Lär dig sticka – sticka mönster för nybörjare med Den Stora Stickningen

balk-innocent
Innocent smoothie Den stora stickningen Allt om stickning.
För en tid sedan fick jag frågan ”Kan du sticka?”.
Smoothieföretaget innocent är initiativtagare till välgörenhetsprojektet ”Den Stora Stickningen” och ville ha mig med på tåget.

Jag svarade direkt ”Nej”. Verkligen tvärnej. Många av mina vänner tycker att jag är den pyssligaste person som de känner. Jag tapetserar, bygger, målar, syr och klipper och klistrar. Men sticka har jag verkligen dragit mig för, trots att det är ganska kul, avkopplande och snabbt ger resultat vilket jag ju egentligen gillar. 

Sist jag stickade var i syslöjden på mellanstadiet men eftersom jag är vänsterhänt var det förenat med en hel del tandagnisslan. Syslöjdsfröken var högerhänt och jag minns hur hon höll sig på behörigt avstånd från mig. Hon kunde nämligen inte lära mig spegelvänt och the easy way out var att undvika mig i klassrummet.

Innocent smoothie Den stora stickningen Allt om stickning.

Men när jag nu fick frågan att delta i Den Stora Stickningen var det dags att slå två flugor i en smäll. Att berätta om och bidra till ett fint och välbehövt välgörenhetsprojekt och samtidigt lära mig sticka så att jag kan ge mig på ett par härliga höstkoftor åt Lilla T.

Sagt och gjort och jag har verkligen Youtube att tacka för allt.

Först vill jag berätta om Den Stora Stickningen. Tanken bakom är att lyfta frågan kring ensamhet bland äldre. Innocent uppmanar trevliga människor att sticka pyttesmå mössor som passar på deras smoothie-flaskor och för varje såld flaska med mössa skänker de 2 kronor till Röda Korsets besökarverksamhet för och med äldre.
Det är ju inte så mycket tänker du kanske nu. Men kampanjen hålls i hela Europa och har hittills dragit in över 35 miljoner kronor. Och bara i Sverige stickades 51 500 mössor under förra hösten. Jag undrar hur många de får in i år…

Många bäckar små helt enkelt. Och vet ni, att sticka var faktiskt inte någon raketforskning. Tänk om min slöjdfröken hade haft Youtube. Så nu vill jag med hjälp av Youtube ge er en snabbkurs i stickning – både för högerhänta och vänsterhänta – så att ni också kan knåpa ihop ett gäng mössor.

Innocent smoothie Den stora stickningen Allt om stickning.

Stora stickskolan – så lär du dig att sticka

Du behöver

Ullgarn, stickor i nr 3 eller 4.

Lägga upp maskor

För vänsterhänta

För högerhänta

Sticka aviga maskor, slätstickning

För vänsterhänta

För högerhänta

Sticka räta maskor

För vänsterhänta

För högerhänta

Maska av din stickning

Inspiration för stickning av små mössor och fler mönster

HÄR hittar du ett helt galleri med roliga mössor som du kan sticka.
HÄR hittar du fler mönster med olika svårighetsgrader som du kan sticka.

Efter att ha stickat ett par små mössor ska jag nog ge mig på en större till Lilla T. Hoppas ni också kommer igång. Lycka till!

  1. Åh tack för länkarna! Måste ta tag i stickningen någon gång. Skulle ju vara jättekul att kunna sticka mössor och halsdukar till ungarna. Hemmagjort är ju alltid roligast 🙂

Comments are closed.

LOADING..