och det borde vi nog alla göra oftare.
  Hälsn. Ulrika,
  som följer din blogg dagligen???

 18. Hade själv dessa tankar när jag läste rapporteringen från Melodifestivalens final. Jag var på plats på lördagens genrep och redan då var det ingen tvekan om vem som var folkets favorit – FRANS. Skönt att läsa dina rader Helena och jag håller med till 100 procent i det du skriver. Skäms att se dessa åsikter från luttrade journalister på pränt. Håller även med tidigare som skrivit inlägg att de nedsättande kommentarerna om vinnarlåten även klankar ner på alla de som röstat på denna låt. Frans låt vann ju folkets röster och kom en ynka poäng från att vinna även de internationella jurygruppernas omröstning. Och märk då att de består av människor från musikbranschen. Nej skärpning de stora medierna som sysslar med sådan usel journalistik. De som själva satsat stort på artikelserier om förtryck och mobbning. Nej lär som ni lev.

 19. Hej Helena!

  Så himla bra skrivet! Håller med till 100%

  Det var ”Spot on” på din text – och lika tidigare kommentarer kan jag bara instämma, vilken tur att du är du. Du verkar vara varm och ärlig som person och det genomsyrar din blogg. Bra rutet av dig!

  Ha en fortsatt fin dag!

  //
  Anna N

 20. Tack för ett mycket bra inlägg! Jag brukar aldrig kommentera men känner som flera här att jag blir så berörd och måste helt enkelt tacka för att du sätter ord på och belyser detta. Mycket viktigt att lyfta fram. Tack också för en mycket bra blogg i övrigt!
  Marie

 21. Frans låt stod ut från alla de andra bidragen. Det var befriande att höra honom sjunga och se, att man behöver inte ha en massa saker kring artisten. Jag säger bara: Lycka till i Globen. Härligt att se en ungdom framträda på sitt sätt och med sin ungdomliga charm. De gamla uvarna är säkert avundsjuka. De har gjort sitt och inte har de vunnit Melodi Grand Prix.

 22. Läser inte Aftonbladet av just denna anledning. Bara en massa dravel (som ju dessvärre säljer…). Mycket bra formulerat och skäms vuxna människor som gör allt annat än föregår med gott exempel.

 23. Tack för att du ryter till! Själv bojkottade jag flera nyhetstidningar pga all skit som skrivs i dem och anser att alla som tycker detsamma kan göra likadant. Och som jag brukar säga till folk i min omgivning när de gnäller om att tidningarna har dåligt innehåll: Sluta klicka på de där länkarna/köpa den tidningen! Så länge ni fortsätter med det, kommer man fortsätta skriva på det här sättet. Om ingen klickar på påhoppsrubrikerna eller kändisskvallret, så finns det ingen anledning att skriva sånt. Men så länge folk älskar att vältra sig i skit, så är det skit de kommer få serverat på sin tidning. Så enkelt är det. Så det är nog dags att rannsaka sig själv, ja. För gillar man skit, så är det kanske på tiden att tänka om…?!
  Kram på dig!

 24. Jag håller med din mamma och pappa (vi är nog i ungefär samma ålder) Det är så otroligt sant och bra det du har skrivit. Följer din blogg och tycker det just detta att du inte bara visar ”det vackra och tillrättalagda”, utan också har kloka åsikter, som gör din blogg så bra. Trevligt också med ett recept ibland. Kram och lycka till i fortsättningen.

 25. Ett tillägg, jag har inte följt melodifestivalen helt, men vi råkade titta/lyssna en stund på lördag och tyckte att det var mest ”blixt, dunder och hysteriskt dansande” men så dök det upp en kille som sjöng utan allt detta omkring sig, det var bra och det var alltså han som vann!!

 26. Tack för ett bra inlägg! Håller med till 100% , reagerade precis likadant själv. Här går en fantastiskt duktig 17 – årig kille och vinner hela tjotaballongen och Aftonbladet bara skriver en mängd olika negativa artiklar. De borde skämmas!!! Men att hylla Måns som gjorde ett framträdande mot mobbing och sen mobba en ung grabb med ett flertal tramsiga artiklar rimmar illa. Jag blir illa berörd!
  Tack för en bra blogg och bra rutet!!

 27. Tackar för ditt inlägg, vore bra att ffa kvällstidningsjournalister tänkte först och skrev sedan. Tack igen du kloka kvinna.
  Kram från Margareta

 28. Finns inte så mycket mer att säga än att det är så bra skrivet. Du sätter ord på en viktig fråga. Delar på Insta och länkar så klart till dig. Tack Helena!

 29. Jag har inte engagerat mig i schlager-svängen, och därmed inte följt med medias rapportering kring detta, men jag håller fullständigt med dig och tycker det är fruktansvärt att det får lov att gå till som du beskriver!

 30. Tack! Jag blev själv urilsk på de mestadels medelålders män i mitt Facebook flöde som hade ett så stark behov att ge sig på Frans verbalt, man behöver inte säga något alls om man inte har något snällt att säga.

 31. Jättebra skrivet! Vi måste börja visa varandra mer respekt och kärlek istället för att klanka ner. Vuxna måste ta mer ansvar för sina ord o handlingar, barnen lär ju av oss. Önskar Frans all lycka till, du är fantastisk!

 32. Har aldrig kommenterat på en blogg förut, men nu så… jäklar i min lilla låda – stående ovationer och applåder till dig och ditt inlägg Helena! Helt rätt och så bra skrivet.

 33. Hej!
  Tack för åsikter mitt i prick! Aftonbladet har definitivt gjort bort sig (igen?). Det är svenska folket som röstat fram Franz och han gjorde succé. Att Aftonbladet frontar med Körberg och co känns bara patetiskt. Heja Frans – han vinner i Globen!!

 34. Önskar jag kunde dela detta inlägg så HELA Sveriges befolkning kunde läsa detta och förstå mobbning och det du sätter ord på!! Helt sjukt hur illa vuxna människor beter sig!! Frans är helt klart en värdig vinnare!!
  SÅÅÅ HIMLA BRA SKRIVET!!
  Kram till dig!

 35. Bra skrivet!! Tänkte samma sak…

  Hoppas även Aftonbladet kan se denna text + kommentarer! Länka?

 36. Huvudet på spiken! Äntligen! Du skriver så bra! Mobbning på hög nivå! Tack för att du skrev om det!

 37. Har följt din blogg varje dag i flera år och nu är det första gången jag kommenterar! Applåder till ditt inlägg. Håller verkligen med. Tack för att du står upp för våra barn! Och tack för en superbra blogg som är så bra just för att du vågar skriva inte bara om inredning utan också sådana här viktiga saker! Ha en underbar dag! Pernilla

 38. Vuxna är alltid förebilder. Bra eller dåliga. Barn gör som vuxna gör!

 39. Amen på det! Håller med vartenda ord, ”if I were sorry” är en låt som sätter sig, grabben är 17 år och har dessutom varit med och skrivit låten. Hela vår familj var för en gångs skull enig i röstningen av vem som skulle vinna 🙂 Heja Frans!!!

 40. Bravo Helena! Du uttrycker det som vi är många som tycker!! Vi måste visa mer civilkurage i alla sammanhang! Tack!!

Comments are closed.

LOADING..