10 tips på bordsdekorationer till fest – advent, jul, lucia och nyår

sponsorskylt_plantagen-768x46

Jag har fått i uppdrag av Plantagen att visa hur du kan duka med växter inför advent, glöggfest, lucia, jul och nyår. Decembers festligheter behöver ju inte bara gå i traditionellt julrött. Därför har jag valt mörkblått som färgtema – oavsett vilken fest det än gäller.

Men huvudtemat för den här dukningen är egentligen grönt. För det är levande växter, blomster och grönska som gäller om du vill skapa en stämningsfull bordsdekoration till vilket fest som helst. Här är 10 tips på hur du får till en festlig bordsdukning med blommor, växter och en massa bling.

1. Krukväxter på bordet

Det är lätt att tänka snittblommor när man ska göra en bordsdukning. Men hyacinter är minst lika vackert. Ett tips är att ta bort plastkrukan och klä jorden och rötterna med ett dekorativt papper, som här med en stänkmålad variant som är trendigare än någonsin. Knyt ett fint band eller snöre runt. Hyacinter kostar ju bara någon tia så det här är ett riktigt prisvärt tips med andra ord.

Plantagen-monica-karlstein-juldukning-nyårsdukning-festdukning-bordsdukning-blå-guld

2. Gör en bordsplacering

Ett sidenband lindat runt tallriken blir en festlig och enkel bordsplacering. Skriv gästernas namn med en guld- eller silverpenna på bandet. Tallriken dekorerar du med en guldmålad kvist eucalyptus och mitten av bordet dekorerar du med några grenar granris.

Och ja, såklart ska du ha en bestämd bordsplacering så att du blandar upp gästerna. Samtala med sin man eller fru kan man göra vilken annan dag som helst. Fester blir roligare om du blandar upp gästerna lite grann.

Plantagen-monica-karlstein-juldukning-nyårsdukning-festdukning-bordsdukning-blå-guld

3. Tilltala alla sinnen

Eucalyptus – omålad eller målad – doftar fantastiskt. Här är en lite ovanligare variant än den vi oftast brukar se i blomsterbutikerna. Den här är väldigt vacker att bara placera på bordet precis som den är, antingen liggandes på duken eller i vaser.

Plantagen-monica-karlstein-juldukning-nyårsdukning-festdukning-bordsdukning-blå-guld

4. Höga snittblommor vid sidan

Höga snittblommor på ett matbord skymmer ofta sikten och gör det svårt att prata med bordsgrannen mitt emot. Satsa istället på höga blommor på en hylla eller ett sidebord, till exempel som här några kvistar trumpetliljor.

Plantagen-monica-karlstein-juldukning-nyårsdukning-festdukning-bordsdukning-blå-guld

5. Färgmatcha bordsdekorationen

För att få en enhetlig bordsdukning eller festdekoraiton kan det vara bra att välja ett par färger och hålla dig till dem. Här har jag valt guld som går igen i bestick, ljusstakar och guldmålad kronärtskocka och blått i bland annat bordsduk och vaser.

Plantagen-monica-karlstein-juldukning-nyårsdukning-festdukning-bordsdukning-blå-guld

6. Tänd levande ljus

Ingen fest utan levande ljus. Ett tips är att införskaffa ett gäng ljus i en annan färg en vanlig vit. Här har jag gjort en vacker blomstergrupp av rosor i blekrosa och vitt. Jag har utgått från en kruka som jag målat i guld och fyllt med blöt oasis som jag sedan placerat både ljus och rosor i. Tänd alla ljusen samtidigt eller använd ljusstaken som en adventsstake och tänd ett i taget.

Plantagen-monica-karlstein-juldukning-nyårsdukning-festdukning-bordsdukning-blå-guld

7. Dekorera hela hemmet

Det är inte bara bordsdukningen som gör feststämningen. Satsa också på annan festdekoration. Här har jag plockat amaryllis ur jorden och klätt in med ett stänkmålat papper och hängt upp med ett bomullsband.
Då och då får du plocka ner dem och vattna. Den översta amaryllisen har en vaxat rot som gör att fukt stannar kvar längre.

Plantagen-monica-karlstein-juldukning-nyårsdukning-festdukning-bordsdukning-blå-guld

8. Duka med textil

Jag använder sällan bordsdukar. I stället köper jag textil på metervara och använder. Då slipper man vara rädd för att spilla eftersom man inte använder en dyr duk. Här har jag virat en spillbit sidentyg ett par varv som bestickdekoration och dekorerat med en liten kvist brudslöja.

Plantagen-monica-karlstein-juldukning-nyårsdukning-festdukning-bordsdukning-blå-guld

9. Duka med naturen

Det är ju naturen som är det allra vackraste att duka med. Julens alla dukningar får gärna gå i grönt om du frågar mig. Här har jag sköljt av jorden från hyacinter och placerat dem i små vaser. Supervackert att ha på matbordet eller som dekoration på ett sidebord eller en hylla.

Plantagen-monica-karlstein-juldukning-nyårsdukning-festdukning-bordsdukning-blå-guld

10. Förstärk festkänslan med guld

Finns det något blingigare än metalltoner? Här har jag målat ett gäng granatäpplen och en kronärtskocka i guld. Sprejmåla är enklast och tar bara några minuter och äpplena och kronärtskockan håller så här hela december. Som mittdekoration på matbordet varvar jag dessa gulddetaljer med midnattsblå julgranskulor.

Plantagen-monica-karlstein-juldukning-nyårsdukning-festdukning-bordsdukning-blå-guld

Inköpsställen: Alla blommor och växter från Plantagen. Ljusstakar från Jotex. Svarta bestick från Broste/Royal Design, vita tallrikar med beige bård från Denby/Briscapo, vita tallrikar med fiskbenskant från Cervera, champagneglas från Habitat. Julgranskulor, hög vas till liljorna och blå småvaser från Plantagen. 

LOADING..