Julpyssla med Annas nya Familjeblandning av pepparkakor

sponsorskylt_ny_annaspepparkakor

Ni som följer mig vet att jag älskar jul, pyssel och genvägar så när jag mötte Annas nya Familjeblandning av pepparkakor så var det ju liksom för bra för att vara sant. Så fina söta figurer redan gjorda och med den där goa smaken en julig pepparkaka ska ha. Så klart ville jag ju också pyssla med dem. Hade ju nu lyxen att ha kakorna färdiga så tiden kunde läggas på att pynta, pyssla och dekorera.

annas_pepparkakor_familjeblandning_17

Perfekt att ha en hel burk kakor att kunna jobba med. Kände mig som Pippi Långstrump där hon sitter i sitt pepparkakshav på golvet. Så många orkar och hinner jag inte baka när det är jul och så många andra saker vi ska hinna med.

Dekorera pepparkakor med kristyr

Laddade med en massa små strutar jag gjort av bakplåtspapper fyllda med kristyr till barnen. Ett hett tips till alla barnfamiljer: rulla ner lite av öppning så den stängs helt och häfta ihop. Att dekorera pepparkakor med kristyr ihop med barn är en härlig kladdfest men på detta sätt har jag minimerat kladdet och kristyrspill.

annas_pepparkakor_familjeblandning_05

annas_pepparkakor_familjeblandning_08

Recept kristyr till pepparkakor

1 äggvita
4 dl florsocker
1 krm ättika
ev några droppar karamellfärg, hushållsfärg

Gör så här: knäck ägget och häll äggvitan i en ren rostfri bunke. Häll i florsocker och vispa med en elvisp. (Det är just detta som är knepet för en riktigt bra kristyr; elvispen. Tidigare har jag använt gaffel och blandat med men med elvispen kommer det ner mer luft i ägg-sockerblandningen och gör den luftigare och med det vitare och fastare.) Häll i ättika och vispa tills smeten är jämn och fast. Häll i mer florsocker om det behövs. Mängden är helt i förhållande till hur mycket äggvita ditt ägg innehöll.
Vill du ha färgad kristyr droppar du ner lite karamellfärg. Ta lite i taget och blanda emellan åt för att få den perfekta färgen. Ska det vara flera olika färger bör smeten fördelas i olika bunkar innan den färgas.
Lägg över smeten med slickepott i kristyrstruten och klipp ett litet hål.

annas_pepparkakor_familjeblandning_03

Att få styra över elvispen är alltid en succé för barnen.

annas_pepparkakor_familjeblandning_06

annas_pepparkakor_familjeblandning_10

Ett tips för att enkelt göra snygga kristyrkakor är att sätta kristyr på halva kakorna. Det gör att de ser proffsiga ut utan att vara proffs. Och sen så är silvriga sockerkulor också bra för att få det där extra piffet.

annas_pepparkakor_familjeblandning_23

Så kul att se barnen gå loss och bara skapa. Blev en riktig kristyr- och färgfest.

annas_pepparkakor_familjeblandning_16

Riktigt härliga färger att få skapa med.

annas_pepparkakor_familjeblandning_13

annas_pepparkakor_familjeblandning_12

annas_pepparkakor_familjeblandning_19

annas_pepparkakor_familjeblandning_21

Sen så började sonen dela bitarna och skapa nya figurer.

annas_pepparkakor_familjeblandning_20

En snögubbe blev till en katt-kanin. Den finaste pepparkakan!

Pepparkakskalender

När kakorna redan var färdiga och perfekta så blev det ju då som sagt mer tid till att vara kreativ med själva kakan. Och när burken innehöll så många så passade jag på att göra en julkalender av pepparkakor. Var lite rädd att kakorna skulle spricka när jag försökte sticka hål men icke. Gick hur bra som helst. Trädde en potatissticka genom pepparkakan i ovankant. Först ett litet hål och sedan gjorde jag hålet lite lite större så tråden jag ville ha att hänga kakorna med skulle komma igenom lätt.

annas_pepparkakor_familjeblandning_28

Sen var det bara att börja kristyra dit siffror.

annas_pepparkakor_familjeblandning_22

Hängde upp kakorna i rader. Gjorde med mening kalendern bakifrån för det ser nog snyggare ut om man tar från det hållet. Annars hänger det några stackars pepparkakor och dinglar längst ner när vi närmar oss jul.

annas_pepparkakor_familjeblandning_24

annas_pepparkakor_familjeblandning_25

Pynta julgranen

På samma gång som kalendern blev klar så ville barnen göra sina pepparkakor till julgranen. Men så klart. Hur fint blir inte det att ha som julgransdekoration!!??

annas_pepparkakor_familjeblandning_27

Pepparkaksdoften

Vill du ha julstämning i ett nafs? Lägg då några redan färdiggräddade pepparkakor på en plåt i ugnen, 150 grader i några minuter och ha sedan ugnsluckan öppen ett tag. Ut kommer de mest fantastiska dofter och doftminnet slänger dig tillbaka till de mysigaste jularna. Aldrig underskatta doften som en del av pynt och fix till advent och jul.

annas_pepparkakor_familjeblandning_01

En perfekt gåbortpresent i jul

Det är många roliga festligheter i december; glöggmingel, lussefiranden, släktträffar, grannkalas mm. Ge bort en härlig och uppskattad burk fylld med väldoftande och perfekta pepparkakor istället för den där chokladasken…

annas_pepparkakor_familjeblandning_18

Klipp till en rak rektangel av grovt tyg, tex juteväv, ca 10 cm hög så burkens väggar täcks helt. Linda runt burken och tejpa med dubbelhäftande tejp. Vira ett snöre eller band runt och knyt en fin rosett om så önskas. Kanske stoppa ner några grangrenar eller en kvist julstjärna mellan bandet och tyget för att verkligen maxa julkänslan.

Och sen; man får ju inte glömma att äta peppisarna också 😉

avsandare

PS: Följ mig gärna på Facebook och Instagram

LOADING..