Tack för allt och välkommen till bloggens nya adress

Sedan det här inlägget skrevs har Hemmafixbloggen flyttat till WWW.HEMMAFIXBLOGGEN.SE 

Efter fem år som bloggare och drygt ett och ett halvt år här på Sköna hem så är det dags för mig att gå vidare.

Jag har trivts superbra med alla fina kollegor här på Sköna hem och Bonnier Tidskrifter, men nu är det dags för förändring. Hemmafixbloggen flyttar nämligen hem till eget domän.

Hoppas att ni vill följa med – från och med idag bloggar jag på www.hemmafixbloggen.se

LOADING..

God jul!

bild

I morgon är den stora dagen som hela december egentligen handlar om. Förhoppningsvis är du snart klar med alla förberedelser. Har du glömt att fixa presenten till morgondagens värd? Lugn!

Här tipsar jag om hur du fixar en snygg och uppskattad present att ta med dig – av ingredienser du har hemma i skafferiet. Och kom ihåg att en så här enkel present är minst lika fin som en du kan handla ute i stressiga julhandeln. Det är tanken som räknas – inte prislappen.

Det här är en Cookies in a jar, eller kakor på burk som man nog säger på svenska. Jag har lagt i alla torra ingredienser i rätt mängder och packat varje lager hårt så att det blir tydliga skikt. Allt mottagaren behöver göra är att tillsätta de våta ingredienserna efter instruktionerna som jag bifogar på en liten lapp.

Supersmarriga chokladbrownies – min favorit! Receptet? Det hittar du här.

Och med det här inlägget vill jag passa på att önska er alla en superhärlig julledighet. Ta hand om varandra och kom ihåg att julen inte handlar om dyra presenter och mat utan om kärlek och sällskap.

Foto: JM Inspiration/Angelica Söderberg. 

LOADING..

Fint till bords

monica-karlstein-hemmafix-juldukning-bordsdekoration
Bara någon dag kvar till jul och du har säkert fullt upp med att hinna klart med förberedelserna. Här visar jag en av sex små tips på hur julbordet – eller varför inte nyårsdukningen om du byter färg – blir något alldeles extra med några få enkla och snabba pyssel. Gör det lätt för dig så att du får tid över till nära och kära.

Gör i ordning ett vackert stilleben som du ställer mitt på julbordet. Det behöver inte vara svårare än så här. Några kvistar granris kanske du kan sno från granen du förmodligen redan har plockat in, utan att det syns. Köp hem några granatäpplen som du sprejmålar med guldfärg och dekorera fatet med lite granris, guldäpplen och ett gäng tranbär. Den här dekorationen blir lika fin i nyårsdukningen men då kan det bli snyggt om du byter färg på duken till vitt eller mörkblått.

Vill du kika på de övriga sex inspirerande juliga bordsdekorationerna så hittar du dem här.

Foto: JM Inspiration/Angelica Söderberg. 

LOADING..

Pimpa dina redskap

Sedan det här inlägget skrevs har Hemmafixbloggen flyttat till WWW.HEMMAFIXBLOGGEN.SE 

metro-hemmafix-diy-monica-karlstein-slevar-brannmarkningspenna

Förvara dina snygga träredskap framme på köksbänken i en stänkmålad kanna från Crow Canyon Home/Sally Voltaire & Systrar. Stänkmålade slevar, burk med rosmarin från Alvhem, träslevar från Slöjddetaljer.

Du behöver inte köpa nytt för att köket ska kännas roligare. Pimpa istället det du har och låt dina redskap stå framme på köksbänken i snygga stänkmålade kärl.

Metro-hemmafix-slevar-monica-karlstein
Den gamla brännmärkningspennan från träslöjden gör comeback. För ett tag sedan visade jag hur du brännmärkte dina träredskap men nu här har jag gått loss på några fler.

Nyligen (13 december) publicerades det här reportaget i Metro. Du hittar fler bilder och instruktioner i steg för steg här.

LOADING..

Duka med granar

monica-karlstein-hemmafix-bordsdukning-juldukning
Många drömmer om en snövit jul. Drömmen kan i alla fall besannas på julbordet i år. Här har jag med hjälp av några tårtpapper, grillpinnar och träkulor gjort en hel snötäckt granskog.

Den här bordsdekorationen är superlätt att göra.

Du behöver

Tårtpapper i 3–4 varierande storlekar, en grillpinne, en gummisnodd, träkulor, sax, limstift. en planka och en borrmaskin eller en syl.

Så gör du

Här hittar du fler inspirerande bilder på juliga bordsdekorationer och bilder och instruktioner i steg för steg till hur du gör dessa granar.

Foto: JM Inspiration/Angelica Söderberg.

LOADING..

Färgglad förvaring

Monica-karlstein-forvaring-barnrum-tag-hemmafix-diy-metro-forvaringstag-dragarbild-obeskuren
Att lära barnen att städa och plocka undan leksakerna är ingen lek. Men med den här förvaringen blir städningen förmodligen lite roligare. Lekfull förvaring måste väl ändå locka till städning, tänker jag. Här visar jag hur du bygger ett förvaringståg till barnens rum.

Du behöver

Förvaringslådor i trä, plywoodskiva, 4 hjul/tågvagn, runda träplator som kan föreställa hjul, färg, trälim, lim för trä och metall, snöre eller en tjock läderrem, ev rundstav beroende på tågmodell. Sticksåg, borrmaskin, sandpapper, pensel, blyertspenna.

Så gör du

Du hittar fler bilder och instruktioner till hur du gör den här roliga förvaringen i form av ett tåg hos Metro.

Mer barnrumsinspiration

1. Sy ditt eget tipitält. 
2. 6 enkla och prisvärda sätt att pimpa barnrummet.
3. 6 hemmafixprojekt som du gör ihop med barnen. 

4. Förvandla furubyrån till barnens drömmöbel. 
5. Klipp din egen mobil till spjälsängen eller vaggan.
6. Bygg ditt eget babygym.
7. Fixa utbytbar väggdekoration till barnrummet.

Monica-karlstein-forvaring-barnrum-tag-hemmafix-diy-metro-forvaringstag-dragarbild-obeskuren

Inköpsställen: Förvaringslådor i trä från Granit, tunn plywoodskiva från Materialbutiken.se, matta från Finlayson, tapet från Mr Perswall.

LOADING..

Snyggt uppåt väggarna

skanstorget_gron_hall_square
Den här inredningsdetaljen ser nästan ut som en stege, men är egentligen en variant av en anslagstavla – gjord av kopparrör och antingen två vajrar, svarta snören eller läderremmar. Jag vet inte riktigt men oavsett så är den supersnygg!

Den här hängande detaljen för upphängning av väggdekoration är nästan som en dekoration i sig. Snygg utan att man behöver hänga upp något på den alls. Men det är ju så klart meningen att man ska göra.

Bilden är lånad från en bostadsannons från Alvhem. Och just den här hängande ”anslagstavlan” har säkert någon köpt men att göra en snarlik själv borde vara ganska lätt. Se den här som inspiration.

Allt jag tror att du behöver är ett par kopparrör, borrmaskin för att göra hål i rörens kortsidor och tråd som kopparrören hängs i och tråd att trä tajt genom rören som du kan trä in papper mellan tråden och rören. Sedan kan du också använda s-krokar och hänga på rören så kan du dessutom hänga upp kläder eller andra prylar.

Mer diy och hemmafix med koppar

 1. Bygg din snyggaste klädförvaring av koppar.
 2. Fixa cool hylla av kopparrör.
 3. Böjbara ljusstaken av mjuk koppar/glödgat koppar.
 4. Fixa eleganta värmeljusstakarna av kopparrör.
 5. Sju snygga DIY projekt med koppar.

Foto: Alvhem.

LOADING..

Bygg en hylla

hylla-spegel-hemmafix-monica
Här om dagen tipsade jag om hur du bygger ditt eget badrumsskåp i stil med Ikeas gamla badrumsskåp Molger, som nu verkar ha utgått. Och då snubblade jag också över den här roliga hyllan med krossat spegelglas.

Här hemma är det bara hallen som vi egentligen har kvar att möblera. Alla andra rum har vi börjat få ordning på, men hallen som är cirka 10 kvadratmeter innehåller egentligen ingenting så när som på en sittbänk som blivit över och som inte hade någon annan plats för. Men vi funderar på någon form av sideboard, vägghylla och spegel. Och då vore ju en sån här variant himla kul.

HomeMadeModern har här gjort en hylla med inbyggt krossat glass.

Så gör du

Kolla in hur du gör här i klippet.

LOADING..

Amaryllis i julskrud

hangange-ampel-hemmafix-lader-massing-monica-karlstein
För ett tag sedan tipsade jag om hur du gör den här hängande ampeln av läder och mässing för att hänga kokedamas i. Nu har jag bytt ut de gröna växterna mot amaryllis.

Den högra är ju redan på sluttampen men den vänstra står nu i full blom och den mittersta blommor nog om någon dag. Så typiskt att de inte blommor samtidigt vilket såklart hade varit allra finast. Men så här i etapper får man ju å andra sidan njuta av blommorna längre.

Juliga bordsdekorationer

Vill du se fler juliga dekorationer med växter och blomster? Kika då på mitt inlägg ”10 dekorationer för julens festligheter”.

Julpyssel, julpynt och juldekorationer

Vill du se fler julpyssel som du kan göra själv? Kika då på mitt inlägg ”10 stämningsfulla men billiga julpyssel”.

LOADING..

Bygg badrumsskåp

badrumsskap-hemmafix-monica
För några år sedan hade Ikea ett badrumsskåp som hette Molger och som var som två hyllplan med en skjutbar spegel framför. Jag kommer ihåg att jag älskade det men inte hade något tillräckligt stort badrum för att ha det i. Nu tror jag att det har utgått men nu har jag hittat en liknande variant som du till och med kan bygga ihop själv.

En av mina favoriter när det kommer till inspiratörer på Youtube är HomeMadeModern som gör så många fina saker. Nu har han snickrat ihop en badrumshylla, lite i stil med Ikeas badrumsskåp Molger. Kolla in hur han gjort.

Så gör du

Kolla in instruktionerna här i filmen.

LOADING..

10 tips på bordsdekorationer till fest – advent, jul, lucia och nyår

sponsorskylt_plantagen-768x46

Jag har fått i uppdrag av Plantagen att visa hur du kan duka med växter inför advent, glöggfest, lucia, jul och nyår. Decembers festligheter behöver ju inte bara gå i traditionellt julrött. Därför har jag valt mörkblått som färgtema – oavsett vilken fest det än gäller.

Men huvudtemat för den här dukningen är egentligen grönt. För det är levande växter, blomster och grönska som gäller om du vill skapa en stämningsfull bordsdekoration till vilket fest som helst. Här är 10 tips på hur du får till en festlig bordsdukning med blommor, växter och en massa bling.

1. Krukväxter på bordet

Det är lätt att tänka snittblommor när man ska göra en bordsdukning. Men hyacinter är minst lika vackert. Ett tips är att ta bort plastkrukan och klä jorden och rötterna med ett dekorativt papper, som här med en stänkmålad variant som är trendigare än någonsin. Knyt ett fint band eller snöre runt. Hyacinter kostar ju bara någon tia så det här är ett riktigt prisvärt tips med andra ord.

Plantagen-monica-karlstein-juldukning-nyårsdukning-festdukning-bordsdukning-blå-guld

2. Gör en bordsplacering

Ett sidenband lindat runt tallriken blir en festlig och enkel bordsplacering. Skriv gästernas namn med en guld- eller silverpenna på bandet. Tallriken dekorerar du med en guldmålad kvist eucalyptus och mitten av bordet dekorerar du med några grenar granris.

Och ja, såklart ska du ha en bestämd bordsplacering så att du blandar upp gästerna. Samtala med sin man eller fru kan man göra vilken annan dag som helst. Fester blir roligare om du blandar upp gästerna lite grann.

Plantagen-monica-karlstein-juldukning-nyårsdukning-festdukning-bordsdukning-blå-guld

3. Tilltala alla sinnen

Eucalyptus – omålad eller målad – doftar fantastiskt. Här är en lite ovanligare variant än den vi oftast brukar se i blomsterbutikerna. Den här är väldigt vacker att bara placera på bordet precis som den är, antingen liggandes på duken eller i vaser.

Plantagen-monica-karlstein-juldukning-nyårsdukning-festdukning-bordsdukning-blå-guld

4. Höga snittblommor vid sidan

Höga snittblommor på ett matbord skymmer ofta sikten och gör det svårt att prata med bordsgrannen mitt emot. Satsa istället på höga blommor på en hylla eller ett sidebord, till exempel som här några kvistar trumpetliljor.

Plantagen-monica-karlstein-juldukning-nyårsdukning-festdukning-bordsdukning-blå-guld

5. Färgmatcha bordsdekorationen

För att få en enhetlig bordsdukning eller festdekoraiton kan det vara bra att välja ett par färger och hålla dig till dem. Här har jag valt guld som går igen i bestick, ljusstakar och guldmålad kronärtskocka och blått i bland annat bordsduk och vaser.

Plantagen-monica-karlstein-juldukning-nyårsdukning-festdukning-bordsdukning-blå-guld

6. Tänd levande ljus

Ingen fest utan levande ljus. Ett tips är att införskaffa ett gäng ljus i en annan färg en vanlig vit. Här har jag gjort en vacker blomstergrupp av rosor i blekrosa och vitt. Jag har utgått från en kruka som jag målat i guld och fyllt med blöt oasis som jag sedan placerat både ljus och rosor i. Tänd alla ljusen samtidigt eller använd ljusstaken som en adventsstake och tänd ett i taget.

Plantagen-monica-karlstein-juldukning-nyårsdukning-festdukning-bordsdukning-blå-guld

7. Dekorera hela hemmet

Det är inte bara bordsdukningen som gör feststämningen. Satsa också på annan festdekoration. Här har jag plockat amaryllis ur jorden och klätt in med ett stänkmålat papper och hängt upp med ett bomullsband.
Då och då får du plocka ner dem och vattna. Den översta amaryllisen har en vaxat rot som gör att fukt stannar kvar längre.

Plantagen-monica-karlstein-juldukning-nyårsdukning-festdukning-bordsdukning-blå-guld

8. Duka med textil

Jag använder sällan bordsdukar. I stället köper jag textil på metervara och använder. Då slipper man vara rädd för att spilla eftersom man inte använder en dyr duk. Här har jag virat en spillbit sidentyg ett par varv som bestickdekoration och dekorerat med en liten kvist brudslöja.

Plantagen-monica-karlstein-juldukning-nyårsdukning-festdukning-bordsdukning-blå-guld

9. Duka med naturen

Det är ju naturen som är det allra vackraste att duka med. Julens alla dukningar får gärna gå i grönt om du frågar mig. Här har jag sköljt av jorden från hyacinter och placerat dem i små vaser. Supervackert att ha på matbordet eller som dekoration på ett sidebord eller en hylla.

Plantagen-monica-karlstein-juldukning-nyårsdukning-festdukning-bordsdukning-blå-guld

10. Förstärk festkänslan med guld

Finns det något blingigare än metalltoner? Här har jag målat ett gäng granatäpplen och en kronärtskocka i guld. Sprejmåla är enklast och tar bara några minuter och äpplena och kronärtskockan håller så här hela december. Som mittdekoration på matbordet varvar jag dessa gulddetaljer med midnattsblå julgranskulor.

Plantagen-monica-karlstein-juldukning-nyårsdukning-festdukning-bordsdukning-blå-guld

Inköpsställen: Alla blommor och växter från Plantagen. Ljusstakar från Jotex. Svarta bestick från Broste/Royal Design, vita tallrikar med beige bård från Denby/Briscapo, vita tallrikar med fiskbenskant från Cervera, champagneglas från Habitat. Julgranskulor, hög vas till liljorna och blå småvaser från Plantagen. 

LOADING..

Julfint

Nu är det mindre än en månad kvar till jul. Och åh vad härligt det ska bli. Och veckorna innan julafton är ju så härliga. I år är jag ju föräldraledig så nu passar jag på att njuta mer än vanligt. Idag tar vi en tillbakablick på julpyssel som jag gjort tidigare. Enjoy!

Klicka på länkarna under varje bild så kommer ni till fler vackra bilder och instruktioner för själva projektet.

hemmafix-monica-karlstein-adventsstake-adventsljusstake-flaskor

1. Gör din egen adventsstake

Glömde du att fixa adventsstaken i söndags? Här tipsar jag om adventsljusstaken du kan göra av material ur återvinningen.

monica-karlstein-hemmafix-julpyssel-pyssel-dorrkrans-jul-julgranskulor
2. Dörrkrans av julgranskulor

Ytterdörren är det första du och dina gäster ser när ni kommer hem och det sista ni ser när ni går. Sprid julstämning med en vackert dörrkrans redan i trapphuset eller i trädgården och gör grannarna glada nu när julen snart står för dörren.

1-huvudbild-hemmafix-jm-monica-karlstein-helgfix-kopparljusstake-diy

3. Fixa ljusstaken av kopparrör

Här tipsar jag om hur du gör din egen adventsljusstake – bra mycket säkrare än den klassiska med mossa som lätt fattar eld. När ljusen sedan brinner ut ramlar det sista av stearinet ner i rören och svalnar. Och jag tycker faktiskt att den är precis lika fin om man använder den som en vanlig ljusstake och tänder alla fyra ljusen på en gång.

JUlpyssla med washitejp.

4. Gör servettringar av washitejp

Ett sista minuten-knep att ta till för att piffa till middagsbordet om du bara har några minuter över. Definitivt ett kreativt pyssel som kan öppna upp för samtal runt middagsbordet. Servettringar av washitejp.

monica-karlstein-hemmafixbloggen-pyssel-ljus_-kanel_-julpyssel-jul_-1

5. Gör dina egna doftljus

Ett fiffigt doftljus där du själv reglerar doften. Ju högre upp, närmare lågan, desto mer kommer det att dofta. Tänk alltid på brandsäkerheten! Lämna aldrig ljusen obevakade och blocka bort kanelstängerna i takt med att ljuset brinner ner.

Gör en egen paketkalender till barnen.

6. Gör din egen paketkalender

För många barn är 24 december en spännande dag och väntan kan vara lång. Med en adventskalender gör du längtan lite roligare. Varje dag behöver inte innehålla en present. Några kärleksfulla ord eller beröm räcker långt. Det är kärleken som räknas.

julpyssel ljusstakar ljuslyktor som du gör själv. monica karlstein hemmafix pyssel

7. Sprid vackert sken med hemmafixade ljusstakar

Glas i udda storlekar och varierande former kan nog vara det jag ser allra mest av på loppisar. Ganska sällan får jag för mig att köpa de där udda prylarna och så tänker säkert många med mig. Kanske är det därför som det finns så mycket glas på loppisar, därför att ingen vill ha dem. Men nu är det dags att återvinna det som få andra vill ha och ta det som en utmaning. Här har jag gjort ljusstakar med stämningsfullt sken som blir perfekt för mysiga stunder inomhus i vinter.

1-instagram-jm-hemmafix-monica-karlstein-konservnburkar-ljuslyktor

8. Upcyclad julpynt

Varva ner och kom i stämning inför julafton med lite pyssel kring köksbordet för hela familjen. Öppna skafferiet, laga middagen och återanvänd konservburkarna som ljuslyktor. Snacka om att göra något av typ ingenting.

monica_karlstein_hemmafixbloggen-se_bordsplacering_dukning_jul_vinter_nyar_polkagris

9. Bordsplacering av polkastänger

Sätt ihop tre stycken polka-krokar och knyt ett rött sidenband runt. De två främre stängerna fungerar som hållare för en namnskylt och den tredje stången som stödben baktill. Om det är svårt att få den att stå stadigt så kan man som jag har gjort på bilden fuska med en liten tejpbit.

startbild-jm-monica-karlstein-hemmafix-adventskalender-julkalender-uppskattningskalender-892x546

10. Gör en paketkalender eller uppskattningskalender

Julen handlar inte bara om stressig julhandel och presenthysteri. Den handlar också om att tillbringa tid med dem man älskar och om att visa kärlek och uppskattning. Här visar jag hur du gör din egen adventskalender till barnen eller någon annan du tycker mycket om. Eller jag kanske snarare ska kalla det en uppskattningskalender, eftersom paketen inte innehåller några föremål utan bara genuin och äkta kärlek och många fina ord. 24 x kärlek, helt enkelt.

Ernst Kirchsteiger Monica Karlstein Jul med Ernst

Bonus: Matcha paketen

Gör som Ernst. Den här vackra bilder länkar inte till en beskrivning av ett hemmafix, men eftersom den är så stämningsfull och vacker vill jag ändå plocka med den här i listan. Jag och Ernst byggde för något år sedan upp en supervacker miljö till en plåtning och slog då in paket med vackert brunt papper och röda barn. Ett tips är att dekorera paketet med kanelstänger och paradisäpplen så blir julklappsutdelningen en fröjd för både ögon och näsa.

Foto: Monica Karlstein, Angelica Söderberg, Henric Lindsten. 

LOADING..

Gör väntan lite lättare

Gör en egen paketkalender till barnen.
För många barn är 24 december en spännande dag och väntan kan vara lång. Med en adventskalender gör du längtan lite roligare. Varje dag behöver inte innehålla en present. Några kärleksfulla ord eller beröm räcker långt. Det är kärleken som räknas.

Om ett par dagar är det dags att inviga julkalendern. Här har jag gjort en paketkalender till barnen av en planka, ett gäng klädnypor och 24 små överraskningar.

Julkalender, paketkalender, monica karlstein, hemmafix
Du behöver: En planka, snöre för upphängning, sandpapper, bets, en trasa eller en bit hushållspapper, 24 klädnypor, penna, trälim, dekoration till exempel snöflingor eller renar, presentpapper och paketsnöre, 2 skruv eller spik för upphängning och skruvdragare eller hammare.

Julpyssel och julpynt att göra själv

1. 43 julpynt för både barn och vuxna.
2. Fixa granen med tejp
3. Fixa stämningsfulla ljusstaken
4. Fixa vackra servettringar till julbordet
5. Dekorera julgruppen
6. Piffa upp köket

 

LOADING..

Gör en ampel

6-hemmafix-monica-karlstein-jm-inspiration-kokedama

Du har säkert redan sett dem i inredningsbutiker, blomsteraffärer och restauranger. De där hängande japanska bollarna med krukväxter i. De kallas kokedama. Här visar jag hur du gör en snygg hänganordning till dem i mässing och läder.

Du behöver

4 mm tjock mässingsstång cirka 1 m lång, mässingstråd, lädersnöre, avbitartång och kokedamas, det vill säga bollar av mossa eller kokosbast att plantera krukväxter i.

Så gör du

HÄR hittar du fler bilder och instruktioner.

Inköpsställe: Mässingsstången kommer från Slöjddetaljer. Kokedamas-bollarna är gjorda av kokosbast och kommer från Plantagen.

Foto: JM Inspiration/Angelica Söderberg.

LOADING..

Förvara i skokartonger

Förvaringslådor av skokartonger.
Jag har glömt att visa er mitt hemmafix i Metro från förra veckan. Nämligen skokartonger som jag har gjort om till snygga förvaringslådor.

Och här måste jag berätta om ett lustigt sammanträffande. Samtidigt som jag satt med penseln i högsta hugg och målade skokartonger så satt även min bloggkollega Helena Nord och gjorde exakt samma sak. Nästan samma färg på lådorna och samma idé med läderband som handtag. Ibland märks det att vi är många hemmafixare som hämtar inspiration på samma ställen och handlar i samma hobbybutiker.

Monica Karlstein hemmafix Metro Förvaring
Hur som helst så är här resultatet av mitt insamlande av skokartonger. Allt du behöver är färg, roller, läderrem och dubbelnitar av mässing och en borrmaskin eller en syl.

Mer hallinredning, förvaring och inspiration för din hall

 1. 21 smarta och snygga sätt att fräscha upp din hyresrätt
 2. Fixa förvaringslådorna med färg – smart förvaring till hall och badrum
 3. Gör din egen hängande hallförvaring
 4. Rostig kratta blir till annorlunda klädhängare
LOADING..

Få tiden att gå snabbare

startbild-jm-monica-karlstein-hemmafix-adventskalender-julkalender-uppskattningskalender
Här visar jag hur du gör din egen adventskalender till barnen eller någon annan du tycker mycket om. Eller jag kanske snarare ska kalla det en uppskattningskalender, eftersom paketen inte innehåller några föremål utan bara genuin och äkta kärlek och många fina ord. 24 x kärlek, helt enkelt.

Julen handlar inte bara om stressig julhandel och presenthysteri. Den handlar också om att tillbringa tid med dem man älskar och om att visa kärlek och uppskattning.

Du behöver

Broderiram eller en cirkel av ståltråd eller liknande, granris, rött snöre, ståltråd, tejp, penna, sax, paketpapper, papper att skriva på.

Så gör du

HÄR hittar du fler bilder och instruktioner.
Foto: JM Inspiration/Angelica Söderberg.

LOADING..

Bygg åt bebisen

Hemmafixbloggen.se-babygym-diy-hemmafix-barnrum-barnrumsinspo

Förra veckan berättade jag om mitt nya superroliga projekt med tidningen Metro, där jag varje tisdag kommer att göra DIY och hemmafix på en sida i tidningen. Då hamnade mitt halloweenpyssel på omslaget och det gjorde visst även denna veckas hemmafix. Nämligen det här babygymmet. Superspännande tycker jag. Framför allt denna vecka eftersom babygymmet är en stor favorit av de hemmafix jag gjort.

Genuina material såsom läder och trä håller länge och blir bara snyggare med tiden. Babygymmet är enkelt att flytta runt, underhåller bebisen var som helst i hemmet och du kan anpassa det så att det passar in i den övriga inredningen.

Så plocka upp ett ex av tidningen eller håll utkik på nätet när det läggs ut på deras sajt. Så snart det dyker upp där länkar jag såklart här.

Inköpsställen: Träkulor från billigaband.se, fårskinn från Karlsbergs gård, tapet ”Blossom soft” från Mr Perswall, sänghimmel från Ohlssons tyger.  

monica-karlstein-hemmafixbloggen-se-babygym-barnrum
Mer snygg barnrumsinspiration

1. Sy ditt eget tipitält. 
2. 6 enkla och prisvärda sätt att pimpa barnrummet.
3. 6 hemmafixprojekt som du gör ihop med barnen. 

4. Förvandla furubyrån till barnens drömmöbel. 
5. Klipp din egen mobil till spjälsängen eller vaggan. 

 

LOADING..

Fint på väggarna

hemmafix_jm_tavlor_1
Att inreda ett barnrum kan vara lite knepigt. Lagom till att du är klar har barnet vuxit ur Stålmannen eller bytt favoritfärg och vill ha något annat. Här tipsar jag om en väggdekoration som du på bara några minuter kan byta ut när du eller barnet tröttnat och vill ha något annat.

Broderiramar finns att köpa i hobbybutiker för någon tia och är enkla att jobba med. Det här helgfixet kan du därför enkelt göra tillsammans med barnen. Låt barnen välja den textil som han eller hon gillar eller varför inte rama in favorittröjan när den är urvuxen?

Du behöver

Broderiram, textil, dubbelhäftande tejp, sax.

Så gör du

HÄR hittar du fler bilder och instruktioner.

Mer barnrumsinspiration

1. Sy ditt eget tipitält. 
2. 6 enkla och prisvärda sätt att pimpa barnrummet.
3. 6 hemmafixprojekt som du gör ihop med barnen. 

4. Förvandla furubyrån till barnens drömmöbel. 
5. Klipp din egen mobil till spjälsängen eller vaggan. 

Foto: JM Inspiration/Angelica Söderberg.

LOADING..

Tick tack tick tack

sponsorskylt_ny_clasohlson

9-co-efterwebb

Sedan det här inlägget skrevs har Hemmafixbloggen flyttat till WWW.HEMMAFIXBLOGGEN.SE  Följ med dit vetja!

– Pappa, kom ut och fika med oss nu. Klockan är sju.
– Ja, jag ska bara…

Så minns jag en väldigt vanlig konversation mellan mig och min pappa när jag var liten. Den handlade om att pappa spenderade timmar i förrådet i huset där jag växte upp. Jag minns att han lagade mopeder, renoverade lampor och byggde eller målade om möbler.

Jag tyckte att han hellre skulle bänka sig framför tv:n med mig och kvällsfika. Men eftersom tiden bara verkade flyga där i förrådet och timmarna gick började jag ofta hålla honom sällskap och hittade på mina egna hemmafix. Jag gjorde ljusstakar av regelstumpar och bilar av plank-spillbitar. Jag lärde mig såga, borra och slipa. Och mitt intresse för hemmafix, min händighet och min kreativitet tog fart där i vår lilla verkstad.

Mina föräldrar flyttade nyligen och pappa håller just nu på att packa upp alla sina verktyg och inreda i sin nya snickarbod ute i trädgården. Och där tycker jag att han behöver en klocka så att han hinner in till kvällsfikat med mamma om kvällarna. Så därför bestämde jag mig för att bygga en väggklocka i sann snickarstil – nämligen i ren plywood.

Pappa är ju den jag alltid ringer till för att få råd och hjälp när jag ska bygga något och också den som jag ringer för att få låna verktyg. Men den här gången kunde jag ju inte ringa honom i och med att väggklockan är en present och överraskning.

Men så har jag sådan tur att Clas Ohlson snart öppnar i Hornstull, i närheten av där jag bor, i dagarna börjar hyra ut verktyg. Jag har fått förmånen att prova på uthyrningstjänsten och slapp därför fråga pappa efter de verktyg som behövdes.

Tjänsten innebär att den som behöver något verktyg, ett tapetbord eller liknande och inte vill köpa det i stället kan hyra det direkt i butiken från och med öppningen nu på torsdag 27 oktober. Så himla bra idé tycker jag. Varför köpa och äga allt man behöver när man kan hyra och låna. Det här är ju extra bra för den som bor trångt och inte har plats för en stor verktygslåda.

Vill du göra en likadan väggklocka har du instruktionerna här nedan.

Du behöver

4 mm tjock plywoodskiva, urverk, visare, sladdlös sticksåg, borrmaskin, slipmaskin, siffror på papper som mall, sax, blyertspenna, rund tallrik eller liknande, lim.

Gör en väggklocka av plywood.

Så gör du

1. Printa och klipp ut siffrorna 1, 2, 3, 6 och 9 i den storlek som du vill ha din klocka. Mina siffror är ungefär 19 cm höga.

Gör en väggklocka av plywood.

2. Lägg ett runt föremål, till exempel en tallrik på plywoodskivan och placera ut siffrorna runt tallriken. Rita tunt med en blyertspenna runt mallarna.

Gör en väggklocka av plywood.

3. Vissa former kan vara svåra att få till eftersom du inte kan börja såga från kanten. Borra då ett hål längs linjen för att få ner sågbladet mitt i skivan och såga sedan ut formen efter linjen.

Gör en väggklocka av plywood.

4. När du sågat ut alla håligheter sågar du efter den utritade blyertslinjen längs alla ytterkanter med en sladdlös sticksåg.

Gör en väggklocka av plywood.

5. Slipa alla kanter med slipmaskinen. I de trånga utrymmena kan du behöva slipa lite grann med ett sandpapper.

Gör en väggklocka av plywood.

6. Mät ut var du vill ha klockans visare och borra ett hål i samma storlek som urverket.

Gör en väggklocka av plywood.

7. Placera urverket på baksidan och sätt fast visarna på framsidan. Limma och låt torka. Torka bort överflödigt lim.

Gör en väggklocka av plywood.

Gör en väggklocka av plywood.

Jag tycker att det är fint att ha klockan omålad, men den kan även bli snygg om du målar den.

LOADING..

Fixa skrämmande pynt

Sedan det här inlägget skrevs har Hemmafixbloggen flyttat till WWW.HEMMAFIXBLOGGEN.SE  Följ med dit vetja!

img_1753
Idag startar ett riktigt drömuppdrag för mig. Jag börjar nämligen ha mina egna fasta hemmafixsidor i tidningen Metro som har kring miljonen läsare. Och idag pryder jag och mitt första fix till och med omslaget. Vad glad jag blev när jag såg det.

För någon veckan sedan ringde Metro mitt i föräldraledigheten med Lilla T och frågade om jag ville göra deras nya DIY-sida i tidningen framöver. Och såklart ville jag det. Vilket fantastiskt roligt uppdrag.

Den här veckan är det lite mer pysselbetonat i och med Halloween än vad det kommer att vara framöver. Framöver blir det mer åt DIY och hemmafixhållet. Så håll utkik i Metro på tisdagar framöver.

Idag gör jag alltså godisgömmor i form av fladdermös, girlanger med spöken och blödande ljus i tidningen. Tre pyssel som blir roliga detaljer på barnens halloweenkalas. HÄR hittar du fler bilder och instruktioner.

img_1754

Fler dekorationer och pyssel till halloween

 1. Fixa snyggaste halloweendekorationen.
 2. 7 pyssel för hela familjen till halloween.
 3. 23 pyssel utan att skära i en endaste kladdig pumpa.
LOADING..

Lär dig sticka – sticka mönster för nybörjare med Den Stora Stickningen

balk-innocent
Innocent smoothie Den stora stickningen Allt om stickning.
För en tid sedan fick jag frågan ”Kan du sticka?”.
Smoothieföretaget innocent är initiativtagare till välgörenhetsprojektet ”Den Stora Stickningen” och ville ha mig med på tåget.

Jag svarade direkt ”Nej”. Verkligen tvärnej. Många av mina vänner tycker att jag är den pyssligaste person som de känner. Jag tapetserar, bygger, målar, syr och klipper och klistrar. Men sticka har jag verkligen dragit mig för, trots att det är ganska kul, avkopplande och snabbt ger resultat vilket jag ju egentligen gillar. 

Sist jag stickade var i syslöjden på mellanstadiet men eftersom jag är vänsterhänt var det förenat med en hel del tandagnisslan. Syslöjdsfröken var högerhänt och jag minns hur hon höll sig på behörigt avstånd från mig. Hon kunde nämligen inte lära mig spegelvänt och the easy way out var att undvika mig i klassrummet.

Innocent smoothie Den stora stickningen Allt om stickning.

Men när jag nu fick frågan att delta i Den Stora Stickningen var det dags att slå två flugor i en smäll. Att berätta om och bidra till ett fint och välbehövt välgörenhetsprojekt och samtidigt lära mig sticka så att jag kan ge mig på ett par härliga höstkoftor åt Lilla T.

Sagt och gjort och jag har verkligen Youtube att tacka för allt.

Först vill jag berätta om Den Stora Stickningen. Tanken bakom är att lyfta frågan kring ensamhet bland äldre. Innocent uppmanar trevliga människor att sticka pyttesmå mössor som passar på deras smoothie-flaskor och för varje såld flaska med mössa skänker de 2 kronor till Röda Korsets besökarverksamhet för och med äldre.
Det är ju inte så mycket tänker du kanske nu. Men kampanjen hålls i hela Europa och har hittills dragit in över 35 miljoner kronor. Och bara i Sverige stickades 51 500 mössor under förra hösten. Jag undrar hur många de får in i år…

Många bäckar små helt enkelt. Och vet ni, att sticka var faktiskt inte någon raketforskning. Tänk om min slöjdfröken hade haft Youtube. Så nu vill jag med hjälp av Youtube ge er en snabbkurs i stickning – både för högerhänta och vänsterhänta – så att ni också kan knåpa ihop ett gäng mössor.

Innocent smoothie Den stora stickningen Allt om stickning.

Stora stickskolan – så lär du dig att sticka

Du behöver

Ullgarn, stickor i nr 3 eller 4.

Lägga upp maskor

För vänsterhänta

För högerhänta

Sticka aviga maskor, slätstickning

För vänsterhänta

För högerhänta

Sticka räta maskor

För vänsterhänta

För högerhänta

Maska av din stickning

Inspiration för stickning av små mössor och fler mönster

HÄR hittar du ett helt galleri med roliga mössor som du kan sticka.
HÄR hittar du fler mönster med olika svårighetsgrader som du kan sticka.

Efter att ha stickat ett par små mössor ska jag nog ge mig på en större till Lilla T. Hoppas ni också kommer igång. Lycka till!

LOADING..

Något att bita i

bitring-hemmafix-monica-karlstein-barn

Sedan det här inlägget skrevs har Hemmafixbloggen flyttat till WWW.HEMMAFIXBLOGGEN.SE  Följ med dit vetja!

Nu har Lilla T börjat greppa och bita på saker hej vilt här hemma. Den där prassliga läseboken i tyg är hans stora favorit bland bebisleksakerna. Men han gillar även de här bitringarna med ekologiska och giftfria träkulor med virkat hölje och träfigurer.

Och vill du göra en likadan så kommer instruktioner för bitringen här.

Bitring i ekologiskt trä

Du behöver

Knytsnöre, nål, sax och ett gäng träkulor och träfigurer.

Så gör du bebisleksaken

1. Trä på kulorna och figurerna på knytsnöret.

2. Knyt en rejäl knut så att din bebis inte kan få upp knuten.

Håll koll på och testdra i knuten lite då och då för säkerhetsskull.

bitleksak-bitring-barn-monica-karlstein-barnrum-hemmafix-hemmafixbloggen

Sugen på mer barnrumsinspiration?

1. Sy ditt eget tipitält. 
2. 6 enkla och prisvärda sätt att pimpa barnrummet.
3. 6 hemmafixprojekt som du gör ihop med barnen. 
4. Förvandla furubyrån till barnens drömmöbel. 
5. Klipp din egen mobil till spjälsängen eller vaggan. 

LOADING..

Ta in dörren från ladan

skjutdorr
Sådana här vackra skjutdörrar cirkulerar nästan hela tiden i min Pinterest-feed. Det verkar som om många drömmer om att hitta den där fantastiskt vackra gamla dörren som är så där perfekt sliten och nött men fortfarande i tillräckligt gott skick för att återanvända så här.

Men till er som inte orkar vänta på att den där drömmen ska falla in så kommer här ett tips på hur du kan bygga din egen utanpåliggande skjutdörr i industristil.

En sådan här dörr kan ju också bli väldigt snygg att ha framför en garderob från Ikea eller ett trådbackssystem från Elfa.

Inredning och hemmafix i industristil

1. Inred köket med uppdaterad industrilstil.

2. Rostig kratta blir klädhängare.

3. Gör en lampa av rostig taggtråd.

LOADING..