Julfint

Nu är det mindre än en månad kvar till jul. Och åh vad härligt det ska bli. Och veckorna innan julafton är ju så härliga. I år är jag ju föräldraledig så nu passar jag på att njuta mer än vanligt. Idag tar vi en tillbakablick på julpyssel som jag gjort tidigare. Enjoy!

Klicka på länkarna under varje bild så kommer ni till fler vackra bilder och instruktioner för själva projektet.

hemmafix-monica-karlstein-adventsstake-adventsljusstake-flaskor

1. Gör din egen adventsstake

Glömde du att fixa adventsstaken i söndags? Här tipsar jag om adventsljusstaken du kan göra av material ur återvinningen.

monica-karlstein-hemmafix-julpyssel-pyssel-dorrkrans-jul-julgranskulor
2. Dörrkrans av julgranskulor

Ytterdörren är det första du och dina gäster ser när ni kommer hem och det sista ni ser när ni går. Sprid julstämning med en vackert dörrkrans redan i trapphuset eller i trädgården och gör grannarna glada nu när julen snart står för dörren.

1-huvudbild-hemmafix-jm-monica-karlstein-helgfix-kopparljusstake-diy

3. Fixa ljusstaken av kopparrör

Här tipsar jag om hur du gör din egen adventsljusstake – bra mycket säkrare än den klassiska med mossa som lätt fattar eld. När ljusen sedan brinner ut ramlar det sista av stearinet ner i rören och svalnar. Och jag tycker faktiskt att den är precis lika fin om man använder den som en vanlig ljusstake och tänder alla fyra ljusen på en gång.

JUlpyssla med washitejp.

4. Gör servettringar av washitejp

Ett sista minuten-knep att ta till för att piffa till middagsbordet om du bara har några minuter över. Definitivt ett kreativt pyssel som kan öppna upp för samtal runt middagsbordet. Servettringar av washitejp.

monica-karlstein-hemmafixbloggen-pyssel-ljus_-kanel_-julpyssel-jul_-1

5. Gör dina egna doftljus

Ett fiffigt doftljus där du själv reglerar doften. Ju högre upp, närmare lågan, desto mer kommer det att dofta. Tänk alltid på brandsäkerheten! Lämna aldrig ljusen obevakade och blocka bort kanelstängerna i takt med att ljuset brinner ner.

Gör en egen paketkalender till barnen.

6. Gör din egen paketkalender

För många barn är 24 december en spännande dag och väntan kan vara lång. Med en adventskalender gör du längtan lite roligare. Varje dag behöver inte innehålla en present. Några kärleksfulla ord eller beröm räcker långt. Det är kärleken som räknas.

julpyssel ljusstakar ljuslyktor som du gör själv. monica karlstein hemmafix pyssel

7. Sprid vackert sken med hemmafixade ljusstakar

Glas i udda storlekar och varierande former kan nog vara det jag ser allra mest av på loppisar. Ganska sällan får jag för mig att köpa de där udda prylarna och så tänker säkert många med mig. Kanske är det därför som det finns så mycket glas på loppisar, därför att ingen vill ha dem. Men nu är det dags att återvinna det som få andra vill ha och ta det som en utmaning. Här har jag gjort ljusstakar med stämningsfullt sken som blir perfekt för mysiga stunder inomhus i vinter.

1-instagram-jm-hemmafix-monica-karlstein-konservnburkar-ljuslyktor

8. Upcyclad julpynt

Varva ner och kom i stämning inför julafton med lite pyssel kring köksbordet för hela familjen. Öppna skafferiet, laga middagen och återanvänd konservburkarna som ljuslyktor. Snacka om att göra något av typ ingenting.

monica_karlstein_hemmafixbloggen-se_bordsplacering_dukning_jul_vinter_nyar_polkagris

9. Bordsplacering av polkastänger

Sätt ihop tre stycken polka-krokar och knyt ett rött sidenband runt. De två främre stängerna fungerar som hållare för en namnskylt och den tredje stången som stödben baktill. Om det är svårt att få den att stå stadigt så kan man som jag har gjort på bilden fuska med en liten tejpbit.

startbild-jm-monica-karlstein-hemmafix-adventskalender-julkalender-uppskattningskalender-892x546

10. Gör en paketkalender eller uppskattningskalender

Julen handlar inte bara om stressig julhandel och presenthysteri. Den handlar också om att tillbringa tid med dem man älskar och om att visa kärlek och uppskattning. Här visar jag hur du gör din egen adventskalender till barnen eller någon annan du tycker mycket om. Eller jag kanske snarare ska kalla det en uppskattningskalender, eftersom paketen inte innehåller några föremål utan bara genuin och äkta kärlek och många fina ord. 24 x kärlek, helt enkelt.

Ernst Kirchsteiger Monica Karlstein Jul med Ernst

Bonus: Matcha paketen

Gör som Ernst. Den här vackra bilder länkar inte till en beskrivning av ett hemmafix, men eftersom den är så stämningsfull och vacker vill jag ändå plocka med den här i listan. Jag och Ernst byggde för något år sedan upp en supervacker miljö till en plåtning och slog då in paket med vackert brunt papper och röda barn. Ett tips är att dekorera paketet med kanelstänger och paradisäpplen så blir julklappsutdelningen en fröjd för både ögon och näsa.

Foto: Monica Karlstein, Angelica Söderberg, Henric Lindsten. 

LOADING..