Tack för mig. Nu flyttar jag hem!

Kära läsare! Det är dags för mig att ta ett stort steg vidare i bloggvärlden. Jag kliver vidare till en helt ny blogg – nämligen min egna; helenalyth.se

banner_nya_bloggen

Efter 4 år och 3 månader, eller hela 1663 inlägg, så är det dags att lämna trygga boet här hos Bonnier och våga testa mina vingar på egen blogg.

Så om ni vill skulle jag blir SÅ GLAD om ni nu byter adress till mig och jag välkomnar er hem till mig på riktigt: hos helenalyth.se Och så finns jag på Facebook och Instagram som vanligt där inga förändringar sker.

2 år hos amelia.se lärde mig så mycket. Lärde mig att blogga på riktigt, hur sociala medier faktiskt fungerar. Hur det är att dagligen skapa, skriva, fota och göra inlägg – få det till att bli en naturlig del av min dag. Träffade så många fantastiska människor och min professionella värld växte till en helt ny nivå.

Började forma mig och min blogg vilket passade skonhem.com så när frågan om att flytta inhouse hit var det inte ett svårt beslut.

De 2 åren här på skonhem.com har varit bland de mest spännande i mitt liv. Jag och bloggen växte i samma takt så pass att jag vågade säga upp mig från min trygga, välbetalda fasta anställning för 1 år sedan. Inte ångrat det en sekund.

Nu har jag varit egenföretagare i 1 år och med dessa nya kunskaper och erfarenheter i ryggen och med tron på framtiden så slänger jag mig ut ännu en gång. Det kommer nu bli en läskig tid där jag hoppas att ni som följt mig här vill flytta med mig. Och från att ha haft en fungerande säljavdelning och månadsersättning här så är jag nu helt ansvarig för min egna blogg och den verksamheten. Om jag jobbat hårt tidigare så är det nog ingenting mot vad som komma skall!!! Bloggen kommer fyllas med ännu mer inspiration. Jag kallar det för inspiration galore – dvs inspiration i överflöd.

Men inte helt ensam är jag inte. Tillsammans med mina fina bloggkollegor och vänner Husligheter, Hemmafix & Atmycasa startar jag ett nätverk och är så pepp på att se vad vi kan skapa tillsammans.

Så, varmt välkomna hem till mig!

avsandare

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte.

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

Rullgardinskollektion designad av Emma von Brömssen

Rullgardiner – inget jag tidigare riktigt tänk på som någon snygg detalj i mitt hem. En nödvändig, enfärgad som håller ljuset bort – det är väl det jag tänkt när det gäller rullgardiner, typ.

Fick in pressinbjudan till lanseringen av Sandatex nya rullgardinskollektion i ett samarbete med Emma von Brömsen. Eventet var i Göteborg vilket vanligtvis brukar betyda att jag tyvärr inte kan. Denna gång var det så svårt att säga nej och inse att jag inte skulle hinna för inbjudan var så lockande. Vilket samarbete! Så vackert, så rätt.

sandatex_emma_von_bromsen

Hur som helst. Av inbjudan förstod jag att Emmas vackra penselteknik och kärlek till fåglar skulle få plats. Och pressbilderna som nu skickades bekräftade min gissning.

sovrum_guineafowl_bla_0251-809x1024

sovrum_guineafowl_bla_narbild_0021-767x1024

Helt ljuvliga gardiner och mönster.

kok_wisteria_svart_narbild_0091-757x1024

Jag får en skandinavien möter japan-känsla. Håller du med?

badrum_beech_bla_0371-767x1024-1

emma_stilleben_2_0171-1024x729

Härligt att få se bilder som visar arbetets gång.

emma_stilleben_1_0091-731x1024

Så vackert och bilderna ger hopp om ljusare tider.

avsandare

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte.

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

Nya soffor från Ire – Como och Hanna

Snart är det möbelmässan här i Stockholm och mailboxen samt brevlådan fullkomligt svämmar över med pressnyheter och information om montervisningar men redan nu sker det visningar runt om inne i stan. Som igår visade Ire upp två nyheter: sofforna Como, designad av Mattias Stenberg och Hanna designad av Emma Olbers.

ire_como_soffa

Idéen om en bulligare soffa föddes på en resa vid Comosjön i Italien. Skulle säga att detta är just en kombination av det skandinaviska strama och det lite mer generösa italienska.

ire_como_som

Den vackra sömmen är ett tillval för den som så önskar. Utan extra kostnad så bonus alltså 🙂

como_ire

Modulsoffor kommer vi nog se mer och mer av om jag skulle våga ge mig på en gissning. Då vi inte har TVn som centrum i vardagsrummet på samma sätt längre behöver vi inte en helt linjär soffa. Vi kan sitta lite hur som nu, ansiktena kan riktas inåt rummet om vi tittar på läsplattor istället för en vägghängd TV. Jag är just nu i startblocken för att just hitta den perfekta modulsoffan till vårt vardagsrum. Kanske en Como…?

ire_hanna_soffa

Soffan Hanna är en storasyster till fåtöljen Hanna som skapades för två år sedan. En motsats/komplettering till Como kan tyckas. Raka linjer med synlig stomme.

Soffan har ett generöst sittdjup så soffan kan extrajobba som en extrasäng. Bra där!

Och ser ni? Rosa och gult…!

ire_hanna_olbers

Så gudomligt vacker och luftig. Får en somrig känsla fast det var iskallt utanför fönstret. Underbart!

Och här ser vi då årets första magnoliakvist. Lär bli många fler då det är stylisternas växtfavvis så här års…

Ire är ett svenskt företag med produktion i Sverige och vd Dick Thunell presenterade mycket av sitt miljö- och hållbarhetstänk. Bland annat tyger av återvunnen ull, stoppning av återvunnen polyten. Och så klart att det är produkter av god kvalitet som ska hålla årtionde efter årtionde vilket är det bästa för miljön; inget slit å släng.

ire_grand_relations

Emma Olbers, Mattias Stenberg och Stockholms mest genomtrevlige PR-man Hans Hjelmquist.

Eventet var förlagt i caféet och fenomenet Pom & Floras lägenhet. God frukost med stans frasigaste croissant.

pom_flora_frukost

På väg ut i kylan fick vi pressmaterial samt en kudde. Det var intressant att se vilken färg på kudde som snabbast gick åt. Föga förvånande försvann de rosa kuddarna snabbare än smör i solsken.

ire_grand_relations_kudde

Jag gick på min klassiska linje och valde en blå. Tänker hållbart – jag vet vad som kommer användas flitigt och länge!

avsandare

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte.

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

Hantverk i fokus hos Granit våren 2017

Granit visade sina nyheter för våren 2017 under Formexveckan och jag hann förbi en sväng på pressvisningen som var på Söder i en av stans härligaste fotostudios.

Pressvisningen bjöd nästan in till att börja skapa. Det var uppbyggt som en ljuvlig skaparateljé – fast se men inte röra. Åh vad det kliade i fingrarna vid snickarbänken. Inte snickrat så sedan träslöjden…

Jag kom dit när ingen annan från press eller blogg var där så jag fick en grymt lyxig privatvisning. Det som slog mig var att det var så fantastiskt många nyheter. Jag, Granit och pr-byrån kunde räkna ut att det nog faktiskt var rekord i nyheter. Granit har sett hur de kunnat utöka sitt sortiment och lyssnat på kunderna.

Det bland alla skönheter som föll mig i smaken var hur mycket cirkulerade runt hantverk. Man känner att handen har varit närvarade i produktionen. Temanen hade dessutom fått namn som Dreja, Ateljé, Textil och Odla. Ja, nu levererar inte Granit tyger eller lera som du  ska skapa med själv utan just att det är fokus på material och kanske en medvetenhet om att det ligger hantverk bakom?

Som sagt, det var många godbitar och jag visar här ett axplock.

granit_var_17_dreja_02

Nya krukor och fat i stengods.

granit_var_17_dreja_01

granit_var_17_textil_02

Härliga tyger i den nya textila kollektionen.

granit_var_17_textil_01

granit_var_17_tra

Fina saker i trä till ditt hemmakontor. Obehandlade så du kan sätta din prägel på dem med färg, eller behålla rena så klart.

granit_var_17_atelje

Årets kalender är gjord av Emilia Ilke och har en fantastisk idé också. Varje blad och månad har ett nytt konstverk med en perforerad del för datumen. Du kan alltså riva av de månader som varit och alltså få posters att behålla.

granit_var_17_odla

Odlingstrenden fortsätter och Granit lanserar ett nytt litet växthus. På fönsterbrädet, balkongen eller uteplatsen.

Som sagt, jag hann förbi en stund men vad jag dock inte hann var att lägga upp bilder direkt på bloggen. Detta är faktiskt en undran från min sida – Ni som läser bloggar, tröttnar ni på att läsa samma saker på flera bloggar och den blogg som släntrar efter; blir det liksom fel och passé?

avsandare

 1. Som svar på din fråga: nej absolut inte! Jag hinner inte alltid läsa till exempel din blogg varje dag så för mig är det bra att du ”släntrar” efter. Sen är det inte säkert att jag läser andra inredningsbloggar så om inte du lägger upp så hur ska jag då bli upplyst? 😉
  En annan tanke är du och andra inredningsbloggare har olika perspektiv.

  Så kör!

 2. Halloj !! Fina saker 🙂
  Jag tycker att det är självklart att var och en måste få skriva om och dokumentera precis vad man vill i sin blogg,exakt i den takt man vill och kan. Även om många i samma branch går på samma events/utställningar/pressvisningar.Det är ju en ganska skrämmande tanke faktiskt att man måste vara först till kvarn, annars kan man inte skriva om något man faktiskt gjort och istället komma med nåt nytt, snabbt som tusan,innan nån annan hinner på den bollen. Helt sjukt ju 😉 Faktum är också att alla dokumenterar ju den egna smaken och den egna visionen/upplevelsen så det blir i alla fall helt annorlunda. Jag har nu plöjt igenom många av de mest kända bloggarna,inklusive dig och måste säga att jag inte sett samma bilder nånstans förutom hantlarna då kanske 😉 Så nu kan man väl säga att jag sett hela Formex,utan att ha varit där och det hade inte hänt om jag bara klickat in mig hos en 🙂
  Kram på dig och fortsätt såhär, kör ditt race , du har en mycket bra och läsvärd blogg <3
  Monica i Rom

 3. Av de bloggar jag följer så är detta första inlägget om Granits pressvisning och jag älskar det här inlägget! Antar att det dröjer ett tag innan det finns i butik men jag skulle vilja köpa allt NU!

 4. Jag tycker inte det spelar någon roll, för alla ha sin vinkel och sina favoriter. För man följer de inredningsbloggare som man gillar för deras stil, så jag tycker det är bara roligt att få höra dina godbitar. Tack för en rolig blandning i bloggen o bra inlägg!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte.

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

Ömkligt inlägg om sjukstuga och blodapelsiner

Pang! Där kom basiluskerna. Jag har både stolt och rätt förvånat sagt att vi har varit så friska, så friska. Endast en vab-dag behövdes i höstas, inga maginfluensor, inga tokförkylningar och inga fler brutna ben men så klart ska ju även vi/jag drabbas.

Och så klart är det alltid dålig tajming på sjukdom då massa möten och uppdrag får stuvas om.

Boostar mig med vitaminfyllda blodapelsiner och varmt gott te. Gott för kropp och själ.

blodapelsiner_blood_orange

blood_orange_blodapelsiner

Och för ögat. Blodapelsiner är så magiskt vackra. Och nu är de i säsong så ni missar väl inte att njuta av dem nu?!

Kanske allt kommer på en gång? En olycka kommer sällan ensam, ni vet. För att sen ha tömt sjukkvoten? Det skulle vara en härlig tanke. Men jag vet ju vad som hägrar… vabruari… *djup suck*

Minns ni att jag inte kunde åka skidor förra helgen? En infektion (eller vad det nu verkligen var/är…?) i foten satte stopp. I med antibiotika och känslan av att vara helkroppssjuk var total fast det liksom bara gjorde ont i foten.

Jag är allergisk mot penicillin så jag får alltid alternativ men jag var tydligen allergisk även mot denna sort. I onsdags var jag uppe med tuppen för att åka till pressfrukosten på Formex. Tyckte det kliade något jävulusiskt och javisst – allergiska utslag över hela magen och låren. Och under Formexvistelsen spred sig utslagen ut över armar och ben. Supermormor rycker ut och hämtar barnen medan jag åker till akuten för mina kära kollegor jag träffade på Formex sa åt mig på skarpen. Så länge jag inte har feber brukar jag tycka det liksom är ”bara lite krämpor”.

Nu är alla utslag och klåda borta, fortfarande lite ont i foten men nu alltså feber. Året börjar lite intressant…

Hoppas ni har hälsan, för det är alltid det viktigaste när allt kommer kring!

avsandare

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte.

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

Favoriter från Formex 2017 – Nordic Space

Några dagar har gått sedan Formex och jag gissar att du som läser detta är inredningsintresserad och redan läst en massa om årets första Formex. Kanske du redan tröttnat? Jag har det inte – energin och inspirationen från Formex brukar leva kvar länge i mig.

Hursomhelst: Här kommer några saker som fastnade i min kamera och mitt minne.

Vi börjar med en liten tillbakablick till mitt förra inlägg där jag pratade om att många företag just blickar bakåt, inåt, istället för att skapa helt nytt.

Favoriter i repris

formex_2017_lungby_porslin

Lyngbys porslin återuppstår och mitt funkishjärta slår lite snabbare. Detta är så vackert!

kostaboda

Kosta Boda fyller mäktiga 275 år och producerar på nytt serien Limelight av fantastiska Göran Wärff.

Village hade inga direkta nyheter på mässan utan just lagt till varianter på sin kollektion.

village_rod_sten

Deras stenbrädor i limestone får en röd variant. Något i mig suktar efter den röda färgen.

Blomstrande större nyheter från Design House Stockholm.

formex_2017_stockholmdesignhouse_02

Det lilla äggformade växthuset Grow kommer nu i en större  storlek. Kan jag ana årets hetaste påskpynt?

formex_2017_stockholmdesignhouse_01

Elsa Beskow har kommit till liv igen hos Design House Stockholm sedan länge och nu i en somrig, blommande askserie. Så vackert och glatt.

formex_2017_aos

Blomstrande nya färger även hos AEO. Trodde helt klart att Anna Elzer Oscarson skulle vara vinnaren i Formex Formidable. Måste ha kommit på en hedrande andra plats då, eller hur?!

Grovt porslin fortsätter och blir grövre samt hantverk i centrum.

formex_2017_porslin_by_on

Koppar med enorma fat från By On. Älskar känslan här: detta är motsatsen till take away, en fika som liksom är där den är. Går inte att gå runt med denna.

formex_2017_marmorerad_keramik

Marmor har vält över oss länge. Från själva stenen marmor till att allt skulle marmoreras. De här krukorna som glaserats till marmor gillar jag mycket. De är gjorda av Johanna Günther som ställde ut i den kanske mest spännande hörnan på mässan: Young Designers

Där ställde också mässans roligaste nyhet ut: Täljogram

formex_2017_taljogram

Det är alltså en prenumeration där du månadsvis får färskt, vakuumförpackat björkträ och instruktioner så du ska kunna skapa, tälja. Behöver jag säga att jag fullkomligt äääälskar denna idé?

Detta är en mässa för vår och sommar och Agneta Thörnqvists monter gav mig en somrig känsla trots den rätt dova stylingen.

agneta_thornqvist_ljuskrona

Agneta är en legendar i inredningspressen. Grand old lady som stylat inredningsreportage i Elle Decoration i 24 år! Nu ställer hon ut på Formex för första gången med sina egna ljuskronor. Så vackra. Jag vill ha ett stort växthus med den obehandlade kronan och se hur den blir roströd med åren.

Barnrum

Jag har tre små barn men av någon anledning så dras jag aldrig till barnrumsavdelningen. Konstigt med tanke på hur barnslig jag ändå är. Hursomhelst, jag träffade av en slump en representant i pressrummet och hon fick mig lockad.

formex_2017_kids_room

Kid’s Concept har under skapat inredning och leksaker i 10 år och nu tagit en något annorlunda sväng i sin design. En lite mer jordig färgskala. Jag föll verkligen för deras monter och pladask för…

formex_2017_kids_room_mamut

… deras mammut! Jag behöver ingen mammut, mina ban behöver ingen mammut men jag vill ha en.

Och apropå barnslig så är inte dessa ballongkaniner något av de sötaste ni sett?

formex_2017_mini_by_on

De är från By Ons satsning Mini By On.

Sten och marmor i flera färger

Den röda stenbrädan högre upp här från Village är verkligen en del av det som ligger i tiden: hållbara material och i mer färg. Då är de färgade stenarna något som kommer stanna och vi se mer av. Röd marmor tycker jag har legat och puttrat länge där bakom den vita och gröna marmorn.

Danska AYTM har mycket färg i sina kollektioner och på första sidan på deras sida är det marmorgolv och väggar i flera olika färger.

aytm_red_marble_rod_marmor

Läcker klocka i röd marmor från just AYTM.

formex_2017_victorian

Ja, nu är det här då pappkartonger med tryckt marmor på men jag bara älskar de olika färgerna. Turkos marmor! Tänk den som kunde få ha det!!! Doftljus från Victorian.

 

Åh, detta är ju bara ett axplock. Fanns ju miljarders saker till men detta fastande i kameran. Nu snurrar det i huvudet, säkert massa mer jag om nån timma kommer på att jag skulle tipsat om… Men, de sakerna lär jag se på Formex i augusti för då är det dags igen…

avsandare

 1. Sååååååååå mycket vackert ska kolla upp när det kommer ut i butik. Speciellt kopparna med det tunga fatet och den röda takkronan.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte.

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

Allvarsamma leken på Formex 2017. Ser en återhållsam trend

I dag fredag fortsätter Formex men efter två dagar och ömma fötter är jag för denna gång färdig. Inspiration och intryck så det räcker och blir över.

När jag sitter och tittar på bilderna på det som fastnade i kameran och går igenom mina tankar från mässan så landar min känsla i att något har hänt. Något nytt.

Temat för årets mässa var Nordic Space vilket helt klart  för tankarna till öppna vidder, kalla färger och ensamhet. Det visades redan i entrén. Borta var entréhallens vanliga trendutställning. På det stora öppna torg där det vanligtvis brukar vara en enorm installation med utplockade saker, utvalda ting, för att visa mässans tema och utställarnas viktigaste nyheter. Tidigare varit stora våningshus att kunna gå in i, som labyrinter att gå runt i eller aktivitetsyta med workshops. Nu var det helt tomt så när på några skira gardiner uppe i det höga taket, ett träd, glaskuber fyllda med kottar och grenar bland speglar samt en dimma som pyser ut var 30.e minut. ”Oj, less is more, eller…?” sa en som passerade mig på väg mot mässhallarna. Ja, så är det nog.

formex_nordic_space_entre_01

formex_nordic_space_entre_02

formex_nordic_space_entre_05

Jag sa i mitt förra inlägg att det är svårt att se nya trender när det är så mycket. 3 mässhallar med monter efter monter fyllda till bredden med massa saker som utställarna hoppas ska beställas av inköparna och hamna i butikerna som du och jag ska besöka. Detta är inget nytt, så är det varje gång men det var något som återkom: hållbarhet och återhållsamhet.

Ja, hållbarhet är ju inte så förvånande. Det är det viktigaste ämnet och varit på tapeten sedan ett tag och lär stanna där tills vi ser en vändning i världen. Materialval, återvinning och närproducerat premieras.

Vad menar jag med återhållsamhet? Jo, med tanke på vikten av hållbarhet kan det inte vara motiverat att designa nya kollektioner och producera nya saker flera gånger per år. Flertalet av de stora märkena vänder sig snarare inåt och ser vad de har i sitt arkiv och återproducerar gamla kollektioner eller tar samma design fast i ny färg eller material.

Och i återhållsamhet tycker jag också att det inte är lika mycket humor bland nyheterna. En plojpryl kan inte ha lika lång levnadstid som en sak som är klassiskt utformad. Att köpa en knallrosa vas med flygande grisar på är ju skoj men lär inte stå framme i hemmet lika länge som en vas i klarglas, om ni förstår vad jag menar. Det är en stramare ton, klassisk design som snarare för tankarna till svunna tider. De två produkter som vann Formex Formidable 2016 var Steltons kaffekvarn och Skrufs glasskål. Två ting i ytterst klassik design, båda i mina ögon gudomligt vackra men jag är ju också en som gillar det klassiska.

Det som är det mest hållbara för oss alla är ju att inte köpa något nytt alls utan använda det vi redan har. En skrämmande tanke för alla de som ställer ut…

Vid lunchen ihop med mina kära bloggkollegor kunde vi också alla säga att det var inte lika mycket folk där. Och montrarna var inte lika stora, påkostade. En återhållsamhet på många sätt alltså.

Men så klart, för att vidhålla balansen, så finns det ju så klart det lite mer lättsamma där, helt tungt är det inte. Restaurangen/trendutställningen var ju helt galet bubbelgumspoppig till stora delar men även där så fanns det en del som var lite tyngre.

coco_form_formex

Ironiskt nog ska jag nu sammanställa de nyheter jag då vill visa upp. För det fanns ju nyeter som jag verkligen känner för och önskar tipsa om. Återkommer.

avsandare

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte.

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

Färgkombinationen 2017 nummer 1 är rosa + gult

Ja, då var årets första Formex igång och 2017 kickstartar med nya trender. Eller var det verkligen så många nya trender? Det är så svårt att veta då Formex är två gånger per år så det liksom smygs fram nyheter bland allt det som redan finns i sortimenten hos utställarna. Vad som är nytt eller 7 år gammalt är inte alltid lätt att lista ut.

Men en sak är säker: årets stora färgkombination är i alla fall rosa och gult. Det behövdes inte gå många metrar i mässhallarna för att se dessa glada färger ihop.

ceannis_formex_2017

Och spannet inom färgerna är brett. Rosa kan vara persika och aprikos och det gula kan vara ockra och guld. Och kombineras i hop till en riktig färgfest. Här ovan är det kuddar från Ceannis.

ceannis_vaskor_formex_2017

Ceannis hade även satsat på dessa färger i väskorna. Det går inte att missta sig på den positiva sommarkänslan här inte.

Men framförallt var det i trendutställningen/restaurangen som denna färgkombination syntes.

formex_2017_trendutstallning_05

Utställningen är skapad av Coco Form och temat var nöjesfält. Det hade de verkligen lyckats med. Här var det rosa med gula detaljer så det stänkte om det.

formex_2017_trendutstallning_03

Lekfullt i utställningen och här kan man ju då inspireras och göra det till sitt eget.

formex_2017_trendutstallning_06

Känner ni sommarkänslan nu?

formex_2017_trendutstallning_04

Jag skulle ta detta och ta ner bubbelgumsnivån en aningen.

Ungefär som hos By On här nedan.

by_on_formex

knut_kudde_design_house_stockholm

Kuddar från Design House Stockholm.

Oftast är det två olika ting i rosa och gult i kombination för att skapa färgmixen…

broste_copenhagen

… men i vaserna från Broste Copenhagen så är faktiskt rosa och gult i samma produkt.

formex_2017_himla_rosa

Vackra moderätta toner från Himla.

Har man något som är i angränsande skala kan det också funka.

broste_copenhagen_korg

Som hampakorgar med rosa.

guldram_rosa_gardin

Som rosa och guldramar.

gult_rosa_formex

Rosa och mässing.

mateus_formex_2017

Rosa och furu. Ny kulör från Mateus.

farger_2017

Och så klart skapa de mest fantastiska buketterna!

cchatwal_formex

Slänger med denna härligt pigga bäddning. Den som längtar efter våren hittar den här, i sängen!

avsandare

LOADING..

Pyssel: Gör pom poms av tidningarnas rosa sidor. Enkelt och gratis!

Ett roligt och enkelt pyssel är att göra, vika pom poms av silkespapper. Det blir en vacker dekoration till vardagsrum, barnrum eller till festplatsen och trädgården.

Men, måste man köpa silkespapper tänkte jag… Finns det något papper jag redan har hemma som är tunt och stort nog att använda? Ja, tidningspapper stämmer på den beskrivningen men grått papper, ful reklam, stora bokstäver blir ju inte en vacker enhetlig pappersboll.

Då kom jag å tänka på ekonomisidorna som mest är små siffror och bokstäver och dessutom i rosa papper i vissa tidningar. Rätt så enhetliga och enfärgade. De skulle ju kunna funka, värt att testa.

pyssla_med_tidningar

Och tänk, det blev ju jättebra! Pappret är ju rätt så mycket kraftigare än silkespapper som man vanligtvis gör pom poms av så 5 tidningssidor var maxantal för att funka.

pyssel_atervinning_pompom

Hemma hos oss blir den lite tunna laxfärgade, rosa tonen väldigt fint mot den gröna, blå färgskalan.

atervinningspyssel_tidningar

Bollarna är förvånansvärt tåliga. Barnen har kastat runt dem och de har hållit formen faktiskt. Ja, kraftiga smashar skulle jag nog inte rekommendera men ändå.

Är det så att du prenumerera på en tidning med rosa sidor så har du ju materialet redan hemma – så nästan gratis pyssel alltså!

Göra, vika pom poms av rosa tidningssidor

pom_pom_recycled_paper

Gör så här: 1. Samla ihop 5 tidningssidor med så få bilder på som möjligt och lägg på varann. (Är du ambitiös kan du klippa bort rubriken överst på sidan för ännu renare tidningssida) 2. Vik dragspelsvikning, ca 2-3 cm, från botten till toppen.
3. Samla ihop och knyt ett band på mitten. Knyt bandet så hårt det går så ”midjan” blir helt fast. 4. Klipp ändarna runda.
5. Separera nu försiktigt på sidorna, ett i taget. (Tidningssidorna är tunna så använd ”milt våld” som jag brukar säga) Tipset är att försöka öppna upp så bladet/sidan öppnas så mycket det går från mitten. 6. Forma till och dra försiktigt i alla bald så bollen blir så rund som möjligt. Vill du ha den hängande knyter du ett långt tunt snöre runt midjan.

pyssel_atervinning_tidningar

Så glad i dessa bollar. Kan få flytta runt och bli till festliga dekorationer och pigga upp vilken middag som helst. Pom poms är verkligen en festhöjare och dessa är ju dessutom gratis så det är ju fest bara det!

avsandare

LOADING..

Önskan om vår med spirande grönska i mitt kök.

Trots ett litet pudrigt snöfall samtidigt som några starka solstrålar jobbar sig fram och fåglar sjunger utanför fönstret känner jag en strimma hopp om vår.

Efter en snöig helg med vintersport (för alla utom mig, bu-hu) blir jag så sugen på att rusa fram till spirande årstid. Så typsikt mig; när jag känner mig klar med något ska rubbet ut och nytt in.

lokar_gro

I köket finns det fler som verkar vara inne på samma linje som jag. Lökar i lökkorgen bokstavligen jobbar sig fram och ett skott av elefantöra signalerar starkt till mig att det är dags att flytta till större.

stickling_dr_westerlund

Försökte få en stickling av Dr Westerlund att få rötter också…

stickling_elefantora

Gick inte bra. Men som sagt; elefantörat är redo!

plantera_om_sticklingar

Och som alltid när det gäller mig: allt eller inget! Går ju inte bara att plantera om EN växt – näe, bästa att ta rubbet när jag ändå ska sätta igång.

plantera_om_dr_westerlund

Fram med alla växter som verkar vara i behov av lite ommöblering och nystart. Och upp med alla krukor och jordpåsar från källaren. På med handskarna och börja gräv.

plantera_om_helenalyth

Här har vi en nyfrisserad skara. Blev inte så många när jag nu ser resultatet ändå. Har ni hört uttrycket växt-spa? Det är när man låter sina växter få sig en rejäl omgång. Kanske främst att fräscha upp dem med dusch i badkar eller liknande men jag älskar uttrycket för så är det ju – de får en välgörande behandling för att bli piggare, vackrare och få mer lyster. Apropå det: borde ge mig själv en spa-kur… Glåmig är bara förnamnet, ha ha ha!

elefantora_stickling

Mitt lilla BB med elefantöre-plantor. Världens bästa växt att ta skott från. Och en fin gå-borts-gåva om man blir spontaninbjuden.

plantera_westerlund

Här är mitt lille sorgebarn. En stickling Dr Westerlund från förra året har växt till sig, det medger jag, men det känns inte som jag har fått kläm på den. Blir bara långa stänglar med lite gula blad. Ja, här ser vi tydligt hur icke-gröna fingrar jag har. Har nu gett den ny kruka, ny fräsch jord och ska slänga på gödningspinnar och hoppas det med lite vårsol ska göra den stråk, frisk och frodig. Nån som har tips???

avsandare

 1. Dr Westerlund vill som alla andra pelargoner ha lite mer sol än vad som bjuds så här års för att ta sig! Den överlever det mesta, men behöver rikligt med sol för att bli sådär kraftig och grön. Så tålamod, ställ den så svalt du kan över vintern och någonstans i slutet av februari/mars brukar ljuset vara starkt nog så att den börjar återhämta sig. När den fått lite färg och börjat piggna till kan du med fördel beskära den, så kommer den igen ännu kraftigare. Lycka till!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte.

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

Sorgligt och nedrigt antiklimax i Romme

Nyss hemkommen från vad skon skulle bli en härlig långhelg med skidåkning tillsammans med familj och vänner i Romme. Men det blev tyvärr inte ett enda svisch ned för backen för min del. En infektion i vänster fot dagen innan avfärd satte totalstopp.

romme_alpin_ski_lodge

”Så typiskt att få ont i foten dagen innan jag ska åka skidor”, sa jag. ”Det ska du inte”, sa kirurgen medan han stack skalpell i foten. Så var det med det.

Men tillsammans med fantastiska vänner, god mat, högljudd after ski, glada barn som tog nya steg i skidåkningen, fint väder och sköna hotellsängar blev det ju så klart en trevlig helg ändå. Får njuta av minnet från förra årets underbara skidåkning i stället…

romme_alpin

Tog inte upp kameran mer än till at fota den magiska utsikten från rummet en kväll. Måne och pistmaskin i kombination blev riktigt vackert.

Haltar nu runt och känner mig ömklig som bara den. Så mitt tips denna söndag: ta hand om din fötter. De är bra att ha!

avsandare

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte.

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

Testat Snällost med honung, valnötter och blåbär

Det kom ett bud med ett varuprov. En cypriotisk ost som heter Anari men här i Sverige fått namnet Snällost.

fontana_snallost

Informationen sa att den kunde ätas som frukost eller mellanmål – två mål jag gillar.

Jag är ju helt galen i grekisk yoghurt med frukt, nötter och honung så jag var inställd på det och blev rätt förvirrad och chockad. Glömde bort att det var en ost… Alltså salt.

fontana_snallost_honung

Skulle säga att det var som en fastare, torrare keso. Ett riktigt marigt och mättande alternativ till den välbekanta keson skulle jag säga.

fontana_snallost-_mellanmal

Osten var lite kärv men med sina tillbehör blev det riktigt gott. Barnen tyckte också det var gott men i mindre mängd.

Får se om ställosten slår i Sverige. Då vi nu är inne i en trend med mycket protein så kanske den lockar en målgrupp.

avsandare

 1. Hej Helena!
  Har precis som du köpt två fåtöljer Skrindan men bor 37 mil från köpet.
  Läste att du köpt i dina i mina trakter och fraktat till Sthlm. Vem köpte du frakten från och vad kostade det?
  Följer dig slaviskt på Insta och blogg och inspireras mycket av dina idéer🤗
  Mitt namn på Insta är sussa58
  Önskar dig en trevlig helg!
  //Sussa

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte.

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

Dax för liljans återkomst?

Vilka mäktiga vita klockor på liljorna!

vita_liljor

Detta är rester från en bukett jag fick på nyår och det är just liljorna som hållt sig bäst och nu är som vackrast.

De här liljorna är inte av den där starkt doftande varianten, vet inte om de har olika namn och så men det spelar ingen roll – vackra är de.

liljor_vita

När resten av buketten hade vissnat och jag fick plocka ut dessa för att sätta i egen vas slog det mig hur länge sedan jag köpt en bukett liljor.

Slutet 90-tal och början av 00-talet fanns det väl inte en lägenhetsannons, ett hemreportage, en trendig butik eller restaurang, flådig hotellobby eller cool reklambyråreception som inte hade ett ENORMT fång liljor någonstans? Det var blomman nummer 1.

Och doften, oj doften!!! En liljas doft är svår att missa, den slår igenom det mest till alla allergikers förtvivlan.

Just doften av liljor är för mig ett doftminne som för mig direkt tillbaka till slutet av april -99. Det var min klass examensutställning på reklamskolan Berghs och alla fick nog minst en bukett liljor av släkt och vänner. Vid våra montrar och väggar i utställningen byggdes det upp blomsterberg som doftade extremt starkt. Det är ett kärt minne som kommer till liv.

lilja_vit

Senate tidens trend inom växter och grönt har varit höga, kraftiga krukväxter eller vaser med sirliga små tunna kvistar, gärna med bär på. Långt från dessa liljor. Kanske dax för en återkomst? Eller är jag för tidig?

Den äldre genrationen hade svårt för de vita liljorna på restauranger och i hemreportage då det för dem är en begravningsblomma. Tänk hur trender går och förändras. Som julstjärnan som fick en skjuts i denna jul efter att ha varit helt ute i flertalet år. Vad blir nästa inneväxt? Julkaktus, benjaminfikus, hemtrevnad, gerbera?

avsandare

 1. Helt klart dags för fler liljor men kanske mest de där som inte doftar allt för mycket. Med dagens odlingstrend tror jag att nästa inneblomma blir någon det är lätt att ta sticklingar av. Typ gullranka, sprätt iväg, ampellilja eller vandrande jude.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte.

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

Ljus idé om ljusförvaring

Nu i jul visade jag hur jag hade stearinljusen i kökshyllan, dels för förvaring men också som en dekoration. De är ju så vackra när man tänker på det.

Så ska jag fortsätta göra.

I köket har vi en hyllvagn som innehåller kokböcker, kökshanddukar, tygservetter, högtalare, pennor, papper, pysselmaterial, frukt och då stearinljus.

Hade en tanke om att snickra ihop en måttanpassad låda. Stående, smal och för 50 ljus men denna lösning är ju enklare.

kronljus_liljeholmen

Mellan böckerna skapar jag ett utrymme för ljusen. Tycker det blir en fin blandning och mix. Speciellt bra med de vita ljusen mot de mörka kokböckerna.

liljeholmen_kronljus

Fick information om Liljeholmens webbutik nu i julas. Perfekt ju! Lär behöv fylla på mitt förråd då ljusen har en förmåga att försvinna och brinna upp. Typ 😉

Vet inte vad som klassas som en storkonsument av ljus men skulle nog räkna mig som en sådan. Finns inte många saker som ger lugn och ombonad känsla snabbt och enkelt som ett tänt ljus.

avsandare

LOADING..

Mina nya gamla fåtöljer ska kläs om. Men vilken färg???

Innan jul tampades jag på nätauktion så jag nästan var aggressiv. Hade sett ett par fåtöljer på Bukowskis som jag (och faktiskt maken också, tur vi har samma smak!!!) föll pladask för.

Låga fåtöljer vilket passar vårt rum och otroligt vacker design i snidat i trä ”Skrindan” av Kerstin Hörlin-Holmquist. Ska ha skapats 1940-tal vilket rimmar väl med vårt hus som är byggt just 1940. Stolarna skulle alltså passa in här som himlans bra! Nu gällde det bara att vinna budgivningen inom ramen för vår budget. Det gjorde jag inte… Hatar när klockan går mot sekunder kvar och så förlängs tiden med 2 minuter. Det tycker jag inte om alls!!!

MEN! Gissa om min lycka när jag såg att Bukowskis Göteborgskontor sålde ett par bara någon dag efter!!! Hur är det möjligt? Aldrig sett denna fåtölj tidigare och så dyker två par upp precis efter varann i två olika städer.

Den budgivningen vann jag utan kamp och trots budkostnaden blev detta par billigare. Är det skillnad på Stockholmare och Göteborgare? Att det avskräcker med transporten? I så fall var det till min fördel. HURRA!

Och så ska de ju då kläs om då de är rätt slitna. Men jag kan inte riktigt bestämma hur. Lutar åt grå-grön och rätt mörkt för att kontrastera mot trät. I den färgställning de har nu går de lite i varann.

kerstin_horlin_skrindan

fatolj_kerstin_horlin_skrindan

kla_om_fatolj

Den här kudden går i blått och grått. Kanske klä om i den färgskalan. Skulle passa riktigt bra. Fast jag gillar ju grönt…

Gjort sökningar och hittat de mest varierande idéerna. Målat trä, mönstrat tyg tex.

8947073_fullsize

Dessa i Svenskt tenn-tyg; Manhattan och blåmålat trä tar nog fåtöljen till en helt annan nivå. Och inte i min stil.

2500156904-1

Dessa med den blå färgen är ju himla härlig. Hmmm…

2500268052

Ja, att göra något med träfärgen känner jag mig lite rädd för. Då blir det så definitivt men det är ju läcker som i denna bild.

hd_item_346614_a77744b3b1

Läder? Ja, det är ju praktiskt för en yvig barnfamilj som vår men nja… Inte hel säker på det. Fast färgen var ju fin i denna bild.

4005764_fullsize

Definitivt inte vitt i alla fall. Då tappar stolen sin karaktär.

Så kul detta! Jag har aldrig sett denna fåtölj men i sökningar så ser jag ju hur vanlig den är och i så många varianter. Så glad att jag fick tag på ett par. Kommer bli toppen hos oss och i vårt funkishus.

Men det roligaste är ju ändå att katterna på en gång tog plats i dem. Det är en liten fajt mellan katterna. De kan inte vara jämte varann i var sin utan ligger en där får den andra vänta på sin tur. De är ju för roliga de där två…

skrindan_horlin

Bernhard har tagit plats och rör sig inte ur fläcken.

horlin_skrindan_fatolj

Birger går som en katt kring het fåtölj.

fatolj_horlin_skrindan

”Flytta på dig då!!!”

avsandare

PS: Följ mig gärna på Facebook och Instagram

 1. Mycket fina fotöljer, älskar stilen.
  Jag skulle välja färgen ni har på väggarna i det angränsande rummet, det skulle binda ihop rummen fint. Nu kanske färgen inte ser ut så i verkligheten som på bilden, men bildens färg tilltalar mig.
  Det kommer att bli väldigt fint med det val ni gör, det är jag helt säker på.

  1. Hej Inger. Tack, visst är de ljuvliga. Är så förvånad över att jag aldrig stött på dem tidigare. Verkar ju finnas lite här och var.
   Ja, lite inne på din linje med att ta in den färgen. Tuffa beslut, ha ha ha!

   KRAM!

 2. Hej, tack för en härlig blogg, ha precis börjat hitta hit. Är på jakt efter en snygg o tidlös klocka o undrar om du vet vad de ha för klocka på Nyhetsmorgon på 4 där du håller till ibland☺ fastna för den varje gång. Tack på förhand!!

  1. Hej Hilda! Tack snälla du!!!
   Ja, den ja – den är himla maffig. Jag får fråga redaktionen. Hör av mig om jag få napp.

   Kram!

 3. Nej gör ingenting med träet :)! Jag skulle nog varit praktisk av mig och satsat på något neutralt så som grå (mörk som väggen bakom?). De blå sammetskuddarna var superfina men att klä om efter trender blir dyrt, haha!

  1. Eller hur Emilia?! Jag vågar nog inte det för jag är så ombytlig och då rädd att jag kommer ångra mig om ett tag. Klassiskt och traditionellt håller i längden, speciellt när det handlar om stora investeringar som ändå en omklädnad är… rätt dyrt… Fast å andra sidan skulle jag vilja våga lite mer än vad jag gör… Oj oj oj.

   KRAM!

 4. De är underbara! Har själv budat vid tillfälle men förlorat….
  Jag tänker att de inte får bli för anonyma i färg ändå… Blått låter fint men kanske just i sammet då för att ”lyfta” dem en smula. Smutsig senapsgul tror jag hade varit galet snyggt oxå… Så roligt! Lycka till!

 5. Vi haffade 2 likadana Skrindan i teak superfina omklädda på blocket i början av dec. Zebrarandigt brunt/vitt tyg fr Svenskt tenn. Så nöjda med dem!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte.

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

Sista chansen att rösta på Årets Inredningsbloggare i Elle Decorations Swedish Design Awards

I dag/kväll är sista chansen att rösta på din favoritbloggare inom inredning i Elle Decorations Swedish Design Awards.

Jag bara älskar den här filmen. Tänk om varje dag, hela livet kunde vara som i denna film. Lite filtrerad, lagom slowmotion, fint musiklagd och bara omringad av helt fantastiska människor som inspirerar till tusen. Är så otroligt tacksam över att få vara en liten del av allt det här.

Rösta nu HÄR. Och jag kan säga att jag är så otroligt glad över att bara vara i final så jag känner mig redan som en vinnare. Så tack till er som nominerat mig <3

avsandare

PS: Följ mig gärna på Facebook och Instagram

 

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte.

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

DIY Pyssel: Gör en egen mobil med ballonger

Har alltid älskat de gamla ballongerna från 1800-talet. Randiga, vackra och med en aura av framtid. Ville skapa egna beständiga ballonger och göra en mobil att hänga upp.

pyssel_helenalyth

Det blev några vändor av test och olika metoder. Hade tänkt att använda färgat papper men att måla på stora frigolgtbollar var enklast.

pyssel_helenalyth

Material:
Frigolitbollar
Toarullar
Svart snöre
Hobbyfärg/akrylfärg
Nålar

diy_pyssel_ballong

Började med att göra en mall för färgfälten. Mättade med en pappersremsa som är lika lång som en sida – som går runt bollen från topp till botten.

Klippte den konvex för att få böjda former på färgfälten.

Nålade fast den i toppen och ritade/rispade runt kanten. Sedan släppte jag på nålen undertill och vred mallen 180° och ritade/rispade på motsatt sida. Sedan 90° för att göra åt ”kl 3 och 9”.

diy_pyssel_helenalyth

Målade fälten och valde att ha svart som återkommande på samtliga ballonger för att skapa en grafisk och sammanhängde mobil.

Kvadratiska korgar av runda toarullar

papprulle_lada

Platta till toarullen, öppna upp och platta sedan en gång till  fast ”på andra sidan” så det blir fyra veck och fyra väggar.
Dela på mitten och klipp upp nån cm i hörnorna. Rispa lätt med skalpell så viks botten lättare och det blir rakar kant.
Vik omlott så låses botten. Limma fast bottenflikarna om så önskas.
Måla och håla varje kant nära öppningen för att fästa snören i.

gor_egen_mobil

Klipper till två långa bitar av svart snöre och knyter på mitten. Med en nål genom knuten sätter jag fast tråden på ballongen. För trådarna åt fyra håll och knyter fast i ballongkorgen undertill.

Små nålar håller snörena på plats runt midjan.

balloons_mobile

Runt en broderring knyter jag sytråd och för igenom tråden som håller i ballongen.

Med garn gör jag hänganordningen, tre längder håller den uppe. Knyter ihop upptill.

Nu hänger mobilen i dotterns rum och jag fick godkänt av henne. ”Ja, du gör alltid snygga grejjor” – bästa betyget jag någonsin fått!!!

avsandare

PS: Följ mig gärna på Facebook och Instagram

LOADING..

Vintermorgon, istället för julgran och funkis

God morgon denna vackra söndag! Hoppas ni har lika vacker utsikt som jag. Kanske du också har sista dagen på jullovet och tänker njuta extra mycket.

soluppgang_sno

Utanför fönstret ligger det vackraste snötäcket. Detta täcke ger både vackert ljus och ett lugn. Som om det dämpar farten på allt. Perfekt söndagslugn alltså.

vintersol

Solen letar sig sakta upp och alla världens färger tar plats.

radjur

Och vår rådjursfamilj som dagligen besöker oss trippar försiktigt i snön.

sno_spar

svart_katt

Men en som inte vill gå ut är vår Bernhard. Och han är verkligen en utekatt. På sommaren kan det gå dagar innan han kommer hem igen för lite serverad mat. Detta jullov har han nog tyckt det varit lite väl mycket folk här hemma och gömts sig lite här och var. Mest på dotterns huvudkudde.

Och apropå jullov – nu är julen nedpackad helt. Endast en väldigt ståndaktig amaryllis skickar ut en julsignal.

Det blir genast lite tomt där granen stått. Och jag älskar det. För hur mycket jag älskar julen och att pynta för julen så är det en sådan skön känsla att rensa bort allt. Se hemmet på riktigt igen.

funkis_fonster

Där granen stått får fönstret synas igen. Granen var så stor så hela vårt vackra böjda funkisfönster doldes helt. Nu ska jag låta det ta plats, få fritt spelrum igen.

pillerfikus_funkis

Pillerfikusen har lite av en granform så övergången från gran kan den hjälpa till med.

Vi håller nu på att se över förändringar i hemmet. Som en nystart även för hemmet och vårt liv här. Yngste familjemedlemmen är nu över 3 så värsta babyfasen är för gott över vilket ger nya möjligheter i huset. Ny soffa som kan klara sig från spill, kanske våga glasbord, göra barnens rum mer fasta efter deras egna önskemål och efter ett år som hemmaföretagare göra mitt arbetsrum.

funkis_trappa

Samtidigt som själva huset ska få synas och ge sin själ. Mitt älskade funkis!!!

sno_fonster

Nu är kl över 10 och fortfarande sover två i familjen. Det är verkligen en lugn morgon. Så mysigt.

frukost

Jag njuter av en sådan frukost som jag älskar – den som kan fortsätta ända till lunch, iklädd pyjamas…

avsandare

PS: Följ mig gärna på Facebook och Instagram

LOADING..

Årskrönika 2016; september oktober – naturliga och läskiga pyssel

Året 2017 har tagit sina första kliv och en vecka är faktiskt avklarad. Ska erkänna att jag aldrig känt mig så här seg, tom och helt utan inspiration! Det är som om hela jag lider av någon sorts jul-bakfylla. Kroppen och knoppen behöver landa på noll för att växa igen. Så med detta sagt: ursäkta för bedrövligt bloggande! Lovar bättring och bättre innehåll snart och framförallt jätteförändring. Det kan jag verkligen lova!!!

Men nu tillbaka till min årskrönika. September och oktober – två höstmånader som bjöd på många spännande saker och kanske framförallt halloween. Ojojoj, i år gick jag verkligen all in på denna skräckinjagande festlighet.

Höstpyssel med ekollon, gjorde en stumpastake, ätbara Pokémon-bollar, bokstavskastanjer,

mala_ekollon_hostpyssel

pyssel_diy_stumpastake_04

Denna stumpastake togs emot av er på ett helt fantastiskt sätt. Fick så många bilder på era alster så jag blev helt rörd. Ni anar inte hur glad jag blir av att få veta att jag kan inspirera er. TACK!!!

pokemon-go_mat

kastanjer_bokstaver_low-1

 

IKEA kom på besök för att se hur en vanlig tre-barns-familj lever och bor.

ikea_husbesok

Höll på att tabba mig helt för jag missade tiden. Stackarna, denna internationella delegation fick hänga i en förortsträdgård lite för länge…

Men de gillade verkligen vårt nya sovrum.

fondvagg_vaggpanel_tra_sovrum

Kanske vi kommer se väggpanel på IKEA inom kort???

sovrum_vaggpanel_fondvagg_sanglampa

Uppskattat rum alltså…

Inför kanelbullensdag bakade jag kanelbulle-wraps.

kanelbullewrap

Ja, det blev ett gott experiment.

Ingen höst utan Höstmarknad på Skansen.

skansen_hostmarknad_23

Kan inte ge denna marknad nog med positiva ord. Den måste ni besöka!

Det blev en hel del växtlighet de här månaderna. Som mitt inlägg om den lilla krukväxten elefantöra.

elefantora

Oj, hade väl aldrig trott att det var något ni skulle gilla så mycket.

plantagen_flytta-in_efter

Vårt fönster i matsalen fick sig en rejäl grönska.

Fick ännu en dröm uppfylld genom att få göra ett pysselreportage i tidning och i detta fall Allt i Hemmet.

Och samma tidningstitel hade ett reportage med mitt funkisbadrum.

kakel_funksi_badrum

 

Sen blev det då halloween. Jösses vad pumpor, spindlar, fladdermöss och blod jag höll på med…

nymo_helena-lyth_07

Allt landade i Nyhetsmorgon. Det blev nog den bästa sändningen jag varit med i tycker jag. Mycket roliga saker och Ebba är så himla bra att på få fram inslagen. Det är tufft att hinna med 3-4 pyssel på ett begripligt sätt inom 3 minutersramen.

chokladbollar_spindalr

Spindlar av chokladbollar

halloween_dukning_halloweenpyssel

Små pumpor av piprensare.

halloweenpyssel_punpa-som-kruka_04

Pumpor som krukor

halloweenpyssel_for_barn_blodpudding_fladdermus_04

En blodpudding blev till en fladdermus. Så klart.

halloween_pyssel_pumpa

En pumpa i min smak. Måste inte vara läskigt för att vara halloween.

Något jag sagt förut och tyvärr fortfarande måste säga: Jag måste bli bättre på att ta STORA bilder. Försökte i köket men misslyckades. Det blev närbilder ändå.

fredagsbukett_fredagsblommor_host

Men bilden blev ruggigt poppis på min Instagram så nåt rätt göra jag väl ändå… Fast, jag vill bli bättre på stora bilder för att kunna ta mer rumsliga bilder. Om det något ni vill se dvs???

Ja, nu är det bara ett kapitel kvar på årskrönika. November och december… Gissa vad det kommer innehålla? Ha ha ha, Ho ho ho!!!

avsandare

PS: Följ mig gärna på Facebook och Instagram

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte.

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

Trettondagsafton med sista juldekorationerna

Fint trettondagsafton på er! Hoppas ni har en fortsatt fin julledighet och njuter. Här har vi fått snö så det räcker och blir över vilket vi måste hoppa runt i i dag!

Som vanligt får jag ett extremt sug efter att slänga ut allt som har med julen att göra och byta bort allt rött bara nån dag efter nyår. Men julen pågår ju lite till och just nu i trettonhelgen ska väl några små detaljer finnas kvar. Sist åker nog granen ut.

jul_dekoration

Har några röda detaljer på buffén som endast i sina färger egentligen signalerar jul. Men ihop med den sista amaryllisen och några kottar blir det ju väldigt juligt.

oscar_clothilde_iittala

iittala

tall_gren

Den här tallgrenen blåste ner i december och har fått stå lite överallt i vardagsrummet under julen. Mycket förtjust i den och hoppas fler grenära ska blåsa ner nästa december.

iittala_oscar_clothilde

amaryllis

Åh du vackra amaryllis. Tyvärr var du väldigt seg så tajmingen för blomning är nu väldigt sen. Men som blomma är du ju vacker.

Den lilla minigranen i korgen jag köpte till första advent har varit en favorit hela julen.

minigran

Så här vid trappan har den verkligen fått sin plats och jag kommer nästa jul satsa på en liknande juldekoration här. Då blir det 4.e julen i huset så det är ju fortfarande lite så – att vi känner hur vi vill röra oss i rummen och vill dekorera dem.

avsandare

PS: Följ mig gärna på Facebook och Instagram

 1. Håller med, vi har packat ner allt som hör julen till och fyllt huset med tulpaner och pärlhyacintlökar. Härlig ljusstake, den vinröda! Var kommer den ifrån?

  1. Hej Erika! Låter så härligt med tulpaner och pärlhyacint. Nya tag!!!

   Visst är den fin!? blev helt besatt och var tvungen att köpa den. Kommer från Oscar & Clothilde och fanns i mängder av olika färger och material.

   KRAM!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte.

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

Pyssel DIY: Gör egen fågelmatare av galgar och äpplen för småfåglar

Och där slog vintern å kylan till igen och de små fåglarna får kämpa för att få mat. I samma veva började våra äpplen i köket sjunga på sista versen så kanske ge dem till fåglarna? Jag ville göra en fågelmatare med äpplen alltså.

fågelmatare_helenalyth

Fågelmatare av galgar och äpplen för småfåglar

Vet inte hur ni har det men av nån anledning dyker det upp kemtvättsgalgar/ståltrådsgalgar lite titt som tätt här hemma. Idag var det bra att det fanns några att använda för de är ju perfekta för att just hängas då kroken redan är på plats.

Det blev tre äpplen på varje galge men det beror ju på äpplets storlek.

fagelmatare_gora_egen

Byxhängaren, den horisontella delen på galgen, tryckte jag uppåt och ihop med ”taket” och spetsade äpplena på ändarna. Vek upp så att äpplena inte skulle trilla av.

Tredje äpplet spetsade jag på kroken.

pyssla_egen_fagelmatare

Hade jag haft talgbollar hemma hade jag hängt på dem mellan de två undre äpplena.

fagelmatare_gora-sjalv

Sen så blev det ju en väldigt vacker och färggrann dekor i trädet. Som om äppelträdet fick tillbaka sina äpplen som plockades i höstas.

pyssel_egen_fagelmatare

tillverka_egen_fagelmatare

Bildbeviset. Den funkar!!! Nu hänger fågelmatarna nära varann men ska nog separera dem så fler fåglar vågar sig nära. Speciellt småfåglarna.

avsandare

PS: Följ mig gärna på Facebook och Instagram

LOADING..

Årskrönika 2016; juli augusti – sommarglädje, resor och roliga uppdrag

Första sommaren som egenföretagare gav en ny typ av sommar: alltid ledig, alltid på jobbet. Åh så svårt att balansera detta med jobbtid och att kunna ta semester. Hade väl hoppats kunna vara duktig och jobba i förväg innan familjen skulle ha sommarlov men så gick det inte riktigt. Fast å andra sidan – kunde resa bort hur länge som helst då jag hade jobbet med mig.

Min drink med vitt vin, fruktsoda och piggelin blev en dunder succé hos er.

valkomstdrink_sommardrink_dagens_piggelin

Inte konstigt då det är en underbart härlig sommardrink. Ser fram emot sommaren redan nu!

Denna lilla sommarhand nedan blev en av årets mest gillade på min instagram.

plocka-smultron

Så gosig och det har blivit ett sådant fint minne – den sommarkvällen med smultronplock.

Sommarens populäraste pyssel från mig min festliga girlang, uppiffade rottingmöbel och pappersnurrorna.

hjartan_girlang_punches_helena_lyth-1

mala_om_rotting_03

pyssel_vindsnurra_papper_01

Sverigesemester på Gotland och västkusten.

faro_strand_05

Vi hade en magisk sommar i Sverige. Det verkade som om solen följde med på just vår resa. Rapporter om regn från resten av Sverige men inte på oss.

faro_lauters_helena_lyth

Kunde ha packat endast en plastkasse med denna outfit för det var nästan de enda kläderna jag behövde på tre veckor.

strand_hatt

helena_lyth_korgkurs_01

Jag gick en korgkurs och kommer aldrig någonsin se på en korg på samma sätt. Så mycket blåsor och sticksår på mina händer har jag aldrig väl haft tidigare på händerna.

Korsade sen hela landet för vidare sommar, semester och äventyr på andra kusten, i Bohuslän.

fiskebackskil_04-1

krafttinor

krabbfiske_03

stromstad_kvall_strand_03

Väl hemma igen blev det snabbt jobb på TV4 och Nyhetsmorgon.

nyhetsmorgon_helena_lyth

Denna gång var det tema ”smarta sommartips”. Japp, där står jag med en pet-falska i direktsändning!

Ett tips som blev väldigt populärt på samma gång som det blev väldigt diskuterat var att koka ägg ihop med färskpotatis. Men kylklampar inne i bag-in-boxen; det gick hem och delades hej vilt.

rosenhill_helena-lyth

Det är intressant hur vissa inlägg blir mer intressanta än andra. Jag kan tro att ett tips eller ett recept kanske skulle gå bra, men så är det ett besök på ett café/bakluckeloppis/självplock som går hem och får er uppmärksamhet.

Det som verkligen blev en höjdpunkt under 2016 var jobbresan till Köpenhamn.

grand_hotel_kopenhamn

Detta var ett life goal, helt klart. Att få resa i jobbet, själv. Svårt att förklara men detta blev någon typ av betyg på att jag lyckats. Det var porslinslansering, tapetlansering och inspirationsresa. Men främst var det en resa då jag knöt viktiga kontakter som senare kom att bli viktiga.

Ett jobb som jag jobbat med under några veckor var att styla ett lanseringsevent för pressen.

eva_solo_legio_nova

Så kul uppdrag som verkligen var ett drömobb.

eva_solo_helena_lyth

Augusti och ny termin betyder även Formex. Denna gång blev det endast en snabb vända. Det var en jäktig augusti.

Och en månad då jag verkligen hamnade framför kameran märker jag nu…

avsandare

PS: Följ mig gärna på Facebook och Instagram

 1. Vilket fint och inspirerande år 2016 har varit. Så kul att få läsa om din väg från att starta eget till där du är nu. Så mycket dina saker du gjort under året!

  1. Kära Anna María!!! Tack söta rara. Ja det var ett spännande år. Lider nu av någon sorts baksmälla och hoppas knappt tro att 2017 kan bli lika bra. Men, det är bara att hänga med.

   Hoppas allt är bra med dig och att vi ses snart igen.

   KRAM!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte.

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..

Nyårsfirandet och nyårsdukningen i bilder

GOTT NYTT ÅR!

Hoppas du fick ett härligt avslut på 2016 och en perfekt start på 2017. Bubbel och fyrverkerier, skratt och samtal, mat och mingel.

Wow, vilket nyårsfirande vi fick! Jag är så glad och tacksam över att vi fick det nyår vi önskat och hoppats på.

Jag och maken bröt en tradition sedan många år och hade ett firande hemma med vänner som vi inte firat nyår med på pinsamt många år. Det var på tiden så att säga.

Upplägget var enkelt: 5 familjer delade upp maten för kvällen mellan sig så alla fick ansvara för en rätt med dryck. 10 vuxna och 12 barn.

Jag gick, så klart, all in på dukningen och satsade på en grå, blå, silvrig och vit dukning. Ja, ni såg den på TV för nån dag sedan…

nyarsdukning_bla

Ett tydligt steg bort från julens röda.

dukning_royal_copenhagen_musselmalet

Blandar mina två porslin: Gustavsbergs stora mattallrikar och Royal Copenhagens assietter.

dukning_nyar

Blåa nya ljusstakar och ärvda silvriga i blandning här också.

nyar_dukning

De vita julstjärnorna knipsade jag av från krukväxten och hade i slingan med eukalyptus. Enkelt men stilfullt.

Medan jag höll på med dukning roddade maken i köket. Vi hade ansvar för huvudrätten som var hälleflundra med hemlagad och långkokad hummersås, lättstekt pilgrimsmussla och frästa råa räkor, pressad potatis, krispiga haricot vertes, svartkålschips och chips av rökt serranoskinka. Han är grym på mat min karl!

nyar_hummer

Frysta humrar som ska bli till sås.

flambera_hummer

Att flambera är ju helt fantastiskt. Vilka dofter det blir! Och smak så klart.

16.30 kom gästerna och alla rum fylldes. Främst köket. Upp bullades de galet perfekta små munsbitarna.

nyar_forratt

hasselbackspotatis_mini_lojrom

Detta mina damer och herrar var perfektion och blev en ny favorit: mini-hasselbackspotatis med crème fraîche och löjrom.

forratt_nyar

Färskostbollar med rökt lax rullade i persilja och dill. Försvann fortare än kvickt!

Maken kom en mycket bra sak för kvällens playlist: En gemensam spellista där vi la upp musik som antingen släppts eller av artist som gått bort 2016.

Aktivering för barnen

Jag gillar att aktivera gäster speciellt när de kanske inte känner varann jättebra. Främst då när det kommer barn som ska vara med varann en hel kväll. Bästa sättet att lära känna varann och bryta isen.

bordsplacering_barn

Jag tog fram papper, pennor, saxar, figurstansar, washitejp samt lim och så gav jag dem fria händer att göra placeringskort till alla 12 barn. Bra sätt för dem att ta reda på namn.

Sedan lärde jag dem vika servetter till näckrosor och satt fram så de själva kunde duka sitt bord. Bra också då jag inte hann…

Mellan förrätt och varmrätt satte jag då även de vuxna gästerna i arbete med att skriva brev till sig själva.

nyarsbrev

La upp bild på instagram från mitt förra inlägg med tipset och den blev nog mitt genom tiderna mest gillade. Kul att jag kunde inspirera. Många la upp bilder på sina brev. Varm av de vänliga orden. Tack!

I köket lades det upp en fantastisk rätt. Så mycket nyår!

nyar_middag

nyar_mat

Sedan flöt timmarna galet snabbt. Kl 23.56 var det ut för att kolla på fyrverkerier. Så kul att se men framförallt se hur barnen blev helt till sig. En fin blandning av fascination och rädsla.

Tillbaka in och musikfrågetävlingar och mingel. Jag satte upp disco för barnen.

discokula

Mest min dotter som dansade – hon är verkligen släkt med mig…

Många långa samtal och historier så vi kom nog inte i säng fören efter 03. Men så glad, nöjd och tacksam. Och trött!!!

Men vad hade jag på mig då? Ja det var en fråga jag ställde mig själv fram till 16:21. Med 9 minuters marginal slängde jag på mig det mest nyåriga jag har. Paljettkjol och spetsiga  pumps.

nyarsklanning_paljetter

De skorna köpte jag för 7 år sedan på en utförsäljning jag råkade hamna på i New York. Alltså, om man hittar ett par Manolos för några hundra – då tar man dem fast de sitter rätt tajt. Detta var tredje gången jag använts dem och lever fortfarande på hoppet att mina fötter ska krympa en halv stolek… Lär inte hända 🙁 Får gå ut dem rejält!

avsandare

PS: Följ mig gärna på Facebook och Instagram

 1. Ett tips när det gäller att gå ut/gå in ett par skor är; blöt och krama ur ordentligtligt ett par strumpor eller tubsockar. Tag på de fuktblöta strumporna och sedan skorna. Låt detta vara kvar på fötterna tills strumporna torkat. När man går,står e.tc i detta formar sig skon efter foten. Har gjort det själv med skor och det har fungerat.

 2. Oj vad gott och fint allt såg ut!
  Tips för att töja ut skor: ta på en tunn blöt bomullsstrumpa och gå runt med skorna hemma 🙂

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte.

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..