Tick tack tick tack

sponsorskylt_ny_clasohlson

9-co-efterwebb

Sedan det här inlägget skrevs har Hemmafixbloggen flyttat till WWW.HEMMAFIXBLOGGEN.SE  Följ med dit vetja!

– Pappa, kom ut och fika med oss nu. Klockan är sju.
– Ja, jag ska bara…

Så minns jag en väldigt vanlig konversation mellan mig och min pappa när jag var liten. Den handlade om att pappa spenderade timmar i förrådet i huset där jag växte upp. Jag minns att han lagade mopeder, renoverade lampor och byggde eller målade om möbler.

Jag tyckte att han hellre skulle bänka sig framför tv:n med mig och kvällsfika. Men eftersom tiden bara verkade flyga där i förrådet och timmarna gick började jag ofta hålla honom sällskap och hittade på mina egna hemmafix. Jag gjorde ljusstakar av regelstumpar och bilar av plank-spillbitar. Jag lärde mig såga, borra och slipa. Och mitt intresse för hemmafix, min händighet och min kreativitet tog fart där i vår lilla verkstad.

Mina föräldrar flyttade nyligen och pappa håller just nu på att packa upp alla sina verktyg och inreda i sin nya snickarbod ute i trädgården. Och där tycker jag att han behöver en klocka så att han hinner in till kvällsfikat med mamma om kvällarna. Så därför bestämde jag mig för att bygga en väggklocka i sann snickarstil – nämligen i ren plywood.

Pappa är ju den jag alltid ringer till för att få råd och hjälp när jag ska bygga något och också den som jag ringer för att få låna verktyg. Men den här gången kunde jag ju inte ringa honom i och med att väggklockan är en present och överraskning.

Men så har jag sådan tur att Clas Ohlson snart öppnar i Hornstull, i närheten av där jag bor, i dagarna börjar hyra ut verktyg. Jag har fått förmånen att prova på uthyrningstjänsten och slapp därför fråga pappa efter de verktyg som behövdes.

Tjänsten innebär att den som behöver något verktyg, ett tapetbord eller liknande och inte vill köpa det i stället kan hyra det direkt i butiken från och med öppningen nu på torsdag 27 oktober. Så himla bra idé tycker jag. Varför köpa och äga allt man behöver när man kan hyra och låna. Det här är ju extra bra för den som bor trångt och inte har plats för en stor verktygslåda.

Vill du göra en likadan väggklocka har du instruktionerna här nedan.

Du behöver

4 mm tjock plywoodskiva, urverk, visare, sladdlös sticksåg, borrmaskin, slipmaskin, siffror på papper som mall, sax, blyertspenna, rund tallrik eller liknande, lim.

Gör en väggklocka av plywood.

Så gör du

1. Printa och klipp ut siffrorna 1, 2, 3, 6 och 9 i den storlek som du vill ha din klocka. Mina siffror är ungefär 19 cm höga.

Gör en väggklocka av plywood.

2. Lägg ett runt föremål, till exempel en tallrik på plywoodskivan och placera ut siffrorna runt tallriken. Rita tunt med en blyertspenna runt mallarna.

Gör en väggklocka av plywood.

3. Vissa former kan vara svåra att få till eftersom du inte kan börja såga från kanten. Borra då ett hål längs linjen för att få ner sågbladet mitt i skivan och såga sedan ut formen efter linjen.

Gör en väggklocka av plywood.

4. När du sågat ut alla håligheter sågar du efter den utritade blyertslinjen längs alla ytterkanter med en sladdlös sticksåg.

Gör en väggklocka av plywood.

5. Slipa alla kanter med slipmaskinen. I de trånga utrymmena kan du behöva slipa lite grann med ett sandpapper.

Gör en väggklocka av plywood.

6. Mät ut var du vill ha klockans visare och borra ett hål i samma storlek som urverket.

Gör en väggklocka av plywood.

7. Placera urverket på baksidan och sätt fast visarna på framsidan. Limma och låt torka. Torka bort överflödigt lim.

Gör en väggklocka av plywood.

Gör en väggklocka av plywood.

Jag tycker att det är fint att ha klockan omålad, men den kan även bli snygg om du målar den.

LOADING..