Recept på flädersaft – sommaren på flaska

Åh, då var flädersaften klar! Gjort på ett gammalt beprövat recept.

TIPS: man kan frysa sina nyplockade fläderblommor om man inte hinner koka flädersaften precis när fläderblommorna plockats.

fläderblommor_flädersaft

Min flädersaft är nu upphälld i flaskor och ställd i matkällaren. De som inte dricks nu får läggas i frysen för saften är helt naturlig att den möglar om den får stå för länge i rumstemperatur. Men i frysen kan den ligga och sedan förgylla vilken tråkig novemberdag som helst. För det är så jag tänker – ta vara på sommarens vackra och goda nu för att kunna njuta av senare då man behöver ljus och värme som allra bäst.

flädersaft

flädersaft

Receptet på flädersaften kommer från min mamma som i sin tur fått det från – ja, jag vet inte var, men det är ett recept som är gammalt och välbeprövat.

Recept flädersaft

Ingredienser
1,5 liter vatten
2 kg socker
60 g citronsyra (två påsar)
2 citroner (skalet rives och saften pressas ur )
25 fläderblomsklasar (det går jättebra att frysa klasarna innan saftkokningen om man inte hinner koka saften precis när de plockats.)

Behövs
1 kastrull att koka lagen i
1 stor kastrull gryta med locka att låta saften dra i
silduk med ställning
flaskor att hälla upp saften i

Gör så här: Koka upp vatten och häll i socker. Rör om tills sockret lösts upp och vätskan är helt genomskinlig. Ta upp lite av lagen i en mindre skål och lös upp citronsyran där i. Häll tillbaka i kastrullen tillsammans med det rivna citronskalet och den pressade citronsaften.

Lägg fläderblomsklasarna i en stor kastrull och häll över socker- och citronlagen. Lägg på lock och låt dra i 5 dagar.

Sila flädersaften genom en silduk och häll upp på flaskor. Frys det som inte används inom en sant framtid. Då kan man med fördel frysa i tomma, rena pet-flaskor.

flädersaft

flädersaft

flädersaft

Även om jag vill spara saften så njuter vi självklart redan nu av den goda saften. Perfekt törstsläckare!

flädersaft

avsändare

ps: Du är varmt välkommen att följa mig på facebook.com/hemmamedhelena där jag lägger upp alla nya inlägg och gamla godingar från arkivet som förtjänar en till stund i ljuset.

 

LOADING..