Julpyssel! Papperstrummor till julgranen av pappersrullar/toarullar

I dag är det jag som står för lucköppningen i vår julkalender ”25 kreativa dagar i december”.

I går visade och bjöd Sofia med bloggen Hildashem så generöst på fina mallar och bilder till dina julkort att skriva ut. Missa inte det för allt i världen.

Jag bjuder i dag min lucka på en trumvirvel med denna julgransdekoration.

Sedan ett gäng år så är det fritt fram att dekorera en julgran med vad som helst. Klassiker som rutiga hjärtan, halmbockar och smällkarameller får nu samsas med bulldoggs, högklackade skor och giraffer. Allt är möjligt. Jag är i och för sig en traditionalist så jag drar det kanske inte så långt men lite nytänk skadar väl inte.

Julen och Nötknäpparen är sammankopplade och med Nötknäpparen tänker jag på uniformer och parader. Och trummor. Sådana trummor med triangelformar på. Så föddes idéen med att göra just små trummor till min gran.

Translation: To me christmas and the Nutcracker story really go well together and inspired by the esthetics of the Nutcracker I came up with the these christmas drums.

Och den trogna läsaren ser att jag skaffat mig en cedergran minsann. Så glad å lycklig över detta skira barrträd som nu får husera i vår hall.

När jag skrev ihop ”hur jag gjort” kände jag att det lät mycket svårare än vad det är. Ungefär som om man skulle med ord beskriva hur man gör en bubbla med bubbelgum. Lätt att göra men svårt att beskriva, så bli inte rädd för den komplicerade och krångliga beskrivningen. Det är mest bara att slänga sig in å göra. Tror att bilderna kan vara till bra hjälp.

Du behöver, What you need:
Toarullar Toiletpaperrolls
Dekorplast (eller papper att limma) i tre färger Adhesive paper (or paper to glue) in three colors
Kraftigt papper i samma färg som en av dekorplasterna Heavy paper in the same color as one of the adhesive papers
Linjal Ruler
Skalpell Scalpel
Sax Scissors
Limstift Glue stick
Snöre/tråd och nål Thred and needle

Gör så här: Dela en toarulle, med skalpell, på mitten så du får två mindre rullar. Då rullarna inte alltid har samma mått så bör du mäta hur långa de blir. De brukar bli ca 5 cm höga.

Nu ska vi göra ett långt klistermärke som vi kommer limma på toarullen. På detta klistermärke skapar vi trekantsmönstret.
Mät ut en remsa på dekorplast, den färg som ska ligga i botten, jag hade vitt. Remsan blir ca 15 cm lång och 5 cm hög, men mät din rulle. Klipp eller skär ut med skalpell.
Mät upp på nästa dekorplast, den färg som ska vara i över- och underkant (jag hade svart). Två smala remsor – ca 15 cm långa och 5 mm höga. Fäst dessa smala remsor uppe och nere på den första, stora dekorplastremsan.

Den tredje färgen och dekorplasten ska nu bli till trianglar. Mät upp på dekorplasten ca 2 cm i botten och 4 cm höga (men mät upp med din rulles mått). Skär eller klipp ut. Fäst dessa bredvid varann längs med den stora remsan. Det ska bli en tom yta, ca 1 cm, på en sida – det är överlappsytan.

Ta nu av skyddspappret bak på hela remsan och fäst på rullen. Detta är den svåraste biten – att få den rak och rätt. När du fäster, se till att trycka bort alla luftbubblor.

Nu ska vi göra lock och botten. Klipp till en remsa, 10cm X 1,5cm i det kraftiga pappret som har samma färg som remsorna i över- och nederkant. Topp och lock ska fästas på dessa.

Klipp till en stor rundel i det kraftiga pappret och limma på remsan i mitten. Sätt lim på de två remsornas utsidor och för ner i trumman. Tryck till dem och låt torka. Sen klipper du runt trumman för att få bort det överflödiga på locket.

Innan botten fästs på, på samma sätt som locket, ”syr” du fast en ögla av tråden. Trä igenom nålen med tråden, klipp och knyt.

Klar och redo att hängas upp!

I morgon bjuder Made by Mary upp till kreativitet i sin lucka. Kanske något gott, vem vet…

Så här ser den kreativa kalendern ut i december:

01  Pysselbolaget
02  Mormorsglamour
03  Craft & Creativity
04  Hildas Hem
05  Hemma med Helena
06  Made by Mary
07  Djura Bok & Pappersverkstad
08  Pastill
09  Mormorsglamour
10  Lina by the bay
11  Mini Piccolini
12  Djura Bok & Pappersverkstad
13  Willowday
14  Pastill
15  Hemma med Helena
16  Willowday
17  Hildas Hem
18  Craft & Creativity
19  Made by Mary
20  Lina by the bay
21  Hildas Hem
22  Mini Piccolini
23  Mormorsglamour
24  Pysselbolaget
25  Willowday

Och så här ser vi ut:

Följ oss gärna på facebook så du inte missar något.

LOADING..