Dags att börja fulblogga?

Ny vecka, ny summering – och nu är det inte många veckor kvar av 2014, hörni!

Julkort Stig Lindberg, Gustavsbergs posrslinsmuseum – Husligheter

Foto: Pressbild Gustavsbergs porslinsmuseum

Vi börjar med en liten julhälsning från förr. Stig Lindberg brukade ta fram ett julkort per år under sin tid på Gustavsberg. Nu har Optodesign och Stigs son Lars Lindberg tagit fram åtta av dessa motiv i nytryck, som säljs i Gustavsbergs porslinsmuseums butik.

Orrefors Kosta Boda + ICA – Husligheter.se

Foto: Pressbild ICA/Orrefors Kosta Boda

Veckans mest överraskande samarbete måste väl ändå vara Orrefors Kosta Bodas nya glasserie O:N i kristall för … ICA! Enkla glas i tre varianter i en kollektion som på sikt ska få fler tillskott och börjar säljas denna vecka på ICA Maxi och på Icahemma. Jag tycker att detta är spännande – vi har ju sett mängder av samarbeten mellan lyx och budget på modesidan, men fenomenet känns lite mer ovanligt i inredningsvärlden. Jag undrar vad detta gör för respektive varumärke? För ICA bör det ju vara enbart positivt – kvalitetsmärkning av inredningssortimentet, så att säga. Men för Orrefors Kosta Boda?

Årets färg Marsala/Pantone – Husligheter

Foto: Pressbild Pantone

I kategorinKungörelser som inte GÅR att missa”: Årets färg enligt Pantone.

Kerros Iittala – Husligheter

Foto: Pressbild Iittala

Det har vankats prisutdelning i form av Residence stora formpris, och jag kunde tyvärr inte närvara på grund av barnvaktsbrist. Men även vi som missade partyt får ju till slut koll på pristagarna, och min favorit bland vinnarprodukterna är Matti Klenells fina lilla avställningshylla Kerros för Iittala som utnämndes till Årets accessoar. Övriga pristagare kan man läsa om till exempel här, här eller här.

Kinfolk fourteen / 14 – Husligheter

Foto: Omslag Kinfolk

Veckans bloggrunda fick en lite annorlunda rubrik, och här är förklaringen: Nytt nummer av livsstilsbibeln Kinfolk och livsstilsbloggosfären (mig själv inkluderad) köper förstås. Men det bubblar även ett lite stillsamt missnöje här och var, man kan ana en viss trötthet på den där avundsvärda Kinfolklivsstilen där allt från frukost till sänglinne inte bara är perfekta utan dessutom så där avslappnat perfekta att det i princip krävs en stylingutbildning för att få till det. Jag tror absolut att det kommer en efterlängtad och tydlig motreaktion mot 2010-talets livsstilsporr så småningom. Ett sundhetstecken förstås, för ouppnåeliga ideal är garanterat lika ångestframkallande när det gäller inredning som när det gäller mode och skönhet. Samtidigt kan jag själv inte gärna ropa ”äntligen”, för jag har ju verkligen inte tolkningsföreträde i frågan eftersom jag som bloggare förstås bidrar till ångesten i allra högsta grad. Nu visar jag ju inte jättemånga bilder från mitt eget hem, men antalet bilder i den här bloggen som visar något slags verklighet helt utan tillrättalagda soffkuddar är synnerligen lätträknade. Om jag verkligen ville så skulle jag så klart kunna ändra fokus, plåta våra köksgolv strösslade med Duplo, två yoghurtkladdiga Tripp trapp och vår ständigt obäddade dubbelsäng för att bidra till sundare livsstilsideal. Men jag har svårt att se att det verkligen skulle gå hem hos er som läser?

Missförstå mig rätt, jag välkomnar verkligen en lite mer avslappnad attityd till hem, stil och livsstil i allmänhet, jag tror vi skulle må bra av att sänka kraven på oss själva och bjuda på såväl halvfabrikat/hämtmat som lite dammtussar i hörnen när gästerna kommer. Och jag tycker att det är underbart att designbloggosfären kompletteras av bloggar som denna som sticker hål på de perfekta idealen. Men – vis av otaliga läsarundersökningar på de modemagasin jag arbetat på under åren där läsarna påstår sig vilja se ”vanliga människor” på omslagen samtidigt som blonda, smala och perfekta hollywoodstjärnor alltid står för försäljningsrekorden – så ställer jag mig ganska tveksam till att det verkligen är detta vi vill se i bloggar och inredningsmagasin. Verklighetsflykt fyller ju också en roll – vill vi verkligen enbart se andras stökiga diskbänkar när vi har en egen framför näsan varje morgon, eller vill vi också se vackert stylade kök att dagdrömma oss in i? Tyck gärna till! 

Hemma hos Hanna Wessman – Husligheter

Foto: Bukowskis Real Estate

Och så ett av veckans mest klickade Hemnetobjekt – Hanna Wessmans fina lägenhet! Egentligen inte ny på nätet, vissa hade snappat upp den redan för två veckor sen, men den fick ett andra uppsving i veckan som gick så den får ändå avslutade min måndagssummering denna vecka.

Translation: Hottest blog topics from the last seven days! 

 1. Härligt spanat Maria! jag skrev själv ett inlägg imorse i ämnet ful/finblogga med paralleller till modebranschen och de ideal som skapats där, den ångesten som den allt för perfekta ytan skapar hos en hel del av oss. kanske inte hos alla men säker felr än man tror.
  Det blev ett ganska djuplodande inlägg men kontentan av det hela från min sida är att vi
  som är med och driver på den här perfekthetskänslan även kan försöka förmedla en känsla av det som ett hem faktiskt är till för, nämligen LEVA i..att det inte behöver vara perfekt och stylish för att duga.
  Sen behöver man ju inte sluta att inspirera och visa upp vackra miljöer bara för det, men en viss kontrast och verklighetsförankring kan nog vara bra.

  Stor kram

  Inredningshjälpen/Anette

  1. Jag läste precis ditt inlägg, Anette – och jag håller med om att balansgången mellan inspiration och verklighetsförankring är viktig, och att det finns ett slags inredningsretuschering i mycket av det vi ser. Det är inte lätt att hitta ett bra mellanläge, för det riskerar ju onekligen att bli lite slätstruket/mellanmjölkigt om man är rädd att stöta sig med bloggläsarna också …

   1. Ja visst är det så, samtidigt så är det som du nämner, det där att stöta sig med bloggläsarna en lite bidragande del till det hela hur jag nu ska förklara det. Iallafall jag själv har upplevt att läsarna kan reagera både positivt och negativt på att man visar upp ”perfektion”..jag syftar på kommentarer som känns lite stickiga osv. Jag tror precis som Weronica skriver i sin kommentar att det kan vara sunt att stanna upp och reflektera en smula, se över sin konsumtion osv och försöka ett hitta ett lugn och mindre ängslighet.

 2. Ja, visst är den så intressant denna diskussion som puttrar. Precis som du skriver, så är det inte alldeles enkelt att navigera här eftersom man själv som bloggare inte bara är betraktare, utan i högsta grad medskapare. Jag vill ju tro på att det finns en väg som inte bara visar det kaos som vi alla har ibland, utan mer vill få fram människan i inredningen. Jag driver ett nystartat projekt – Decorlife.se där vi försöker att närma oss området med en lite annan vinkel – att tala om inredning som berättelse med människor i bostaden som tydliga avsändare, inte bara som en arena där stylister sveper in för att skapa vackra bilder. Jag tror att tiden är mogen för mer reflektion och att stanna upp lite mera. Vi har varit bildkonsumenter in absurdum länge nu – jag vill tro på en framtid för det skrivna ordet och att vi kan vila aningen, istället för att bara rusa på nästa inspirationskick – och nästa – och nästa. En intressant diskussion!

  1. Jag gillar verkligen tanken bakom Decorlife.se, Weronica – ett härligt initiativ! Och jag tycker mig också se ett lite liknande tänk i de inredningsböcker som släpps – Hej kreativa hem, Isabelle McAllisters Rum för kidsen osv. Hem att leva i, inte bara hem att visa upp. Och det kan man ju med fördel även visa upp i inredningsbloggarna förstås! Jag tror också på mer långsiktigt tänkande i konsumtionen, dvs även om en designerlampa råkar vara sönderhajpad så kan den vara ett fantastiskt köp på lång sikt, och det är ju med den målsättningen vi borde shoppa numera. Intressant diskussion, absolut!

Comments are closed.

LOADING..