Allt om Elefantöra – växten som ger sticklingar som ett skott

Bloggen är flyttad och du hittar mig nu på helenalyth.se. Detta inlägg finns nu HÄR. Välkomna!

Kul med växter som växer så det knakar.

elefantora

När jag var på Plantagens presentation av de gröna trenderna för 2017 fick jag höra att Elefantöra har blivit så populär att den är slutsåld! Slut hos leverantörerna!!! Det förklarar ju att jag sett annonser från folk som sålt sina sticklingar på Tradera. Herre jösses!!! En liten stryktålig krukväxt har alltså blivit ett hett och åtråvärt byte. Hört något liknande?

elefantöra

Men vad är det då som skapat denna hype? Är den otroligt snygg? Ja, det ligger väl i betraktarens ögon. Klarar alla nyanser av gröna fingrar av den? Ja, det verkar så. Sen tror jag lite av grejen med Elefantöra är att den just knoppar av sig så att man kan känna sig som en riktig trädgårdsmästare på fönsterbrädet.

elefantöra

Jo, så här är det; Elefantöra har en stam med stora runda blad på långa skaft och från rötterna kommer det upp nya små skott upp i jorden – sidoskott/rotskott. De här små plantorna blir då lättplockade sticklingar som med samma lätthet kan sättas ner i annan kruka med jord och starta ett nytt liv där omedelbums.

Och de här sidoskotten/rotskotten – de ska bara förbi och fram! Det har jag blivit varse. Se bara hur de tog sig igenom (!!!) krukan här:

sprucken_kruka

Ja, jag anmäler mig själv för växtplågeri. Så här får det ju bara inte gå till!

Skötsel

Som ni förstår så är den rasande lättskött. Står gärna halvljuset men kräver inte så mycket ljus egentligen. Ju mörkare den står desto större blad får den.

Behöver inte vattnas stup i kvarten heller. Låt den torka lätt mellan varven. Vill absolut inte stå med fötterna i vatten.

Vill ha gödning var 6.e vecka under sommarhalvåret.

Den kan formas på olika sätt. Låt den växa och bli hög och lång. Kommer då böja sig över krukkanten. Eller så kan Elefantöra toppas då och då så den blir kraftig och fyllig. Dessa toppar kan för övrigt bli till sticklingar och nya plantor.

Här är en inspirerande bild nedan. Till vänster så ser du ett Elefantöra som fått växa till sig i 1,5 år med lite toppningar och sidoskotten har fått leva kvar i samma kruka som ”mamma”. Den till höger är så som den såg ut för då 1,5 år sedan. En efter och före kan man säga.

elefantöra

Så för dig som tycker att växter växer långsamt och är otålig på resultat – då är denna för dig. Växer så det knakar!!!

avsändare

PS: Följ mig gärna på Facebook och Instagram

http://helenalyth.se

Spara

Spara

Spara

 1. Åh vilken bra guide, tack för den! Köpte elefantöra i november som jag ska plantera om i helgen. Kanske tar ett skott eller två när jag ändå är igång!

 2. Frida skriver:

  Toppning, menas det med att man kan klippa av en bit av stammen??

  1. Hej Frida! Precis, du knipsar av toppen och den toppen kan du sätta i ett glas med vatten och få rötter så den kan planteras om sen.
   Stammen som är kvar växer och frodas vidare.

   🙂 Helena

 3. Hej Anne! OJ, 21 pund??!! Det är ju galet dyrt. Då fattar jag verkligen det här med andrahandsmarknaden, så att säga.

  Får vårda mina små elefantöron väl.

  Ha en fin helg
  Kram

 4. Anne skriver:

  Hah, jeg grep etter en krukke med en middels fin (aldeles ikke stor og praktfull) Elefantöre forrige helg – men da jeg så at prisen var £21 (!) så satte jeg den raskt tilbake på hyllen.

  Så du sitter nok på en liten gullgruve 😉

Comments are closed.

LOADING..