Efterdagis-kul!

Jag hämtar barnen från förskolan kl 15 nu när jag är mammaledig. Barnen är inte på långa vägar färdiglekta vi den tiden utan vill bli roade. Av mig. Det går liksom inte bara att gå hem och så sätter de igång med något utan de vill ha ett projekt eller en lek att köra igång. Vissa dagar är jag (och barnen) i toppform och jag skulle lätt kunna ha öppenförskola här hemma med 14 ungar och andra dagar – ja, jag behöver inte gå in på det. Men det piffiga med detta är att jag måste utmana mig själv, det sätter igång min kreativitet och jag får också leka och pyssla.

I går efter förskolan satte jag mig med barnen och ”lerade”. Vi skulle bygga hus åt alla smurfar men det blev lite av allt möjligt skulle jag säga. Underbart att se hur barnen skapade fantasivärldar. Det är bara att dyka in och haka på. Smurfarna som badade ihop med dinosaurer och grisar och isbjörnar som hade kalas.

Jag gör en lera som innehåller alun, kaliumaluminiumsulfat, för att få degen smidig och utan att kladda. Alun finns att köpa på apotek. Degen håller sig, i plastpåse, i kylen i ca tre veckor.

Ingredienser
5 dl vetemjöl
2 dl salt
2 msk alun
5 dl koande vatten
1,5 msk matolja
karamellfärg

Gör så här: Blanda alla de torra ingredienserna i en stor skål och häll i det kokade vattnet och oljan. Blanda till en fin deg och droppa i valfri färg. Ju mer karamellfärg ju mer intensiv färg. Prova dig fram och droppa i mer eftersom.

Lägg degen sen i en plastpåse och förslut. Förvara i kylen. De konstverks som görs av leran kan torkas och sparas.

  1. linus skriver:

    Hej, mängden salt är farligare än mängden alun. I alla fall för små barn.

  2. Hej Kicki! Tack för ditt meddelande 🙂 jag har fått höra att den lilla mängd alun som används inte kan vara farligt. Barnet skulle behöva käka upp hela degen för att få i sig en skadlig dos. Tror inte att något barn skulle med det, plus att degen är rysligt salt. Men att använda citronsyra kan ju vara bra då det dessutom finns hemma i skafferiet.

    🙂 Helena

  3. Istället för alun kan man använda citronsyra! Samma mängd. Alun är inte jättebra att få i sig men använder man citronsyra istället behöver man inte oroa sig om barnen stoppar leran/ degen i munnen!

Comments are closed.

LOADING..