Dukning och dekorationer med växter i advent, i väntan på jul

sponsorskylt_ny_plantagen

Som ni vet är jag lite av en jultoka och skulle väl kunna börja juldekorera fullt ut och skapa juldukningar redan nu i adventstider men för att inte gå för fort fram utan suga lite på julkaramellen väljer jag ett annat sätt att skapa julstämning.

Ett mycket bra sätt att skapa stämning för veckorna före jul och advent utan att dra fram alla juldekorationer är att pynta med vackra julväxter och julblommor. Eller ta och styla ”vanliga” växter så de blir lite juliga så att säga.

plantagen_jul_helenalyth_01

Fick ett mycket roligt uppdrag av Plantagen att visa hur jag använder julblommor för att sätta stämningen i adventstider. Bestämde mig för att våga utmana mig själv lite. Att inte köra på allt för mycket i gamla fotspår.

plantagen_eukalyptus_kruka_helenalyth_01

En riktig julklassiker är en vas med snittamaryllis tillsammans med kvistar av eukalyptus men aldrig har jag tidigare sett eukalyptus i kruka. Då jag ändå får lite julfeeling av denna så med rätt styling blir den nog riktigt passande.

Opp amaryllis!

plantagen_amaryllis_helenalyth_01

Ingen jul utan amaryllis! Men nu i adventsstider så är det inte de stora röda klockorna jag får njuta av men hoppas på bra tajming till jul.

plantagen_eukalyptus_kruka_helenalyth_02

Den läckra och populära sicksackbusken ser ut som en liten skir gran, som ett litet lärkträd. En växt som inte är ”julig” men i färger och form får mig att tycka att den kan passa ändå. Tex med vackra krukor i mörkt rött och mossa.

För att förstärka den lilla busken så den blir som en gran knyter jag små röda band.

plantagen_sicksackbuske_helenalyth_01

Tips: Målade den lilla stöttepinnen grå så den smälter in fint i busken.

plantagen_sicksackbuske_helenalyth_03

Så häftigt silver-grön och skir, den lilla sicksackbusken.

Hyacinter i grupp

Hyacinter är vackra men varför de är mina julfavoriter är helt klart för doften. Hyacintdoften ger ett sådant starkt doftminne som är helt synonymt med jul.

Tips: Väljer alltid så mörka hyacinter, blå, som möjligt då ju mörkare färg, desto mer doft.

plantagen_hyacint_helenalyth_01

Julgrupper har jag lite svårt för. Eller så här, de där grupperna som är färdiga med en hel massa olika växter och gärna nåt litet äpple och plasttomte känns inte helt i min stil. Men vackra julblommor i grupp är det ju inget fel på. Allt handlar nog om presentationen.

För att sätta stämningen använder jag vår gjutjärnsgryta och för att den inte ska ta skada täcker jag botten med en stor plastpåse.

plantagen_hyacint_helenalyth_02

För att fylla ut använder jag lecakulor och ställer ner hyacinterna som de är. På med mer lecakulor.

plantagen_hyacint_helenalyth_03

Tips: Hyacinterna har så mycket kraft i sin lök så jag lämnar dem i fred. Låter dem växa och spira. Sprejar endast lite vatten på mossan så den håller sig lite fuktig. När jag vattnat hyacinterna så växer de sig för höga och faller omkull.

Tips: Vill du skynda på blomningen ställer du hyacinterna varmt, tex nära element, och ljust. För att stanna av dem gör du precis tvärt om – svalt och mörkt. Då är det just väldigt bra att ha hyacinterna i grupp så de är lätta att flytta runt.

plantagen_hyacint_helenalyth_04

Så häftigt att se på dessa små knölar nu och veta att om nån vecka så har de växt sig höga och sprider ljuvlig doft.

Och Plantagen säljer ju mer än bara växter och tillbehör. En stor avdelning med massa julpynt gjorde mig superglad vid mitt besök.

plantagen_pappersstjarna_helenalyth_01

Som de här röda pappersstjärnorna tex. Fast jag tänkte inte ha dem till lampor utan mer som dekoration.

Tips: häng upp dem mot väggen och du får en fin juldekoration som tar för sig snabbt och enkelt.

Julstjärna – årets julblomma 2016

Den julblomma som jag inte haft så varma känslor för är julstjärnan. Om jag har haft svårt för julgrupper så har jag väl haft än svårare för julstjärnan. Döm då om min förvåning att jag helt plötsligt kände att jag verkligen ville ha en julstjärna. Och då inte en vit, mild utan en riktigt kraftig röd med flertalet blommor på samma planta.

plantagen_julstjarna_helenalyth_03

Tips: Använda julstjärnan som snittblomma! Knipsa av den, ta bort blad och doppa alla ”blödande” snittytor i riktigt varmt vatten eller häll över för att stänga porerna. De håller sig snygga och fräscha 1-2 dagar. Fantastiskt!

plantagen_julstjarna_dukning_helenalyth_02

Dessa vackra och tåliga blommor kan användas som dekoration eller ställas i vas.

plantagen_julstjarna_dukning_helenalyth_01

Vackert, enkelt och passande till en juldukning eller adventsfikat.

Gran redan till advent?

Får man tjuvstarta med en liten gran? Att ha julblommor är väl ok men en gran? Jag kunde inte låta bli denna vackra ädelgran (kungsgran) i kruka

plantagen_jul_helenalyth_02

Nja, julgranskulor hör julafton till. Jag lägger de snittade julstjärnorna på grenarna som dekorationer.

plantagen_julstjarna_helenalyth_04

Lite vid sidan står då amaryllisen och får växa till sig. Hoppas innerligt att den är duktig på att tajma in 24/12.

plantagen_amaryllis_helenalyth_02

Det är verkligen synd att själva knölen i krukan är så hemlig och tråkig så här i början. Men sen så, då tar den igen med råge.

plantagen_amaryllis_helenalyth_03

Ja, lite så ser det ut här Hemma med Helena just nu. Mycket jul fast samtidigt inte så mycket tomtar eller julkulor än. Steg för steg…

avsandare

PS: Följ mig gärna på Facebook och Instagram

LOADING..