Ägg med lack

Om man som jag läser allt som har med pyssel att göra kan man inte ha missat att marmorera med nagellack är hetaste i pysselväg. Inte konstigt egentligen för marmor är en het trend överlag just nu. Marmor syns i alla rum, på längden och tvären och i alla färger. Och nu på ägg.

Jag å barnen ville testa att göra marmorägg med de nagellack vi hade hemma. Det blev ett härligt, kladdigt och snyggt resultat. Egentligen inte svårt, bara man har några ägg att ha som testpiloter för det tog nåt ägg innan vi fattat galoppen.

Vad som behövs:
Urblåsta ägg
En plastbunke som man kan slänga/återvinna efter användning för den kommer bli kladdig
Plasthandskar är att rekommendera för nagellack är som bekant ganska kladdigt och fästande
Nagellack
Tandpetare/tändstickor/grillpinnar av trä
Plats för äggen att torka, tex en kartong med nålar med rundade huvuden i rader som torkställ

Gör så här: Förbered urblåsta ägg och torkplats. Fyll plastbunken med ljummet vatten och droppa försiktigt i nagellack. Dropparna sprider sig på ytan och skapar en hinna ovan på. Droppa i mer färg, kanske annan kulör. Dra med tandpetare så färgerna formar marmormönster. Jag var lite nervös för detta moment, trodde det handlade om att vara snabb, men nagellacket stannade fint på ytan så jag kunde droppa på tills jag fick ett bra mönster.
Håll ägget med tumme under och pekfinger på toppen och doppa ägget rakt ner mot färgytan. Nu fäster sig nagellackshinnan på ägget. Innan hand och ägg dras upp tas den färg som inte fastnat bort med tandpetare. Det är för att färgen som satt sig på ägget inte ska dras av/tyngas ner av den färg som är kvar i vattnet.
Ställ ägget för torkning. Lär bli så att den del av ägget som inte mötte vatten- och färgytan inte fått färg på sig. Vill man ha helfärgat ägg får då göra om processen åt det hållet.
Innan nästa ägg görs så ta bort alla nagellacksrester på ytan.

Blev helt överväldigad av resultatet. Som ett konstverk. Använde både vita och bruna ägg och de bruna gav en sådan härlig effekt åt färgerna.

Har inte bestämt om jag ska låta äggen ligga så här på fat som påskdekoration eller hänga upp dem i påskriset.

Detta var premiär för mig att marmorera med nagellack. Sedan barnsben så har jag marmorerat med lökskal, som de nedan. Vill du vet hur man gör det – klicka här. Fint och dessutom har det gjorts under kokning av ägget så de har serverats till påsklunchen varma och vackra. Tror inte att nagellack är att rekommendera på de ägg som ska förtäras.

________________________________________________________

Följ mig gärna på Facebook: facebook.com/hemmamedhelena
Och på Instagram heter jag @helenalyth

  1. Hej Sofia! Åh vad glad jag blir. Så roligt att få höra att jag kan inspirera.
   Visst blir det kladdigt!! 🙂 Då är det pyssel på högsta nivå 😉

   Önskar dig och de dina en riktigt Glad Påsk!
   KRAM

 1. Å tack så mycket för tipset – jag har googlat som en galning men tyvärr är en del tips difusa – och vilka briljanta foton du tar.

 2. DollarStore säljer nagellack i massor av kulörer, även glitterlack för 10 kronor/styck. Det ska jag prova i år, kan nog bli häftigt. Jag matchar med sidenbandsrosetter och får påskens finaste ägg!

Comments are closed.

LOADING..