Julpyssel: Frostade äpplen och vindruvor med socker och äggvita

Att frosta frukt, så som äpplen, vindruvor och päron, är ett klassiskt julpyssel och julpynt. Tänker ”Fanny & Alexander-jul” och sammetskuddar om du förstår vad jag menar. Läckra att ha tillsammans med den övriga, ätbara, frukten till jul.

Frostade äpplen, frukt

Ingredienser
Ägg
Strösocker
Florsocker
Frukt: äpplen, päron, vindruvor

Gör så här: Knäck ägg och häll äggvitan i en skål. Blanda strösocker med lite florsocker i en annan skål. Förhållandet jag hade var 1/4 florsocker och 3/4 strösocker. (Mer florsocker än så tycker jag blir dammigt)
Pensla din frukt med äggvita, allt ska täckas.
Ställ ugnsgaller på ett ark bakplåtspapper och lägg frukten på gallret. Strössla nu över sockerblandningen. Lyft och strössla runt hela, över allt.
Lägg på gallret och låt torka, sockret ska stelna helt.

julpyssel_frusen-frukt

frostad_frukt

frusen-frukt_socker_aggvita

Det som lockade mig med detta nu var för att min jul i år går i lite mörka toner och detta blir då snabbt en fin dekoration. Har du en vit och ljus jul använder du gröna äpplen och druvor så får du genast en ljusare dekoration.

iittala_rod

Jag är mycket förtjust i juldekorationer som inte bara är gångbara under de 4 veckorna i december. Ja, dessa frukter lär ju inte hålla men vad jag menar är att det inte behöver vara tomtar och julkulor för att sätta stämningen. Julblommor, frukter, nötter, levande ljus mm är nästan de vackraste juldekorationerna. Som att sätta ihop röda saker du har hemma som egentligen inte är juldekorationer gör att det genast blir jul. Här är en vas och ljusstake röda. Övriga delar av året ska de nog inte stå ihop men nu vid jul så maxar jag rödheten och då ”blir det jul” så att säga.

avsandare

PS: Följ mig gärna på Facebook och Instagram

LOADING..